به گزارش ایرنا، سازمانهای کمکرسان لهستانی که در مرز برای کمک به پناهجویان فعالیت می کنند اعلام کرده اند که منابع آنها بسیار اندک بوده و تقریبا به صفر رسیده است.
رسانه های غربی گزارش می دهند که آژانس آوارگان سازمان ملل متحد اعلام کرده است؛ پناهجویان ناشی از جنگ اوکراین، بیشترین آمار پناهجویان اروپایی از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون را به خود اختصاص داده اند.
اکثر اوکراینیهایی که کشورشان را ترک میکنند به سمت لهستان، مولداوی، اسلواکی، رومانی و مجارستان میروند؛ کشورهایی که مرزهای خود را به روی تمامی پناهجویان باز کردهاند. هرچند در این میان گزارش های بسیاری از تبعیض و آزار و اذیت رنگینپوستان هم منتشر شده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) با ارائه گزارشی مبنی بر فرار پناهجویان از اوکراین هشدار داده که بحران انسانی در این کشور تازه شروع شده است. این نهاد، تخمین زده که بیش از چهار میلیون نفر پناهنده به کشورهای همسایه می گریزند و این در حالی است که در داخل اوکراین میلیون ها نفر دیگر به دلیل جنگ آواره خواهند شد.
تأمین نیازهای اساسی مانند غدا، دارو و بویژه واکسیناسیون پناهجویان از جمله مسائل کشورهای پذیرای اوکراینی هاست و این درحالی است که در ماه های اخیر میزان ابتلای مردم اوکراین به کرونا افزایش یافته و تنها ۳۶ درصد آنان واکسینه شده اند و این مساله برای کشورهای همسایه نگران کننده است.
دریوری دایک فعال حقوق بشر بریتانیایی و از مسؤولان سابق دیدهبان حقوق بشر که هماکنون سازمان مردمنهادی در بریتانیا با اسم «تحقق حقوق بشر» دارد در این مورد نظر متفاوتی دارد؛ او میگوید: «در واکنش به بحران فزاینده پناهجویان ناشی از درگیریهای مسلحانه بینالمللی در اوکراین، کشورهای همسایه تعهدات قانونی، اخلاقی و معنوی دارند تا مرزهای خود را برای پذیرایی از همه کسانی که میخواهند اوکراین را ترک کنند و نیز هر جایی که افراد نگران امنیت خود هستند، باز کنند.»
او ادامه میدهد: «این کشورها باید پناهجویان را بدون در نظر گرفتن منشاء، عقیده یا هر جنبه ای از هویت آنها بپذیرند و هیچگونه تبعیضی در این زمینه پذیرفته نیست.»
دایک تاکید میکند: در روزهای اخیر شاهد صحنههای قابل توجهی از سخاوت و همبستگی بینالمللی بودهایم. اما همچنین شاهد رفتار نژادپرستانه با افراد غیراروپایی، از جمله کشورهای آفریقایی و آسیایی و همچنین افراد بدون تابعیت نیز بودیم.
واکنش سایر کشورهای اروپایی به بحران پناهجویان تاکنون سریع و یکپارچه بوده است. کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعلام کرده اند که "دستورالعمل حفاظت موقت" که از سال ۲۰۰۱ پس از جنگهای یوگسلاوی و کوزوو استفاده نشده را به اجرا در خواهد آورد.
بر اساس این دستورالعمل، پناهندگان اوکراینی حق آن را دارند که تا سه سال بدون ویزا در اتحادیه اروپا زندگی و کار کنند. هرچند بر اساس یک اصلاحیه به متن پیشنهادی دستورالعمل، به جای همه پناهندگانی که از جنگ فرار می کنند، این قانون تنها شامل اتباع اوکراینی می شود.
نظر شما