به گزارش ایرنا، نظر فعالان و دوست داران محیط زیست این است که به جای کاشت دانههای گندم و سایر حبوبات میتوان گزینههای دیگری مانند دانه مرکبات را انتخاب کرد، زیبایی این اندیشه در ماندگاری سبزههای هفت سین و ادامه بقا و حیات آنها در دل طبیعت است که نه تنها عاملی برای بر هم زدن ترکیب زیبایی نمیشود بلکه خود عاملی در رویش دوباره طبیعت هستند.
عدس، گندم و ماش را همه میشناسند همان دانه هایی که ۲ هفته قبل از رسیدن عید نوروز همه درتکاپوی رویاندن این دانهها در ظروفی زیبا برای رساندن به سفره های هفت سین هستند، در مقابل می توان با کاشت هسته های مرکبات همچون پرتقال، نارنج، لیمو ترش و لیمو شیرین زیبایی بیشتری را در سفره هفت سین داشت.
در روزگارانی که نفس کشیدن بخصوص در کلان شهرها به سختی صورت می گیرد و طبیعت هم حال خوشحال کننده ای ندارد این نهال های کوچک که ریشه آنها به گلدان های سبزه سفره های هفت سین می رسد، می تواند امیدی برای نفس کشیدن زمین در آینده و البته تامین کننده هوای پاک برای چندین نسل باشد.
مظفر افشار دوستدار محیط زیست که بیشتر عمر خود را به کاشت درخت، نهال و پرورش بلوط صرف کرده و به پدر بلوط ایران مشهور است در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: با در نظر گرفتن جمعیت لرستان یک بررسی انجام شده که اگر هر فرد سه سبزه برای عید بکارد، میزان ۲ تن و ۲۰۰ کیلوگرم گندم و سایر حبوبات فقط در این استان صرف کاشت سبزه عید می شود، البته باید یادآوری کرد که در برخی فرهنگ ها و از جمله در لرستان هر خانواده ای بنا بر یک رسم دیرین برای عزیزان از دست رفته نیز سبزه هایی تهیه می کند تا در پنجشنبه آخر سال بر مزار آنها بگذارد.
وی می افزاید: اگر این برآورد را در مورد کل جمعیت کشور در نظر بگیریم رقم بسیار بالایی از آن حاصل می شود که سالانه گندم و حبوبات صرف تهیه سبزه عید می شود، می توان برای جلوگیری از این حیف و میل دانه های مرکبات را کاشت.
این فعال محیط زیست بیان کرد: تاکید بر کاشت دانه های مرکبات هیچگونه منافاتی با برپایی آیینها و سنت هایی از جنس سبزه های هفت سین ندارد بلکه ما همان سنت را می خواهیم با نگاهی مهربان تر به محیط زیست و طبیعت اطرافمان انجام دهیم.
پدر بلوط ایران که پارکینگ و حیاط منزل خود را به خزانه بلوط و پرورش گل و گیاه تبدیل کرده و عمدتا نهال ها را در دور ریختنیترین ظروف پرورش می دهد، می گوید: برای تکمیل این طرح می توان از ظروف دور ریختنی هم بعنوان گلدان برای کشت استفاده کرد، بعبارتی از دانهها و ظروف دورریختنی در طبیعت می توان خدمت بزرگی به زمین داشته باشیم، هر ظرف دورریختنی را که قرار است در طبیعت رها شود بعنوان گلدان مورد استفاده قرار دهیم.
افشار گفت: ۶۰ درصد اکسیژن زمین از طریق برگ درختان تامین میشود در این صورت می توان تصور کرد که با کاشت هر نهال چه خدمت بزرگی به تامین اکسیژن زمین صورت می گیرد.
این فعال محیط زیست ادامه داد: دانههای مرکبات مورد نظر را می توان جمع آوری قبل از کاشت چند روز در آب خیس کرد، ۲ روز یکبار هسته ها را باید فشار داد تا لعاب روی آنها برداشته و آب آنها هم تعویض شود.
وی افزود: بعد از اینکه هسته ها پنج الی ۶ روز در آب بودند می توان در هر گلدان تعداد زیادی از آنها را کاشت و بعبارتی با کاشت گلدان هایی پر از هسته مرکبات بعد از مدتی می توان گلدان سرسبز و زیبا برای سفره هفت سین داشت.
وی افزود: همین گلدان های سرسبز از دانه مرکبات را می توان بعد از جمع کردن سفره های هفت سین نگهداری و در طول سال بصورت نهال جدا و با کاشتن آنها در طبیعت به تامین اکسیژن زمین کمک کرد.
پدر بلوط ایران گفت: برای کاشت بهتر این گلدان ها مقداری ماسه و خاک را می توان مخلوط و مقدار کمی کود خاک و برگ باید اضافه کرد تا باعث خفگی هسته ها نشود و پس از مدتی از زیر خاک جوانه بزنند، همین که مقداری از روی هسته ها پوشیده از خاک شود، کافی است.
زیبایی برخی آیین ها وفاداری و پایبندی مردم به آنها از گذشته های دور تا کنون است، سبزه هفت سین نوروز تکه ای از بهار بعنوان سمبل سرزندگی و شادی است، این اراده زیبای همگانی در کاشتن سرسبزی را اگر هدفمندانه تر کنند می توان آینده ای سبز برای زمین ساخت،
فعال محیط زیست در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: همه ساله برای تهیه سبزه نوروز مقادیر زیادی غلات و حبوبات استفاده می شود که در واقع به همان نسبت آنها از سفره غذایی انسان دور می شود و تبدیل به زباله میگردد.
شبنم اکبری بیان کرد: در چند سال اخیر به طور جدی موضوع هدر رفتن حجم زیادی از حبوبات و غلات برای تهیه سبزه نوروز مورد بررسی قرار گرفته شده است و فعالان محیط زیست به این نتیجه رسیده اند که وقتی جایگزینی برای سبزه عید وجود دارد بهتر است از همان دانه های جایگزین اعم از مرکبات استفاده کرد که از قابلیت بازگشت به سفره غذایی برخوردار هستند.
این فعال محیط زیست گفت: با انجام این کار یعنی استفاده از دانه مرکبات به جای غلات و حبوبات، هم مواد غذایی از بین نمی رود و هم دور ریز و زباله تولید نمی شود و می توان پس از جشن نوروز نگهداری از سبزه ها را ادامه داد تا در زمانی مناسب بصورت نهالی در باغچه خانه کاشته شود.
سبزه های حاصل از کشت دانه های غیر خوراکی از جمله مرکبات و خرما را ان گاه که سفره هفت سین جمع می شود زندگی و رویش دوباره آنها در طبیعت آغاز می شود و در صورت کاشت در باغچه خانه یا هر جای امکان پذیر دیگر بعد از سال ها به درختچه های تبدیل می شود که هم آداب رسوم را به جا آورده و هم از لحاظ زیست محیطی مفید بوده اند.
نظر شما