در حالی که کوه های شهرستان های سردسیری شمال استان کهگیلویه و بویراحمد پوشیده از برف است،این سرزمین با سرسبزی بهار، گل ها رنگارنگ و آب و هوای دلپذیر آغوش خود را به روی گردشگران گشوده است.
اینجا تپه ماهورها، دشت های پر از لاله های رنگارنگ،چشمه سارها، سواحل سدها، رودخانه و آبشارها در کنار مناطق تاریخی و بقاع متبرکه رنگین کمانی از جاذبه های طبیعی را نثار قدم گردشگران با سلیقه های مختلف کرده است.
این روزها مسافران زودتر از فرارسیدن فصل نوبهاران برای تماشای جامه سبزفام دشت های دیل وگناوه با بلوطستان ها،درختان بنه هایش، نغمه پرندگان سرمست از بهار نورسیده اش،جوشش چشمه سارها پرآبش،آسمان آبی،تپه ماهورهای سرسبز و پر از گل های رنگانگش به دل طبیعت زده اند.
آبشار کیوان جلوهای بدیع از سخاوت طبیعت
آبشار پلکانی کیوان که در محل تلاقی دو دره قرار گرفته دارای هفت پله است، طبیعت سرسبز،هوای دلپذیر بهاری،برکه های پرآب منظره ای تماشایی از نقاش چیره دست طبیعت ترسیم کرده است .
این روزها و در آستانه فصل زیبای بهار نشستن در ساحل آبشار کیوان و گوش فرا دادن به صدای آب و تماشای طبیعت زیبای اطراف آن نشاطی توام با آرامش به مسافران می بخشد.
آبشار زیبا و دیدنی کیوان در دهستان لیشتر از توابع گچساران جلوهای بدیع از سخاوت طبیعت است که در 25 کیلومتری شمال غرب شهرستان گچساران قرار گرفته است.
سواحل سد کوثر
در واپسین روزهای زمستان پرواز پرندگان بر پهنای آبهای درخشان دریاچه سد کوثر، در کنار طبیعت بکر و بهار نورسته یکی از زیباترین تماشاخانه ها طبیعی گچساران را نثار قدم های گردشگران کرده است.
این سد که از آب رودخانه خیر آباد از شاخههای شاه بهرام و دهدشت (سیدآباد) تشکیل شده که آب آنها از رشته کوههای زاگرس در مناطق طسوج، دشت راق، دیلگان و چشمه بلقیس چرام سرچشمه میگیرد برای تأمین آب آشامیدنی 2 میلیون نفر از مردم استانهای جنوبی کشور مانند خوزستان، هرمزگان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد ساخته شده است
دشتهای سرسبز
اینک در آستانه فصل بهار دشت های دیل؛ قلات گناوه و آبریگون از تفرجگاههای طبیعی جنوب کشور با انبوهی از درختان بلوط، بادام، کلخنگ و بنه با علفزارهای یک دست سبز مخمل گون جلوه گاه قدرت لایزال الهی است.
عبور گله های گوسفندان با نوای نی چوپانان،مردان و زنانی که سوار بر چهارپایان از مسیرهای سخت برای تامین مایحتاج خود در تکاپو هستند این دشت ها را به اکو موزه گردشگری طبیعی تبدیل کرده است که بازدید تعداد پرشماری جهانگرد از تفرجگاه های مذکور گواهی بر زیبایی های منحصربه فرد این مناطق است.
روستای مارین بهشت گمشده طبیعت گردی جنوب ایران
روستای مارین در شمال شهرستان گچساران با رنگین کمانی از جاذبههای طبیعی، تاریخی، مذهبی و مردم شناسی پنجرهای رو به بهشت به روی مسافران گشوده است.
این منطقه گردشگری به دلیل آب و هوای مفرح در دل منطقهای گرمسیری، وجود بقعه متبرکه بیبی حمیده (س)، باغ میوههای رنگارنگ و بافت پلکانی روستا به بهشت گمشده جنوب ایران معروف شده است.
بافت پلکانی واحدهای مسکونی که هر خانه بر خانههای پایین دست اشراف دارد یکی از جاذبههای تماشایی روستای مارین است که این بافت مسکونی بومی و منحصر به فرد سبب شده تا گردشگران روستای مارین را به نام 'ماسوله جنوب' ایران بشناسند.
وجود مردمانی خونگرم که به گویش مارینی یکی از شاخههای لهجه لری صحبت میکنند، آواها و نواهای محلی و لباسهای سنتی بانوان از جاذبههای گردشگری مردم شناسی این دیار است.
