هاشم داداشپور عصر چهارشنبه در آیین تکریم رییس سابق و معارفه سرپرست دانشگاه صنعتی بیرجند افزود: گرایش به سمت رشتههای فنی و مهندسی در اوایل دهه ۹۰ باعث شد تا دانشگاههای صنعتی در کشور افزایش پیدا کنند.
داداشپور ادامه داد: امسال هشت درصد دانشجویان کشور در دانشگاههای علوم پزشکی پذیرفته خواهند شد در حالی که بیش از ۴۰ درصد داوطلبان کنکور امسال در رشته تجربی ثبتنام کردند، افزایش تعداد پذیرش در دانشگاههای علوم پزشکی میتواند آثار بسیار زیان باری را برای ما ایجاد کند.
وی گفت: در کنکور سال آینده با ۱۴۵ هزار متقاضی در رشته ریاضی، کمترین استقبال از رشتههای فنی و علوم پایه در دانشگاهها را داریم و این نشان دهنده این است که تقاضا برای حوزه علوم پایه و فنی و مهندسی پایین است در حالی بنیاد علم در حوزه علم پایه است و کابرد علم در حوزه فنی و مهندسی است.
رییس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: تحلیل آماری ما این است که تعداد دانشگاه صنعتی ما هر روز خالیتر و تقاضا برای دانشگاههای علوم پزشکی بیشتر است، نیازهای کشور در حوزههای مهارتی و مهارت محوری است اما ورودی به دانشگاهها بیشتر به سمت رشتههای انسانی و تجربی رفته است.
داداشپور اظهار داشت: جمعیت دانشجویی کشور در سال ۸۹، چهار میلیون و ۱۱۱ هزار نفر بود که سال ۹۴ به چهار میلیون و ۸۱۱ هزار نفر رسید و اکنون به سه میلیون و ۲۰۰ هزار نفر کاهش یافته است.
وی افزود: از سال ۱۳۹۳ روند جمعیت دانشجویی در دانشگاهها کاهشی است که باید روند دانشگاهها به سمت تجمیع و تمرکز بیشتر حرکت کند و نمیتوانیم در چنین شرایطی دانشگاهها را به لحاظ فیزیکی گسترش دهیم.
معاون وزیر علوم یادآور شد: سال ۹۵ حدود ۲۵ درصد کل جمعیت دانشجویی کشور در مقطع کاردانی اما امروز ۱۴ درصد دانشجویان در مقطع کاردانی تحصیل میکنند و ۶۲ درصد کارشناسی، ۱۶ درصد کارشناسی ارشد، سه درصد دکترا حرفهای و پنج درصد هم دکترا تخصصی هستند.
معاون وزیر علوم گفت: امروز ۵۰ درصد کل دانشجویان ایران در رشتههای علوم انسانی تحصیل میکنند و سهم علوم پایه هفت درصد، پزشکی هشت درصد و فنی و مهندسی ۲۶ درصد است.
داداشپور بیان کرد: در گذشته مجموع دانشجویان دورههای کاردانی و کارشناسی ۹۰ درصد کل دانشجویان را تشکیل میدادند اما اکنون روند از کارشناسی به کارشناسی ارشد تغییر کرده و فارغ از اینکه نیاز کشور چیست، به سمت تحصیلات تکمیلی در حرکت هستیم.
وی افزود: بیشترین بیکاران را در فارغ التحصیلان دانشگاهی داریم و این موضوع نشان دهنده این است که بازار کار ما سنتی عمل میکند و همچنین هنوز دانشگاههای ما مهارت محور و کارآفرین نشده است.
معاون وزیر علوم با یادآوری این موضوع که باید جمهوری اسلامی ایران در چشم انداز خود در حوزه علم و فناوری به رتبه اول منطقه برسد، اضافه کرد: در حوزه علمی به پیشرفت رسیدهایم اما به نظر میرسد در حوزه فناوری بازار کشور به سمت خدماتی حرکت میکند.
داداشپور بیان کرد: دانشگاه باید پاسخگوی مسالههای محلی باشد و برای این منظور باید تغییر بنیادی در نگاه و رشتههای اتفاق بیفتد.
وی گفت: بیشتر رشتههایی که در دانشگاه بیرجند وجود دارد، در دانشگاه صنعتی بیرجند هم وجود دارد در حالی که دانشگاه باید ماموریت گرا باشد و در راستای توسعه ملی حرکت کند.
داداشپور افزود: سن حضور در دانشگاه افزایش یافته است که باید به سمت خوابگاه سازی متاهلی به جای خوبگاه مجری برویم.
رییس سازمان امور دانشجویان گفت: نیاز جامعه به سمت کارهای فنی و مهارت محور است که در این راستا باید دانشگاههای ما به سمت کارآفرینی و مهارت محوری حرکت کنند و پیشران این حرکت دانشگاههای صنعتی کشور هستند.
وی خاطر نشان کرد: دانشگاههای نسل سوم در پاسخگویی به نیاز جامعه باید کارآفرین و مهارت محور باشند.
در این مراسم "عباسعلی رضاپور" با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان سرپرست دانشگاه صنعتی بیرجند معرفی و از خدمات سه ساله "سید حجت هاشمی" رییس سابق دانشگاه قدردانی شد.
نظر شما