به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ایرج راد روز سه شنبه در نشست رسانه ای هیات رییسه شورای عالی خانه هنرمندان ایران در محل این خانه با تشریح موضوع طرح اخذ مالیات بر درآمد از هنرمندان، گفت: در موضوعی که اخیرا درباره معافیت مالیاتی پیش آمده است، سقف ۲۰۰ میلیون تومان درآمد سالانه را تعریف کردهاند، یعنی حدود ۱۶ میلیون تومان ماهانه؛ مگر درآمد هنرمند، دائمی است که این نگاه به درآمد این قشر شده است.
در طرح اخذ مالیات از هنرمندان به دائمی نبودن درآمد این قشر توجه نشده است
وی ادامه داد: هنرمند در طول سال تمام تلاشش این است که کار کند، ممکن است سالی درآمدی داشته باشد اما سال بعدی آن هیچ کاری نداشته باشد و بدون درآمد باشد.
به گفته رییس خانه تئاتر ایران، به عنوان مثال، شاید هنرمند تئاتر در یک سال کار تئاتر و فیلم و دوبله و... کرده باشد و ۳۵۰ میلیون تومان درآمد داشته باشد. اما طی سالهای بعد ممکن است اصلا کار نکند. آیا سالهای بعد اداره دارایی حقوق بیکاری او را پرداخت میکند؟
راد اظهار داشت: هنرمندان یک دوران طلایی و معمولا یک دهه فعالیت دارند.
عضو هیات رییسه شورای عالی خانه هنرمندان با تاکید براینکه باید تحقیق و بررسی شود و ارزیابی کرد که اگر مالیات حذف شود بهتر است یا نه؟، گفت:شاید سلبریتی ها فقط درآمد بالا (مثلا یک میلیارد تومان در ماه) داشته باشند که آن هم در یک سال چیزی نیست. آیا ارزش دارد فشار اینچنینی به دیگر اعضای حامعه هنری هم وارد شود؟
رییس خانه تئاتر ایران خاطرنشان کرد: برای اینکه یک تئاتر روی صحنه برود، ۲۹ درصد برای سالن، ۵ درصد به بلیط فروشی، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداخت میشود. یعنی همهاش مالیات است.
راد افزود: ما غیرانتفاعی هستیم و اکثر هنرمندانی که در جاهای مختلف کار میکنند، حقوق بگیر نیستند. مثلا شورای عالی خانه هنرمندان حقوقی دریافت نمیکنند و کارشان داوطلبانه است. اما به این توجه نمیشود که دریافت مالیات چه اثرات مخربی بر جامعه هنری دارد.
این هنرمند پیشکسوت سینما و تئاتر کشور در عین حال تصریح کرد: برخی متاسفانه هنوز به بازیگران به چشم مطرب نگاه کرده و طوری وانمود می کنند که انسان های موجهی نیستند، اگر موجه نیستند، چرا رشتههای دانشگاهی و ارزشیابی هنرمندان را قائل شده اید؟
چرا کلمه هنر در عنوان «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» وجود ندارد
رئیس هیات مدیره خانه تئاتر با انتقاد از اینکه چرا کلمه هنر در عنوان «وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» وجود ندارد؟ خاطرنشان کرد: در دیداری با رئیس جمهور پیشین از او سؤال شد آیا معاون هنری دارید؟ و پاسخ داد خیر. سوال این است اگر چنین معاونتی وجود داشت شاید امروز اوضاع هنر بهتر بود و شاهد این موارد نبودیم.
مالیات از هنرمندان منجر به تعطیلی یا تنزل فعالیت های هنری می شود
در ادامه این نشست مدیرعامل خانه موسیقی نیز با اشاره به موضوع اخذ مالیات از هنرمندان، اظهار داشت: طرح این موضوع جامعه هنری را نگران کرد، چراکه منجر به تعطیلی بسیاری از فعالیتها یا تنزل آثار هنری در آینده نزدیک خواهد شد.
حمیدرضا نوربخش ادامه داد: از چندهزار هنرمند، تعدای جلوی چشم اند و درآمد بالایی دارند که این افراد نیز کنار فعالان اقتصادی اصلا به حساب نمیآیند.
عضو هیات مدیره صندوق اعتباری هنر خاطرنشان کرد: اگر مردم در ایام قرنطینه با هنر و فیلم و سریال سرگرم نمیشدند، چه اتفاقاتی برای جامعه رقم می خورد و چه دعواها و چه طلاقهایی در خانواده ها صورت میگرفت؟ اما جامعه هنری مصمم در صحنه ماند تا تهدیدها را با فعالیت هنری خود تبدیل به فرصت کنند.
مدیر عامل خانه موسیقی ایران با تاکید براینکه خوشبختانه خود دولت سیزدهم حامی معافیت مالیاتی است و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم این مساله را مطرح کرده است، ابراز امیدواری کرد تا نمایندگان و ریاست مجلس شورای اسلامی هم به این موضوع توجه و اهتمام ورزیده و به نامه نمایندگان صنوف هنری پاسخ دهند.
عضو هیات مدیره صندوق اعتباری هنر با اشاره به اینکه، ۱۶ هزار عضو رسمی در حوزه موسیقی داریم که در صندوق اعتباری هنر هم عضو هستند، ابراز امیدواری کرد تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی، حقوق پدیدآورندگان آثار را به رسمیت شناخته و موضوع را جدی بگیرند.
به گفته وی، به عنوان مثال صداوسیما اگر آثار را بدون اجازه پخش نکند، کپی رایت رعایت شود، آن وقت یک هنرمند با یک اثر موفقش میتواند تمام عمرش را زندگی کند.
نوربخش ادامه داد: امروز تمامی آثار یک هنرمند با یک کلیک میتواند دریافت شود و هیچ نمایندهای هم برایش مهم نیست که چه اتفاقی در پس آن رخ خواهد داد.
مدیرعامل خانه موسیقی ایران خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در نصب واستفاده از یک آهنگ پیشواز، ۹۵ درصد رقمی که از مردم دریافت میکنند، سهم خودشان است و فقط ۵ درصد به هنرمند میرسد.
در ادامه این نشست رییس انجمن هنرمندان نقاش کشور هم با اشاره به اینکه حوزه های مختلف هنری مسایل مشترکی دارند، تاکید کرد: متاسفانه دوستان شرایط عده کمی را به شرایط و وضعیت همه هنرمندان تعمیم دادهاند.
امیر راد تصریح کرد: باید شرایط همه هنرمندان رصد و بر اساس آسیبشناسی علمی درباره آنها تصمیم گیری شود.
به گفته وی، وظیفه هنرمندان در جامعه فرهنگسازی است و نگاه اکثر جوامع دنیا حمایت از هنر و هنرمندان است و اگر کمپانیهایی از هنر حمایت میکنند به عنوان مسئولیت اجتماعی از پرداخت مالیات معاف میشوند ولی در کشور ما ماجرا برعکس عمل می شود.
عضو هیات رییسه شورای عالی خانه هنرمندان ایران در عین حال تصریح کرد: بسیاری از هنرمندان حتی توانایی تأمین هزینههای تولید اثر خود را ندارند چگونه می توانند مالیات هم پرداخت کنند؟
راد در ادامه با اشاره به ارائه نامه جمعی از هنرمندان حوزه تجسمی به رییس مجلس شورای اسلامی و نامه دیگر گروههای هنری به مجلس، ابراز امیدواری کرد: افراد تصمیمگیر، نگاهشان را کارشناسانه کنند.
به گفته وی، ما مخالف پرداخت مالیات نیستیم بلکه معتقدیم باید کارشناسی و با نگاه علمی در این باره تصمیمگیری شود تا حقی از کسی ضایع نشود.
در ادامه این نشست عضو هیأت مدیره خانه سینما نیز بر لزوم اطلاع نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روزمره گی بسیاری از اصحاب سینما و هنر که بر خلاف شمار اندکی سلبریتی درآمدی ندارند، تاکید کرد: تصمیمگیری برای حذف معافیت مالیاتی در شرایطی که آثار منفی و مخرب بر روح و روان جامعه به همراه دارد، بار روانی مضاعفی روی هنرمندان و آثار هنری می گذارد.
روانبخش صادقی تاکید کرد: شایسته است نمایندگان مجلس، قانون نظام صنفی هنر را که سالهاست در مجلس شورای اسلامی مطرح و بینتیجه مانده مصوب کنند سپس از اصحاب هنر مالیات اخذ کنند.
عضو هیات مدیره شورای عالی خانه هنرمندان ایران از اینکه اصحاب هنر حق بیمه بیکاری، حق اولاد، حق مسکن و بیمه درمانی مناسب مانند کارمندان و کارگران دریافت نمی کنند که حالا قرار باشد مالیات پرداخت کنند، انتقاد کرد و گفت: حقوق بگیرانی که مالیات پرداخت میکنند در مقابل تمام این مزایایی ست که از آن برخوردار هستند.
وی در ادامه به نشست سال جاری سینماگران با رئیس مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: وی در این جلسه مشترک تاکید کرد، بررسی اصلاح قوانین مالیاتی هنرمندان انجام میشود ولی آیا اصلاح مدنظر ایشان این بود؟
عضو هیأت مدیره خانه سینما تاکید کرد: براین باوریم اکنون زمان مناسبی برای این تصمیم نیست ولی اگر قرار است مالیات اخذ شود ابتدا مزایای کاری و صنفی برای هنرمندان لحاظ شود.
به گفته وی، بار روانی چنین تصمیمی (اخذ مالیات از هنرمندان) منجر به آسیب رسیدن به سطح کیفی آثار هنری خواهد شد.
در ادامه این نشست اعضای هیات رئیسه شورای عالی خانه هنرمندان ایران به سوالات خبرنگاران و نمایندگان رسانه ها پاسخ گفتند.
نظر شما