بارگاه بی بی حکیمه (س) قطب گردشگری مذهبی
اگرچه آخرین ماه زمستان و فصل بهار تفرجگاه های طبیعی شهرستان گرمسیری گچساران پذیرای گردشگران پرشماری است اما بارگاه حضرت بی بی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) شلوغ ترین جاذبه گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است.
حرم حضرت بی بی حکیمه (س) در دل کوههای نفت خیز جنوب گچساران این روزها به دلیل آب و هوای مطبوع و بهاری پذیرای کاروان زیارتی سیاحتی ایرانی و کشورهای عربی است.
وجود چشمههای آب گرم و قرار گرفتن ساختمان حرم در دل کوه جاذبههای آن را دوچندان کرده است.
براساس گزارش ها این بانوی بزرگوار از دختران بلافصل حضرت امام موسی بن جعفر (ع) است که در زمان حکومت بنی عباس زندگی میکرده است.
حرم بیبی حکیمه (س) خواهر امام رضا (ع) در 80 کیلومتری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد.
بناهای تاریخی یادگار شکوه تمدن چند هزار ساله ایرانی
مجموعه تاریخی خیرآباد شامل سه پل و یک چهارطاقی است که مربوط به دورههای مختلف تاریخی است یکی از مشهورترین و پرمخاطب ترین جاذبه های تاریخی گچساران است.
این بنای تاریخی مشتمل برچهار طاقی خیرآباد و یک پل مربوط به دوره ساسانی و 2 پل دیگر مربوط به دورههای اشکانی و اسلامی است،این سازههای کم نظیر در جاده ارجان که دروازه تجارت ایران از خلیج فارس به جاده ابریشم بود و در دوره اردشیر ساسانی احداث شده است.
چهارطاقی در معماری به کالبدی با زمینه چهارگوش و پوشش گنبدی، متشکل از چهار پایه و یک طاق گنبدی بر روی آن، با چهار ورودی طاق دار گفته میشود.
این بنای تاریخی در فاصله 50 کیلومتری از شهر دوگنبدان به سمت بهبهان در منطقه خیر آباد و در یک کیلومتری شمال روستای ده وه و در مسیر راه شاهی آن دوران در جانب چپ رودخانه خیرآباد قرار دارد.
برنامههای رفاهی برای گردشگران
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گچساران گفت: برپایی نمایشگاه سوغات و هدایا در ورودی شهر دوگنبدان، جشن های نوروزگاه و توزیع اقلام تبلیغاتی از مهمترین برنامه های امسال برای نشاط بخشیدن به گردشگری در این شهرستان است.
رحیم خردمند با بیان اینکه گچساران افزون بر جاذبه های طبیعی،تاریخی و مذهبی به دلیل وجود صنایع دستی چون گلیم و جاجیم و همچنین محصولاتی چون عسل، کشک، روغن محلی وغذاهای محلی ظرفیت های گردشگری زیادی دارد افزود: مسافران می توانند برای آشنایی با این جاذبه ها به نمایشگاه سوغات وهدایا که از روز بیست و هشتم اسفند تا پایان تعطیلات نوروزی در ورودی شهر دوگنبدان دایر می شود مراجعه کنند.
توصیه های مسوولان به گردشگران
وی با اشاره به پاکیزگی و سیمای زیبای طبیعت گچساران در پیش از تعطیلات نوروزی از گردشگران خواست برای حفظ میراث گرانبهای طبیعت از رهاسازی زباله ها در طبیعت و آب های روان خودداری کنند.
خردمند با اشاره به وجود 137 اثر تاریخی گچساران که در نزدیکی های تفرجگاه های طبیعی قرار داردگفت: هموطنانی که این شهرستان را برای گردشگری انتخاب می کنند از نوشتن یادگاری بر روی بناهای تاریخی خودداری کنند.
رییس اداره اوقاف و امورخیریه گچساران نیز گفت: بارگاه نورانی حضرت بی بی حکیمه (س)آماده پذیرایی از زائران در صورت تشخیص ستاد کروناست.
ابراهیم قاسمی تاکید کرد:برنامه های نوروزی پذیرایی از زائران حرم بی بی حکیمه (س) با حفظ دستورالعمل های بهداشتی پیشگیری از ویروس کرونا از روز بیست وهشتم اسفند امسال در این مکان مقدس آغاز می شود.
شهرستان 126 هزار نفری گچساران در جنوب کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
نظر شما