۲۱ فروردین ۱۴۰۱، ۸:۳۵
کد خبرنگار: 1460
کد خبر: 84688557
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

اردکان، پیشرو در صنعت کاربافی

۲۱ فروردین ۱۴۰۱، ۸:۳۵
کد خبر: 84688557
مژگان دشتی
اردکان، پیشرو در صنعت کاربافی

یزد - ایرنا -  اردکان یزد از جمله شهرهای پیشرو در زمینه کاربافی با قابلیت چشمگیر در تولیدات برگرفته از پنبه ، شانل و پلی استر در کشور است.

به گزارش ایرنا ، کاربافی از فنون بافندگی سنتی و یکی از ساده ترین و در اصل گسترده ترین بخش در حوزه نساجی دستی است که از لحاظ پراکندگی جغرافیایی در اغلب قریب به اتفاق مناطق مرکزی ایران بویژه در شهرستان اردکان رایج بوده است .

این هنر دستی با نام هایی چون کارتوفی ، کارششوک و کارکرباس هم نام برده می شود اما اسم رایج آن کاربافی است؛ این صنعت دستی به صورت فردی در خانه بافته می شود.

قدمت کاربافی به دوران تیموری می رسد و این دستباف سنتی به عنوان پارچه  پوشاکی برای انواع چادر زنانه، چادر شب، روانداز، روتختی، پارچه های لباسی، بقچه، سفره، دستمال، حوله، پلاس، کیسه حنا و غیره کاربرد دارد که متاسفانه در حال حاضر به بافت حوله محدود شده است.

 مدتی است که مسوولان شهرستان اردکان با پیگیری های متعدد موفق شدند که این هنر را به ثبت ملی برسانند و چندی پیش با ورود معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی  و در بازدید از کارگاه‌های کاربافی شهرستان اردکان خبر به ثبت ملی رسیدن این هنر دستی رسانه ای شد .

محمودیان در این بازدید گفت: این هنر صنعت می‌تواند یکی از زمینه‌های رونق اقتصادی اردکان باشد.

وی تأکید کرد: اقتصاد صنایع‌دستی در شهرهای مختلف ایران خصوصاً شهرهایی مانند اردکان که در حال صنعتی شدن هستند می‌تواند منجر به توسعه اقتصادی پاک شود.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به ظرفیت‌های قابل توجه شهرستان اردکان در زمینه صنایع دستی به ویژه کاربافی گفت:بعد از ثبت اردکان به‌عنوان شهر ملی کاربافی موضوعاتی مانند تجاری‌سازی، آموزش، معرفی در فضاهای مجازی، نصب المان‌های شهری، تهیه و تولید کلیپ‌های معرفی این هنر، تهیه بانک نقوش و ... باید از سوی مسئولان مختلف استان یزد و شهرستان پیگیری و مورد توجه قرار گیرد.

محمودیان یادآور شد: حضور هنرمندان شهر اردکان در نمایشگاه‌ها و بازارهای ملی و بین‌المللی باید با همت و پشتیبانی م؛سئولان‌ استان یزد محقق شود.

وی گفت: ثبت ملی هر شهر یا روستا در حوزه صنایع دستی اعجاب‌انگیز است و این اعجاب‌انگیز بودن در ثبت روستاها بیشتر خودش را نشان می‌دهد.

مدیرکل آموزش و ترویج صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی  نیز با تأکید بر اینکه یکی از مواردی که امروز بیش از هر زمان مد نظر قرار گرفته، بحث حمایت‌هایی است که توسط بخش دولتی در راستای توانمندسازی معیشت بخشی از مردم که طریق صنایع‌دستی امرارمعاش می‌کنند، ادامه داد: معتقدیم در این زمینه باید نگاه ویژه‌ای به هنرمندان صنایع‌دستی داشت و در راستای کمک به صنایع‌دستی باید آن را با گردشگری تلفیق کرد.

توحدی تصریح کرد: هنرهای سنتی و صنایع‌دستی هر یک با مفهوم خاص خود یکی از مهم‌ترین وجوهات فرهنگی و اقتصادی گردشگری کشورمان محسوب می‌شوند، قابلیت بهره‌برداری اقتصادی از هنرهای سنتی و بومی استان‌های مختلف کشورمان، یکی از اصلی‌ترین مزایای پرداختن به صنعت گردشگری و تقویت بخش فرهنگی و هنرهای دستی آن است.

