آثار حکیم نظامی سراسر شعور است

تهران-ایرنا- کارگردان اپرای عروسکی «لیلی و مجنون» گفت: آثار نظامی سراسر شعور است و تنها نمی‌توان تنها از منظر شعر به آنها نگریست.

بهروز غریب پور در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب ایرنا درباره حکیم نظامی گفت: لیلی و مجنون، خمسه نظامی و همه آثار این شاعر برای ما فقط شعر نیست، بلکه شعور است و این آثار دارای یک رشته مختصاتی است که فقط آثار دراماتیک قوی از آن بهره‌مند هستند. 

وی ادامه داد: دیالوگ‌نویسی، روایت، داستان و پدید آوردن رابطه احساسی که هنوز می‌تواند انسانها را از شدت عاطفه‌ای نهفته و بینش و شعور انسانی منقلب کند، از ویژگی‌های آثار نظامی است. 

این کارگردان و نویسنده تئاتر و سینما تصریح کرد: نظامی دارای مسائل شگفت انگیز اخلاقی برای قرن‌های آینده نیز است؛ در لیلی و مجنون، در بیان این رابطه مطلقا دچار قلمرو سخیف نمی‌شود و همه داستان در عالی‌ترین سطح بیان می‌شود. 

غریب پور تاکید کرد: دلم می‌خواهد به نسل امروز بگوییم چگونه از هزار سال قبل بهترین متن‌های اپرا و تئاتر را به وسیله این بزرگان خلق کردیم که در درونشان موسیقی، تصویر، انسانیت، معرفت و جهانبینی نوین وجود دارد.

وی گفت: نظامی امروز هم می‌تواند متعلق به ایتالیایی‌ها، فرانسوی‌ها و همه جای جهان باشد و خوشحالم به زبانی صحبت می‌کنم که نظامی، فردوسی، مولوی، سعدی و حافظ صحبت می‌کردند. به این امر افتخار نمی‌کنم زیرا این امتیاز را من پدید نیاوردم اما خدا را شکر می‌کنم که این امکان و امتیاز را دارم که این بزرگان را بفهمم.

۲۱ اسفند ماه در تقویم کشور به نام روز بزرگداشت حکیم نظامی، ثبت شده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ماه جاری برای تاکید بیشتر بر ایرانی و پارسی سرا بودن این شاعر بزرگ، قرار است به جای اختصاص یک روز، یک هفته در قالب بزرگداشتی به معرفی این شاعر بزرگ بپردازد.

در همین راستا ستاد بزرگداشت حکیم نظامی همراه با اعضا تاکنون چندین نشست برای هماهنگی های بیشتر و پیگیری های لازم با حضور محمود شالویی مدیر کل حوزه وزارتی و مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل این وزارتخانه برگزار کرده است.

همزمان با هفته بزرگداشت حکیم نظامی، علاوه بر تهران، در برخی استانها از جمله فارس، آذربایجان های غربی و شرقی نیز برنامه های متنوعی در راستای پاسداشت و معرفی ابعاد شخصیتی، ادبی، شعر و ... این شاعر پارسی گویی ایرانی برگزار می شود.

همچنین همزمان با ایران، برنامه های متنوعی در نمایندگی های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران توسط رایزنی های فرهنگی در کشورهای مقصد نیز برگزار خواهد شد.   

جمال‌الدین ابومحمّد الیاس بن یوسف بن زکی بن مؤیَّد متخلص به نظامی و نامور حکیم نظامی، شاعر و داستان‌سرای ایرانی پارسی‌گوی در سده ششم هجری (دوازدهم میلادی)، که به‌عنوان صاحب سبک و پیشوای داستان‌سرایی در ادبیات پارسی شناخته شده‌است.

نظامی در زمرهٔ گویندگان توانای شعر پارسی است، که نه‌تنها دارای روش و سبکی جداگانه است، بلکه تأثیر شیوهٔ او بر شعر پارسی نیز در شاعرانِ پس از او آشکارا پیداست.

نظامی از دانش‌های رایج روزگار خویش (علوم ادبی، نجوم، فلسفه، علوم اسلامی، فقه، کلام و زبان عرب) آگاهی گسترده‌ای داشته و این ویژگی از شعر او به روشنی دانسته می‌شود. 

اثر معروف و شاهکار بی‌مانند نظامی، خمسه یا پنج گنج است که در قلمرو داستان‌های غنایی امتیاز بسیار دارد و او را باید پیشوای این‌گونه شعر در ادب فارسی دانست. شاعر بر روی هم رفته سی سال از زندگانی خود را بر سر نظم و تدوین آن‌ها گذاشته‌است. خمسه یا پنج گنج نظامی شامل پنج مثنوی است: مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه.

دیوان قصاید و غزلیات نیز دفتر هفتم خمسه یا گنجینه این شاعر پارسی گوی و این دیوان اشعار او مشتمل بر قصاید، غزلیات، قطعات و رباعیات است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha