۲۸ اسفند ۱۴۰۰، ۰:۲۹
کد خبرنگار: 3092
کد خبر: 84689493
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

 نگارستان اقوام ایران، گنجینه‌ای از آیین‌های نوروزی

گرگان-ایرنا- آیین سه هزار ساله نوروز در نگارستان اقوام گلستان رنگ و رویی از فرهنگ‌های مختلف بوده که نمایانگر  ویژگی‌های انسانی و جهانی ارزش‌های اخلاقی و انسانی، ترویج و تحکیم روابط انسانی و نوع‌دوستی، اهمیت دادن به محیط‌ زیست و تأکید بر بهداشت و پاکیزگی است.

به گزارش ایرنا، نوروز برای ما گلستانی‌ها  با اقوام مختلف ساکن آن و با توجه به  محدوده جغرافیایی خاصش با وزش ملایم نسیم، شکوفه درخت‌ها و حضور پرستوهای زیبا در گلستان بشارت داده می‌شود رویاندن سبزه، خوردن سبزی‌پلو با ماهی در شب عید، پختن سمنو و کلوچه‌های خانگی، چیدن هفت‌سین، دیدوبازدید، هدیه دادن، سیزده به در ازجمله مهم‌ترین سنت‌های مشترک  نگارستان اقوام برای نوروز است.

جشن و آیین‌های کهن باستانی نوروز به‌عنوان گنجینه‌ای فرهنگی این سرزمین کهن که نماد هویت، یگانگی، صلح، همدلی و دوستی است به تأکید شماری از کارشناسان در زندگی صنعتی امروز نقش کلیدی در تعالی روح و ذهن، همبستگی و روابط دوستانه دارد.

جشن و آیین باستانی نوروز، به‌عنوان یکی از رسوم و سنت‌های کهن، نماد فرهنگ، هویت ملی و یگانگی از دوره باستان تا امروز پایدار مانده که اعتدال بهاری، صلح، امید، بهروزی، پیوند و بازآفرینی دیرینه زندگی با طبیعت، همدلی و دوستی، تعالی روح و ذهن، همبستگی، تقویت روابط دوستانه، برادری و احترام متقابل و بیداری  از خواب زمستانی را به ارمغان می‌آورد که باوجوداینکه قرن‌ها از عمر آن می‌گذرد، همچنان پابرجا مانده و گنجینه‌های نهفته در آن از نسلی به نسلی دیگر سینه‌به‌سینه منتقل‌شده است.

گلستان نگارستان اقوام ایران، گنجینه‌ای از آیین‌های نوروزی

 تنوع آیین ها و آداب نوروزی در گلستان 

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان در این‌ ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: آیین و آداب ویژه نوروز تنوعی به وسعت اقوام مختلف در استان دارد، خانه‌تکانی، قاشق زنی، کوزه شکستن، کاه‌گل کردن خانه‌های گلی، گردو شکستن، پختن شیرینی‌های مخصوص نوروز، لباس نو، نوروز خوانی، سفره هفت‌سین، شگون آوری و عید دیدنی ازجمله رسوم مرسوم در این عید باستانی است.

رحمان فرمانی افزود: نوروز خوانان در گلستان نوید سال نو و بهاری پر از برکت و امید را با خواندن اشعار و ترانه‌های محلی داده و چشم‌روشنی‌هایی ازجمله تخم‌مرغ، برنج، حلوا و شیرینی از مردم برای این مژده دریافت می‌کردند.

وی اظهار داشت: نوروز آیینی سنتی برای دید و بازدید، صله‌ رحم و از بین رفتن کینه و کدورت‌ها بوده ولی با صنعتی شدن، نفوذ فنّاوری، تلویزیون، موبایل و رسانه‌های جمعی خانواده‌ها از این سنت حسنه فاصله گرفته و این آیین کمرنگ شد.

گلستان نگارستان اقوام ایران، گنجینه‌ای از آیین‌های نوروزی

امروز به آیین های کهنی چون نوروز نیاز داریم

استادیار علوم اجتماعی دانشگاه گلستان در این‌ ارتباط بیان کرد: جشن نوروز به‌عنوان یک فرهنگ‌عامه و زمان دقیق پیدایش آن مشخص نیست ولی بنا به فرضیه‌هایی از زمان اولین انقلاب تاریخ بشر (انقلاب نوسنگی) رقم خورده و از آن زمان هرساله این جشن برگزار می‌شود و در طول زمان از دل‌زندگی روزمره مردم جوشیده و سال‌های سال انجام‌شده و مثل هر پدیده فرهنگی دیگری متغیر است.

بهمن باینگانی افزود: جشن مردمی، تاریخی و باستانی نوروز در سال‌های اخیر نمادین شده فقط بخش‌هایی از آن را افراد اجرا می‌کنند و نمی‌دانند برای چه منظوری انجام می‌دهند.

وی تأکید کرد: در زمان حاضر و در زندگی صنعتی با افزایش فردگرایی، بیگانه شدن با جهان واقعی و پناه بردن به فضای مجازی، عدم تعامل و کاهش سرمایه اجتماعی بیش از هر زمان دیگری نیاز ضروری به جشن‌ها و آیین‌های کهنی چون نوروز داریم.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نوروز ما را از فضای ترس، اندوه و مشتری محوری دور و تجربه زندگی جمعی همراه با خاطرات خوب، اندیشه دوباره به زندگی و امید را هدیه می‌دهد که لازم بوده در مورد آموزش، پژوهش و بازنمایی برای ترویج این جشن باستانی فعالیت‌های بیشتری صورت بگیرد.

این پژوهشگر فرهنگی اظهارداشت: همچنین در جهان امروز نگاه کالایی به طبیعت رایج شده و نوروز فرصتی برای تکریم محیط‌زیست و ترویج این فرهنگ است.

باینگانی خاطرنشان کرد: برگزاری این جشن‌ها فضای دموکراتیک را تقویت کرده و انسان‌ها را با همدیگر آشتی داده و سعی در اتحاد گروه‌ها و اقوام مختلف در جهت سرنوشت مشترک دارد.

جشن نوروز مداوای بیماری های زندگی صنعتی را ارمغان دارد

یکی از پژوهشگران گردشگری گلستان هم در این‌ ارتباط گفت: جشن و عید نوروز یکی از سنت‌ها و جشن‌های کهن و تاریخی است که هرساله توسط مردمان و اقوام مختلفی چون ترک‌ها، طبری‌ها، کتولی ها، بلوچ‌ها، سیستانی‌ها، ترکمن‌ها، قزلباش‌ها در نهایت دوستی و آرامش متناسب با باورها و سنت‌های ویژه‌ی به خود آن را جشن گرفته و برگزار می‌کند.

علیرضا حصار نبی بیان کرد: خانه‌ تکانی، خریدهای نوروزی، پخت‌ و پز حلواها و شیرینی‌های ویژه سال نو، سمنوپزان، قرآن‌خوانی (سال مردگان)، پخت رشته‌پلوی غذای شب الفه، نوروز خوانی، چهارشنبه‌سوری، قاشق زنی، حاجی‌فیروز، خواند قرآن، تحویل سال، عیدی بزرگ‌ترها به کوچک‌ترها، تفأل به دیوان حافظ، سر زدن به خانواده‌هایی که عید سیاه را سپری می‌کنند، خوردن سبزی‌پلو با ماهی، شگون سال نو، تخم‌مرغ رنگی، سیزده به در، رها کردن سبزه در طبیعت و گره زدن آن از جمله رسوم مرسوم در ایام نوروز است.

وی خاطرنشان کرد: این آیین یکی از اعیاد و جشن‌های ملی و بزرگی بوده که نقش سازنده در افزایش روحیه ملی، خودباوری، تعالی روحی و روانی افراد یک جامعه دارد و عاملی برای افزایش همبستگی بین اقوام و ایجاد محبت و تقویت پیوستگی فرهنگی می‌شود.

این پژوهشگر گلستانی با اشاره به‌ ضرورت حفظ این آیین در زندگی صنعتی امروز افزود : در زمان حاضر زندگی صنعتی خانواده‌ها را کوچک‌تر کرده و  بیماری‌های بسیاری از جمله افسردگی و انزوا را به ارمغان داشته که آداب و سنت‌های کهن عید نوروز می‌تواند راه درمانی برای بیماری زندگی صنعتی باشد.

وی تأکید کرد: زندگی صنعتی بین افراد و اقوام فاصله انداخته و از اصل زندگی، شادی و نشاط دور کرده که به‌یقین نوروز به‌عنوان جشن بازگشت به زندگی و آفرینش، پیوند و انسجام ملی بین اقوام می‌گردد.

گلستان نگارستان اقوام ایران، گنجینه‌ای از آیین‌های نوروزی

بنابر برخی منابع تاریخی موثق، نوروز قدیمی‌ترین آیین ملی در جهان است و  این عید بزرگداشت ریشه‌ها، تاریخ و ارزش‌های تمدن‌های درخشان بشری بوده که این روز بزرگ در اسفندماه ۱۳۸۸ ( ۲۰۰۹)در فهرست میراث فرهنگی و معنوی  سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد و از سوی سازمان ملل نیز به رسمیت شناخته‌شده  و در سال ۲۰۱۰ در سازمان ملل به‌عنوان روز بین‌المللی نوروز تصویب گردیده است.

گلستان مطابق سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۵، یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت متشکل از اقوام و مذاهب مختلف در ۳۴ نقطه شهری و هزار و ۷۵ روستا دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha