علی محمد هوشمند روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: فعالان حوزه کشاورزی با مدیریت برداشت آب اززیان خسارت ناشی از خاموشی پیش از موعود چاه های کشاورزی مواجه نشوند.
وی اظهارکرد:باتوجه به شرایط آب و هوایی کشت محصول بهاره در هزار و ۶۰۰ هکتار از زمین های حاصلخیز شهرستان آغاز ش و کشت برخی محصول تا اواسط اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ شمسی، ادامه دارد.
وی عمده محصول بهاره شهرستان را سبزی ، صیفی، گوجه فرنگی، خربزه ، کدو ، طالبی ، مجدی(خربزه محلی) ، بادمجان و پیاز محلی ذکر کرد.
هوشمند با اشاره به اینکه بیشتر محصول بهاره شهرستان به دلیل استفاده نکردن از کودشیمیایی و سموم نباتات (طبیعی) است، پیش بینی کرد که در موقع برداشت محصول که از تیرماه آغاز و تا اواخر آبان ماه ادمه دارد، ۶۵ هزار تن محصول تولید و روانه بازار مصرف شود.
این مسئول تصریح کرد : به علت تداوم ۲۵ سال پدیده خشکسالی و کم آبی ۳۰ درصد از زمین های زیرکشت به روش آبیاری نوین تجهیز شد و با استفاده از این روش نیمی از مصرف آب صرفه جویی میشود.
مدیرجهاد کشاورزی ابرکوه یادآور شد: با توجه به تداوم پدیده خشکسالی و محدودیت منابع آبی ، کشاورزان برای تامین آب مورد نیاز ، تلاش جدی برای اجرای سامانه آبیاری نوین در مزارع و باغ ها را به نحو مطلوب انجام دهند.
هوشمندبا اشاره به ارزش افزوده برخی محصول کم آبخواه تصریح کرد: کشاورزان در کشت بهاره بیشتر به توسعه کشت گیاهان دارویی توجه کنند.
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه خاطرنشان کرد: این شهرستان یکی از قطب های مهم بخش کشاورزی استان یزد است و با توجه به لزوم استفاده بهینه از آب در تولید محصول باغی و زراعی تاکنون پنج هزار و ۵۰۰ هکتار زمین ها و باغ ها به سامانه آبیاری نوین تجهیز شده است.
یکی از تجهیزات آبیاری قطرهای، نوار «تیپ »است که بیشتر برای کشتهای ردیفی مورد استفاده قرار میگیرد، در کشاورزی برای آبیاری گیاهان وسیله پخش آب به اندازه کافی نزدیک گیاه نصب میشود تا آب از طریق نفوذ عمقی در خاک به محدوده ریشه گیاه برسد.
در این سیستم، آب در نزدیکی منطقه توسعه ریشه گیاه به زمین هدایت میشود تا مساحت و عمق کوچکی از سطح خاک خیس شود و با استفاده از روش آبیاری قطرهای می توان هدر رفت آب را به مقدار قابل ملاحظهای کاهش داد.
خاموشی چاه های کشاورزی ابرکوه برای مدیریت برداشت آب در ۶سال اخیر
مدیر امور منابع آب ابرکوه هم به خبرنگار ایرنا گفت: طرح خاموشی چاه های کشاورزی ۳۰ روزه در سال ۱۳۹۵، ۴۵ روزه در سال ۱۳۹۶، ۶۰ روزه در سال ۱۳۹۷ اجرا شد و به علت تنوع کشت محصول کشاورزی ، این طرح به صورت تحویل حجمی آب در سال های ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در دستور کار قرار گرفت و مدیریت مصرف به عهده کشاورزان گذاشته شد .
سیدعلی مشکات با اشاره به خاموشی چاه های کشاورزی در مدت یادشده طی ۶ سال اخیر در فصل زمستان افزود: کشاورزان و بهره برداران در سال ۱۴۰۰ با برنامه ریزی متناسب با حجم آب تحویلی میزان برداشت آب را در حال مدیریت هستند.
زمین های قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم پدیده خشکسالی از ۲۰ هزار هکتار به ۱۵ هزار و ۸۰۰ هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیتهای کشاورزی، دامداری و دامپروری است.
هشت هزار و ۵۰۰ خانوار ،۸۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۶۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند و سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در ابرکوه تولید و بخشی از آن در بازار استانهای همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه میشود.
با توجه به شرایط اقلیمی ۵۰ گونه محصول کشاورزی با کیفیت مناطق گرمسیری و سردسیری به ارزش ۲۰ هزار میلیارد ریال در سال تولید می شود.
ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته قنات داشت که به دلیل کاهش بارندگی و حفر چاه های عمیق در این مدت ، در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.
مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
طرح خاموشی چاههای کشاورزی ( تعادل بخشی آب ) مربوط به کل کشور است و این طرح در استان های همجوار هم اجرا میشود ،برداشت بی رویه از منابع آب باعث ظهور فروچاله، فرونشست، تخریب اراضی و بروز پدیده لوله زایی شده است.
از نظر متخصصان، تهدید بنیادی این است که ایجاد چنین پدیدههایی منجر به از دست رفتن قابلیت احیای آبخوان و سفره آب زیرزمینی می شود؛ با وجود چنین پدیده ای اگر روزی بارندگی به میزان سابق باز گردد، این آبها مسیری برای نفوذ در زیر زمین ندارند و میزان تغذیه حاصل از بارندگی به حداقل ممکن خواهد رسید، موضوعی که در تشدید سیلابها نیز مؤثر است.
افزون بر سه هزارو ۶۰۰حلقه چاه کشاورزی در استان یزد وجود دارد و این درحالی است که وضعیت آب ۱۶ دشت استان ناپدار شده و دشت یزد- اردکان و ابرکوه، بحرانی تر است.
نظر شما