وی  افزود: اینکه در اردکان قشر جوان به سمت‌وسوی صنعت کاربافی کشیده شده‌اند و با عزمی راسخ در جهت رشد و توسعه و بیشتر اشتغال‌زایی این رشته گام برمی‌دارند، بسیار حائز اهمیت است.

سرپرست فرمانداری شهرستان اردکان به ایرنا گفت: صنایع دستی این شهرستان قابلیت عرضه در بازارهای مختلف را دارد و برای رسیدن به جایگاه واقعی خود به برند سازی نیازمند است و تنها با ثبت برند این هنر،کاربافی در جهان ماندگار خواهد شد.

کمال حلوایی با اشاره به وجود صنایع دستی مختلف در شهرستان اردکان افزود: برندسازی نقش مهمی در هویت‌یابی صنایع دستی اردکان و توسعه فرهنگ کسب و کار و رونق اقتصادی منطقه دارد و صنایع دستی اردکان به دلیل عدم بازاریابی مناسب از دید بسیاری از مردم دور مانده است.

وی اضافه کرد: سرمایه‌گذاران بخش صنایع دستی باید با توجه به روش‌های نوین بازاریابی، زمینه‌های حضور بیشتر تولیدات آن را در بازارهای داخلی و خارجی فراهم کنند و ایجاد بازارچه دائمی صنایع دستی می تواند گامی مثبت در جهت تحقق این موضوع باشد.

حلوایی ادامه داد: هنر کاربافی امروزه مورد توجه خاص مردم اردکان قرارگرفته است و فعالیت  و آشنایی بیش از ۳۰۰۰ نفر در این حوزه نشان از اهمیت و توجه مردم به هنر به ویژه هنر کاربافی دارد و انتظار مسئولین وهنرمندان این عرصه از متولیان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، برند سازی و ثبت جهانی این هنر و فراهم سازی زمینه آشنایی سرمایه گذاران و صاحبان حرفه برای ورود به بازار و دست یابی به هویت صنایع دستی منطقه است.

نماینده مردم اردکان و رئیس فراکسیون گردشگری و میراث‌فرهنگی مجلس شورای اسلامی هم گفت: ظرفیت‌های فراوانی در این کشور وجود دارد و هر شهر یا روستای ایران می‌تواند یک شهر یا روستای جهانی باشد.

محمدرضا دشتی اردکانی ادامه داد: در استان یزد و در شهر اردکان ظرفیت‌های فراوانی در حوزه دست بافته‌ها و کاربافی وجود دارد، موضوع حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی در اردکان را پیگیری و با ارائه تسهیلات ارزان قیمت از آن‌ها حمایت کردیم و در حال حاضر ۲ هزار کارگاه کاربافی فعال است.

دشتی اردکانی با اشاره به تداوم حمایت‌ها از رشته کاربافی ادامه داد: یکی از مهمترین موضوعاتی که دنبال می‌کنیم طرح تجاری‌سازی این هنر است.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنای دستی و گردشگری اردکان نیز گفت: این شهرستان افزون بر ۲۰ کارگاه کاربافی فعال دارد و یک هزار نفر به این فعالیت هنری روی آورده اند.

علی رضا غفوز راده افزود: مردم روستاها نیز در حال اموزش هستند تا این شغل رونق بهتری بگیرد .

به گفته وی تاکنون هنرمندان کاربافی  توانسته اند نشان اصالت ملی را کسب نمایند و فروش آن نیز به سراسر کشور و به کشورهای عمان و ترکیه با تنوع کاربری ارسال می شود .

اردکان بزرگ‌ترین شهرستان در استان یزد به شمار می‌رود که پارچه‌های سنتی و همچنین قالی دستباف آن جزو صنایع‌دستی برند به شمار می‌رود و تأثیر قابل‌توجهی از لحاظ اقتصادی دارد.

تاکنون یک هزار اثر تاریخی و فرهنگی شهرستان اردکان شناسایی شده که ۲۴۰ مورد آن در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

شهرستان ۱۰۵ هزار نفری اردکان که مرکز آن در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد، متشکل از شهرهای عقدا، خرانق،  احمدآباد و اردکان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha