به گزارش ایرنا، با واکسیناسیون گسترده علیه بیماری کووید ۱۹، عید امسال یکی از بهترین اعیاد برای گردشگری به ویژه حضور در استان های مختلف داخل کشور است تا علاوه بر تمدد اعصاب بعد از همه گیری کرونا، از زیبایی های ایران اسلامی نیز بیش از پیش بهره برد.
در کنار همه استان های کشور که ظرفیت های زیبای گردشگری در دل خود جای داده اند، آذربایجان غربی هم ظرفیت های گردشگری بسیاری دارد که نمی توان از کنار آنها به راحتی گذشت.
این استان در طول بیش از هزار کیلومتری از بازرگان ماکو و پلدشت گرفته تا تکاب و تخت سلیمان، هزاران جاذبه در دل خود جای داده که دیدن آنها نه یک روز و یک هفته بلکه شاید تمام طول ایام عید را می طلبد؛ ولی می توان بخشی از این استان سراسر دیدنی را نیز برای گشت و گذار عیدانه انتخاب کرد.
دریاچه ارومیه، غار سهولان مهاباد، دریاچه سد حسنلو، تخت سلیمان در تکاب، قره کلیسای چالدران، مقبره شمس تبریزی در خوی، سه گنبد ارومیه، تفرجگاه دره شهیدان در مسیر زیبای ارومیه – اشنویه، ساحل زیبای رود ارس در شمال استان، سواحل زیبای رودخانه ای در جنوب و مرکز استان و دهها اثر تاریخی و طبیعی دیگر، همگی نشان دهنده غنای گردشگرپذیری آذربایجان غربی دارد.
البته باید توجه داشت که این استان از جمله معدود استان هایی است که بیش از هزار و ۶۰۰ اثر ملی و ