به گزارش ایرنا، مرز طولانی استان ایلام با کشور همسایه در جریان هشت سال دفاع مقدس شاهد و میدان عملیاتهای کوچک و بزرگ زیادی همچون فتح میمک، فتح مهران، حادثه ورزشگاه چوار، بمباران سال ۶۴ ایوان، واقعه کوشک و سارات ایوان و … بود که هیچکدام آنها راه به تقویم رسمی و آیینی کشور نبرده اند.
ایلام، محل انجام عملیاتهای مهمی در دوران هشت سال دفاع مقدس بوده است که طنینی حماسی در اذهان ایرانیان دارد همانطور که آوردگاه های قلاویزان، نقطه ایثار، شرهانی، رودخانه دویرج، زمین فوتبال چوار، میمک، سارات، کوشک زبیدات، دویرج و بانروشان نامهای آشنایی برای بسیاری از اهالی کشور هستند، اگرچه بسیاری از اینکه این عملیاتها در محدوده استان ایلام انجام گرفتهاند، بی اطلاع هستند.
جنگ برای مرزنشینان ایلامیها زودتر از باقی کشور آغاز شد اولین تجاوز نظامی عراق به مرزهای ایران اسلامی تنها ۲ ماه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سیزدهم فرودین سال ۵۸ به مهران صورت گرفت همانطور که مهمترین هجوم زمینی عراق قبل از آغاز رسمی جنگ از ۱۹ تا ۲۴ شهریور ۱۳۵۹ در منطقه میمک شهرستان ایلام رخ داد.
با آغاز تجاوز رژیم بعث، اولین کانونهای مقاومت مردمی با رهنمودهای آیت الله حیدری ایلامی شکل گرفت؛ نقش مؤثر حجت الاسلام مرحوم شیخ محمد تعمیرکاری، مرحوم حاج عباس سلطانی، مرحوم آیت الله مروارید و ۱۱ طلبه جوان که همگی آسمانی شدند، باعث سرافرازی ایران اسلامی در نخستین روزهای دفاع مقدس در استان ایلام مشهود میباشد.
در طول جنگ مردم استان در قالب گروههای رزمی و تیپ ۱۱۴ و سپس لشکر ۱۱ در ۵۰ عملیات کوچک، متوسط و بزرگ شرکت نمودند.
از کل عملیاتهای مذکور ۷ مورد آنها خارج استان بوده و مابقی در مرزهای سرزمینی استان واقع شد، عملیات هایی چون محرم، کربلای یک، خیبر و ذوالفقار والفجر ۵ و ۹، کربلای ۴، کربلای ۵، کربلای ۱۰، نصر ۴، نصر ۸، والفجر ۱۰) از عملیاتهای گسترده در حوزه سرزمین استان؛ فتح المبین، محرم و کربلای یک و از عملیاتهای متوسط: والفجر ۱ و والفجر ۳ را میتوان نام برد.
رزمندگان اسلام در این دوران عملیات های متعددی برای بیرون راندن دشمن بعثی از سرزمین جمهوری اسلامی ایران انجام دادند که عملیات ولفجر ۵ در سال ۱۳۶۲ یکی از موثرترین این عملیات ها در آن دوران است.
۲۷ بهمن ماه سالروز حماسه بزرگ عملیات والفجر ۵ امروز مصادف با ۲۷ بهمن ماه سال ۱۳۶۲ سالروز عملیات غرور آفرین والفجر ۵ است که طی آن افتخارات بزرگی برای ایران اسلامی توسط رزمندگان سلحشور اسلام بدست آمد.
عملیات افتخار آفرین والفجر ۵ ساعت ۲۴ روز ۲۷ بهمن سال ۱۳۶۲ با رمز یا زهرا (س) در منطقه کوهستانی چنگوله حد فاصل شهرستان های مرزی مهران و دهلران در استان ایلام اجرا و در همان ساعات نخست، بلندیهای پیزولی، آزادخان کشته، تنگه چنگوله و دهها کیلومتر مربع از خاک ایران آزاد و جاده بدر - طیب عراق به تسلط نیروهای ایرانی درآمد و به ۴ تیپ از گارد مرزی عراق خساراتی وارد شد.
در این عملیات غرورآفرین رزمندگان اسلام متشکل از نیروهای سپاه و بسیج تحت امر قرارگاه خاتم الانبیا (ص) با عبور از میدانهای مین و موانع ایذایی، با حمایت آتش توپخانه، خود را به مواضع نیروهای عراقی رسانده و پس از چند روز نبرد سخت موفق به تصرف اهداف پیش بینی شده شدند.
در عملیات والفجر ۵ ضمن دستیابی به هدف عملیات شمار زیادی از افراد دشمن کشته یا اسیر شدند و تجهیزات درخور توجهی از دشمن نیزمنهدم شد، در آستانه نبرد بزرگ خیبر (عملیات در جزایر مجنون در اسفند سال ۶۲ ) لازم بود تک های پشتیبانی به صورت محدود و ایذایی، به منظور فریب دشمن و جلب توجه ارتش عراق به منطقهای خارج از هورالهویزه، صورت پذیرد، با توجه به اوضاع جبههها، منطقه عمومی چنگوله در جنوب مهران برای این کار انتخاب شد.
منطقه چنگوله که شامل چند روستا و دهستان می باشد، در جنوب شرقی مهران واقع شده است و ۴۵ کـیلومتر با مهران و ۹۰ کـیلومتر با دهلران فاصله دارد، این منطقه مرزی که در جنوب جاده مهران- دهلران قرار دارد، با شـروع جنگ خـالی از سـکنه شد، نیـروهای دشمن روستاهای این محدوده را اشغال و به طور کامل تخریب کردند.
رزمندگان اسلام با حضور در حوالی چنگوله شهرستان مرزی مهران، مانع از پیشروی بیشتر دشمن در عمق این منطقه شدند در سـالهای ۱۳۶۲ و ۱۳۶۴ با اجـرای عملیاتهای متعددی از جـمله والـفجر ۵ و عاشـورای ۲ بخش نهایی از منطـقه چنگوله شامل ارتفاعـات بند پیر علی، تنل، چغا عسـگر، چنگوله و پاسگاها و چند روستای آن آزاد گردید و رزمندگان ضمن انهدام قوای دشمن بر جاده طیب – بدره مسلط شدند.
مراحل عملیات والفجر ۵ نیروهای عمل کننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ۲ مرحله با هدف آزادسازی بلندی های منطقه چنگوله وارد عمل شدند، در همان ساعات نخست، بلندی های پیزولی، آزادخان کشته، تنگه چنگوله و دهها کیلومتر مربع از خاک ایران آزاد و جاده بدر - طیب عراق درتسلط نیروهای ایرانی درآمد و به ۴ تیپ از گارد مرزی عراق خساراتی وارد شد.
در مرحله دوم مناطق دیگری نیز از خاک ایران و عراق آزاد شد و رزمنددگان اسلام در آن استقرار یافتند که از جمله آن، استقرار نیروهای ایرانی در ۳۵ کیلومتری بزرگراه بغداد - بصره است. در این مرحله نیز ۴ تیپ کوهستانی عراق به طور صددرصد و تیپ ۵۰ زرهی لشکر ۱۲ بیش از ۵۰ درصد منهدم شد و دشمن با دادن هزاران نفر کشته و زخمی و اسیر در طی شش پاتک سنگین عقب نشینی کرد.
در مجموع ۲ مرحله عملیات، منطقهای به گستردگی ۱۱۰ کیلومتر مربع شامل بلندیهای پیزولی، تنگه چنگوله، تونل، چغا عسکر، عباس عظیم، پاسگاههای شمالی عین عبد، طارق، الرباقی، شهرک های یک سایه، آل یاسین و روستاهای شیخ احمدآزاد گردید و ۴۰ دستگاه تانک و نفربر، مقداری سلاح سبک و نیمه سنگین، دو فروند چرخبال، دهها دستگاه خودروی نظامی و ده انبار مهمات دشمن منهدم و دهها دستگاه تانک و نفربر، شماری خودروی نظامی و انواع سلاحهای سبک و نیمه سنگین به غنیمت رزمندگان سپاه پاسداران درآمد.
رمز این پیروزی رزمندگان ایران در حماسه والفجر ۵ ایمان به خدا و وحدت و روحیه شهادت طلبی بود، دلاورمردان بی ادعایی که توانستند با گذشتن از جان خود از سخت ترین موانع دشمن عبور و پیروزی ها بزرگی را برای کشور به ارمغان آورند.
شجاعت، حق باوری، ازخودگذشتگی و جانبازی رزمندگان دلیر ما در صحنه جنگ تحمیلی نشان داد که ملت آزاده و سرافراز ما در راه دفاع از ایمان، آرمانها و ارزشهای راستین خود هیچگاه پشت به میدان نبرد نخواهد کرد و تا پای جان و آخرین قطرههای خون خویش در سنگر مبارزه همچنان استوار و نستوه برپا خواهند ایستاد.
بیتردید ملت ما چنین پیروزی های خجسته و غرورانگیزی را مدیون شهدا، آزادگان، جانبازان و ایثارگران عالیقدری است که با از جانگذشتگی و تحمل تمام دشواریها دست از مبارزه با لشکر سرسپرده بعث عراق نکشیدند و خواب آسوده را بر چشمان طماع ستمگران دوران حرام کردند.
نظر شما