۲۹ بهمن ۱۴۰۰، ۱۰:۵۳
کد خبرنگار: 1423
کد خبر: 84652347
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

خسارت ۱۰ هزار میلیارد ریالی خشکسالی به زیرساخت‌های کشاورزی

ایلام - ایرنا - معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک گفت: انباشت خشکسالی و کاهش نزولات جوی در سال آبی گذشته (اول مهر هرسال تا پایان شهریور سال بعد) ۱۰ هزار میلیارد ریال به تاسیسات زیربنایی آب و خاک در زیربخش های کشاورزی خسارت وارد کرد.

علی مراد اکبری روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کشورمان در ۲ دهه اخیر دچار افت دریافت نزولات جوی و در نتیجه انباشت خشکسالی شده است ، بطوریکه پارسال در طول ۵۰ سال گذشته بی سابقه بود و ۱۰ هزار میلیارد ریال در حوزه زیربنایی آب و خاک به کشور خسارت زد که دولت از این مبلغ چهار هزار میلیارد ریال آنرا برای مرمت و لایروبی قنوات، انتقال آب با لوله، ایجاد استخرهای ذخیره آب، کانال های عمومی آبیاری و تامین تجهیزات مورد نیاز ایستگاه های پمپاژ آب تخصیص داد.

وی افزود: امسال نیز با وجودی که در برخی استان ها بارش ها مطلوب بوده اما در برخی استان ها از جمله خوزستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان و همدان از میانگین بلندمدت ۳۰ ساله تاکنون بسیار کمتر است و در میان این مناطق استان ایلام با ۵۷ درصد نسبت به میانگین بلند مدت ۳۰ ساله دارای کمترین سطح بارش نزولات جوی است و کرمانشاه رتبه دوم با ۵۱ درصد دارد.

شوری و قلیایی بودن چهار میلیون هکتار اراضی کشور

معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: از ۱۸،۵ میلیون هکتار اراضی موجود در چرخه تولید، حدود ۷،۸ میلیون هکتار در چرخه کشت آبی و دیم هستند که از این منابع نیز ۱،۳ میلیون هکتار کشور فاقد محدودیت خاک است و در کلاس یک خاک شناسی طبقه بندی شده اما سایر اراضی به ویژه در چهار میلیون هکتار مشکلات عدیده شوری و قلیایی خاک دارند.

اکبری یادآور شد: قانون حفاظت خاک که در مجلس مصوب و به دولت نیز ابلاغ شده است، دارای ۲ شاخصه مهم خط و مشی های قانون حفاظت خاک و آیین نامه اجرایی قانون حفاظت خاک بوده که توسط کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی با کمک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان های برنامه و بودجه و حفاظت محیط زیست مطالعه و تدوین شد و با تصویب نهایی در مجلس و ابلاغ آن به دولت منتظر ابلاغ آن از سوی دولت برای اجرا توسط دستگاه های ذیربط هستیم.

مدیریت منابع آبی بدون حفظ منابع خاکی میسر نیست

وی با بیان اینکه ایران کشور خشک و نیمه خشکی است ولی با این وجود خاک در کشور ما مورد غفلت واقع شده است، تاکید کرد: نکته حائز اهمیت اینکه مدیریت منابع آبی بدون مدیریت منابع خاکی بی نتیجه است چرا که آب در بستر خاک مدیریت می شود و جلوگیری از فرسایش یا آلودگی خاک به ویژه آلودگی های نوظهور چون نانو از مفاد این آیین نامه است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور آب و خاک اضافه کرد: یک طرح در برخی استان های پایلوت از جمله سیستان و بلوچستان و ایلام نقشه های مدیریت پذیر خاک در دست تهیه است ولی با وجود آنکه در برنامه ششم توسعه به صراحت تصویب شده که سالانه ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور بهبود وضعیت خاک با هدف حاصلخیزی آن پیدا کنند و علی رغم اینکه در طی سال های اخیر ماده ۲۳ قانون ایجاد ردیف انجام شود اما هنوز برای تحقق آن هیچ ردیفی تشکیل نشده است.

اکبری با اشاره به اینکه دفتر خاک در وزارتخانه تشکیل شده است که سالانه حداقل ۲ هزار میلیارد تومان باید به آن اختصاص یابد، ابراز امیدواری کرد: در دولت کنونی یک ردیف اعتباری بودجه برای موضوع خاک در نظر گرفته شود.

وی اضافه کرد: ۶۰ درصد اراضی ما دارای کمبود ماده عالی و کربن عالی خاک است که مواد عالی باعث حاصلخیزی خاک و افزایش ظرفیت پذیرش آب می شود و در مناطق دارای بیش از ۲ درصد وجود مواد آلی در خاک، میزان صرفه جویی در مصرف آب تا ۳۰ درصد بیشتر خواهد بود.

وی تاکید کرد: مدیریت، حفاظت کمی و کیفی از منابع آبی و خاکی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد که سهل انگاری در این مورد باعث بروز مشکل در تولید، مخاطره در امنیت منابع آبی و مواد غذایی می شود که به تدریج تبعاتی را در پی خواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha