۲۸ اسفند ۱۴۰۰، ۸:۱۵
کد خبرنگار: 3131
کد خبر: 84689573
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

کاش باران کمتر ببارد

۲۸ اسفند ۱۴۰۰، ۸:۱۵
کد خبر: 84689573
کاش باران کمتر ببارد

بجنورد- ایرنا- فصل بارش همواره در جرگلان خراسان شمالی با نگرانی هایی همراه است زیرا که راه های تردد مرزنشینان با دنیای خارج از روستا قطع و زندگی تا مدتها برای آنها مختل می شود و به همین علت آنها دعا می‌کنند که بارش‌ها کمتر باشد.

      صدای غرش ابرها زمین و آسمان را لرزاند، صدایی که گویی با شنیدن دعای باران برخی کشاورزان آمده است تا به زمین ها جانی و به بذرهای تازه سبز شده امیدی برای قد کشیدن بخشد

گرچه با فرود یک نواخت و مساوی قطره های باران بر خاک، کشتزارها و کوهها زندگی جریان پیدا می کند و همه به تداوم زندگیشان امیدوارتر می شوند ولی روستاییانی نیز در مناطق مرزی خراسان شمالی هستند که علی رغم نیازمندی شدید به نزولات جوی، وقتی صدای غرش ابرها را می شنوند، دچار نوعی خوشحالی و نگرانی می شوند به گونه ای که با خود می گویند ای کاش باران زیاد نبارد زیراکه با بارش یکدفعه ای راه ارتباطی آنها را قطع و زندگی روزمره آنها مختل می شود

روستاییانی که تاکنون پل های موقتی و خاکی زیادی با همکاری دهیاری ها و نیکوکاران در حاشیه رودخانه چندیر بخش جرگلان ساخته اند ولی این پل های خاکی نیز معمولا با بارش‌های زیاد و بالا آمدن آب رودخانه، از بین رفته اند و اهالی همچنان برای تردد و تامین مایحتاج روزانه از دیگر مناطق با مشکلات عدیده ای مواجه اند.

راهزنی رودخانه ها در نواحی مرزی

 بارندگی سال های گذشته و جاری شدن سیلاب های مکرر موجب شده است تا پهنای رودخانه چندیر بیش از ۱۰ برابر گسترش یابد و بخش زیادی از زمین ها و کشتزارهای حاشیه ای خود را فرو ببلعد به گونه ای که به گفته اهالی، پهنای این رود هم اکنون به ۵۰۰ متر هم رسیده است.

کاش باران کمتر ببارد

اما فارغ از بلعیده شدن زمین ها و کشتزارهای کشاورزی روستاییان، مردم بیش از ۲۰ روستای بخش جرگلان چون گرکز،کرپشلی، کیلوپنجه، قره آقاچ، حصارچه و توتلی در صورت نیاز به تردد برای رسیدن به راه اصلی و ارتباط با روستاها و مرکز شهرستان مجبورند این پهنای رودخانه را بدون هیچ پلی و از داخل سیل با تراکتور تردد کنند.

یکی از اهالی روستای توتلی سفلی در گفتگو با خبرنگار ایرنا می گوید: با وجود اینکه بارش رحمت الهی است و این روستا نیز همانند بسیاری از مناطق نیازمند آب است ولی همیشه باران زیاد موجب نگرانی ما است به گونه ای که در فصل بهار حداقل ۱۰۰خانوار برای رسیدن به روستاهای همجوار و خرید نان و مایحتاج روزانه با تراکتور رفت و آمد می کنند.

مصطفی پروین با بیان اینکه در فصل زمستان تردد برای بانوان و کودکان بسیار سخت و خطرناک است، گفت: واقعا جای شکر دارد که بیشتر کلاس های درس دانش آموزان به شکل مجازی برگزار شد وگرنه هر سال فرزندانمان برای رفتن به مدرسه با مشکلات خاص خود دست و پنجه نرم می کردند و دلهره بازگشت سالم عزیزان بر دل این روستایی ها نشسته است.

یکی دیگر از روستاییان می گوید: بسیاری از اهالی با آغاز فصل بارش برای رفت و آمد از راههای فرعی و کشاورزی استفاده می کنند به گونه ای که برای ارتباط با روستاهای دیگر مسافت چند برابری را طی می کنند.

کریم درخشانی با اشاره به اینکه با ساخت چند پل بسیاری از مشکلات مردم این منطقه حل می شود، می افزاید: با توجه به بارش های بهاری پیش رو برای جلوگیری از قطع شدن ارتباط راههای روستایی و ایجاد مشکلات بیشتر برای مردم منطقه، باید هرچه سریع‌تر پل‌های مستحکم بتنی حداقل برای کیلو پنجه و قره پالچق ساخته شود تا دوباره شاهد مشکلات برای مردم نباشیم.

