به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا کتاب جلد اول سیرهنامۀ امیرالمؤمنین، تألیف علامه کورانی که به تازگی و در آستانۀ ولادت حضرت علی (ع) منتشر شده است، در ۳۱ فصل به بررسی زندگی امیرالمومنین از ولادت تا ایفای نقش ایشان در فتوحات میپردازد.
علی کورانی عاملی تألیفات متعددی در حوزۀ تاریخ اسلام و عقاید اسلامی دارد و از مشهورترین کتابهای وی، که به فارسی هم ترجمه شده، عصر ظهور است که به تحلیل و بررسی وقایع دوران ظهور و نقش اقوام مختلف بهویژه ایرانیان در آن دوران میپردازد.
از جمله آثار محققانهای که علامه کورانی در سالهای اخیر تألیف کردهاند، بحثی مفصل پیرامون سیرۀ امیرالمؤمنین علی (ع) است.
این تحقیق در سه جلد به زبان عربی منتشر شدهاست. جلد اول در بردارندۀ حوادث زندگی ایشان از زمان ولادت تا نقشآفرینی غیر مستقیمشان در فتوحات است. جلد دوم به سیرۀ ایشان در دوران حکومت ابوبکر، عمر و عثمان میپردازد و جلد سوم اختصاص دارد به جنگ جمل؛ جنگی که به تصریح مؤلف، بدر دوم علیه بنیهاشم است. این مجلدات سال ۱۳۹۷ توسط نشر دارالمعروف قم تحت عنوان سیرة امیرالمؤمنین چاپ شدهاست.
شرکت چاپ و نشر بینالملل جلد اولِ مجلدات مذکور را ترجمه و با عنوان سیرهنامه امیرالمؤمنین: از ولادت تا ایفای نقش در فتوحات را با ترجمۀ سید ابوالقاسم حسینی منتشر کرده است.
جلد اول کتاب، در ۳۱ فصل تدوین شده و بطور خاص، هفت فصل انتهایی کتاب که مشتمل بر حوادث پس از شهادت حضرت فاطمه سلاماللهعلیهاست، حاوی مطالبی است که برای افراد غیرمتخصص در تاریخ اسلام، تازه و جذاب است:
«علی از فروپاشی حکومت در دوران خلافت ابوبکر پیشگیری میکند»، «علی برای رویارویی با حرکت طلیحه و مسیلمه برمیخیزد»، «شاگردان علی، فرماندهان نبرد یمامه»، «علی از سرنگونی حکومت در روزگار عمر پیشگیری کرد»، «نقش شاگردان علی در فتح عراق تا قادسیه»، «نقش شاگردان علی در فتح مدائن و نبرد جلولاء» و «هرمزان، حاکم اهواز بدست علی اسلام آورد».
کورانی در پیشگفتار این کتاب، ۵ امتیاز برای اثر خود برمیشمرد؛ از جمله: پالایش گزارشها و تکیه بر گزارشهای صحیح، وجود مطالب تازۀ فراوان و نیز بحث پیرامون موضوعات مستقل و مفصل، مثل تشکیلات مالی امام در مقایسه با دیگران، تشکیلات حکومتی ایشان در قیاس با افراد دیگر، نقش ایشان در فتوحات، تلاش ایشان در زمان حکومتشان برای بازسازی دوران پیامبر صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم.
در بخش از این کتاب آمده است:
علی هاشم را برای شهادت فرستاد و به او فرمود: «ای هاشم! تا کی میخواهی از نان دنیا بخوری؟« چشم هاشم به شهادت در محضر مولایش روشن شد. در نبرد صفین، قهرمانانه جنگید و با عمار در یک روز شهید شد. هاشم از یاران خاص امیرالمؤمنین بود و با او مزاح میکرد.
امام او را از وقت شهادتش آگاه کرد و بشارتش داد که همان روز از غذای بهشت خواهد خورد. هنگام غروب، وی مردم را خطاب کرد و گفت: «هان هر که خدا و آخرت را میخواهد، پیش آید!» افراد به سوی وی آمدند.
او همراه شماری از یارانش بارها بر شامیان یورش آورد و پس از نبردی سخت، به یارانش گفت: «مبادا پایداری آنان، شما را به هراس اندازد! ... آنان بر گمراهیاند و شما بر حق. ای قوم! صبر پیشه کنید و پایدار باشید و گرد آیید! بشتابید تا به سوی دشمن خود حرکت کنیم و پایداری ورزیم. خدا را یاد کنید! مبادا مردی برادرش را تسلیم دشمن نماید! به این سو و آن سو بسیار ننگرید! تنها برای خدا پیکار کنید تا خداوند میان ما و آنان داوری کند؛ که او بهترین داوران است!» (ص. ۸۰۲).
«سیرهنامه امیرالمؤمنین: از ولادت تا ایفای نقش در فتوحات»، تألیف علی کورانی عاملی، با ترجمۀ سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)، در ۸۱۶ صفحه، با شمارگان هزار نسخه و قیمت ۱۶۵ هزار تومان، توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل بهتازگی روانۀ بازار شده است.
نظر شما