ساخت پل نیازمند مشارکت بیشتر نیکوکاران

بخشدار جرگلان با اشاره به ساخت پل خیرساز یکه سعود و گرکز و رفع شدن مشکل تردد حدود ۱۰ هزار نفر در هشت روستای این بخش می گوید: اگرچه پل گرکز و یکه سعود با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی و نیکوکاران شهرستان ساخته شد ولی با ساخت ۲ پل دیگر برای کیلوپنجه به کرپشلی و قره پالچق به حصارچه در روستاهای پایین دست سد چندیر، ۸۰ درصد مشکلات تردد مردم رفع می شود.

پولاد نجاهی می افزاید: در حقیقت با ساخت پل گرکز فقط تعدادی از روستاها توانستند از طریق راه های کشاورزی و یا فرعی روستایی در مواقع اضطراری رفت و آمد کنند.

کاش باران کمتر ببارد

وی یادآور می شود: رودخانه چندیر اکثریت قاطع روستاهای این بخش را از هم جدا می کند به گونه ای که آب این رودخانه حدود ۳۰ روستا را به دو قسمت تقسیم می کند.

وی با اشاره به عدم استقبال پیمانکاران از شرکت در مناقصه ساخت پل های کیلوپنجه به کرپشلی و قره پالچق به حصارچه می گوید: ساخت هریک از پل ها نیازمند حداقل ۷۰ میلیارد ریال اعتبار است به گونه ای که با توجه به کمبود اعتبار، عملیات اجرایی ساخت هر نیازمند مشارکت خوب نیکوکاران است.

نجاهی با بیان این که با کمک یک خیر نیز در ۱۰ نقطه جرگلان پل هوایی ساخته می شود، خاطرنشان می کند: این پل ها به عابران پیاده کلاته محمدی ها و ایشان قلی و روستاهای اطراف ضلع جنوبی رود چندیر کمک می کند تا تردد راحتی داشته باشند.

وی افزود: با ساخت پل های راز و جرگلان حتی برای روستاهایی که در کنار چندیر نیستند نیز امکان تردد حاصل می شود.

۲۴ روستای رازوجرگلان فاقد راه روستایی مناسب است

مدیر راهداری و حمل و نقل جاده‌ای راز و جرگلان می گوید: هم‌اینک ۲۴ روستای بالای ۲۰ خانوار در بخش جرگلان این شهرستان مرزی فاقد راه مناسب بوده و رفع این کمبود برای تسهیل تردد اهالی این منطقه ضروری است.

رسول ضیغمی می افزاید: همچنین برای رفع مشکلات تردد این روستاییان، حداقل ۱۰ پل لازم است که نیازمند همکاری بیشترین نیکوکاران در ساخت آن است.

کاش باران کمتر ببارد

وی با بیان اینکه هم اینک بیش از ۲۷۰ کیلومتر از راه های روستایی و شهری این شهرستان نیازمند بهسازی است، گفت:  بهسازی ۲۵ کیلومتر از راه های روستایی و روکش آسفالت بیش از ۱۶ کیلومتر در دست اقدام بود که به علت برودت هوا متوقف شده است.

ضیغمی ادامه داد: از ۵۵۰ کیلومتر راه این شهرستان مرزی، تنها ۵۰ کیلومتر راه شهری است که با بهسازی بخش هایی از راه شهر یکه سعود و دهستان باغلق این میزان به ۱۰۰ کیلومتر افزایش می یابد.

سد و شبکه آبیاری چندیر با اعتباری بالغ بر هزار و ۴۴۰ میلیارد ریال در بخش مرزی جرگلان استان خراسان شمالی ساخته شده که از جمله اهداف احداث این سد می توان به تأمین آب شرب روستایی برای ۳۰ روستای منطقه با جمعیت ۲۱ هزار نفر در قالب آبرسانی به مجتمع های روستایی منطقه و  مدیریت سیلاب ها در پایین دست اشاره کرد.

برخورداری راه های روستایی کشور ۹۲.۷ درصد است که این میزان برخورداری از راه های روستایی مناسب استان ۸۳ درصد و در شهرستان رازوجرگلان ۷۳ درصد است.

 شهرستان مرزی راز و جرگلان در ۱۲۰ کیلومتری مرکز خراسان شمالی قرار دارد و بیشترین تمرکز جمعیتی قوم ترکمن  استان در این شهرستان است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha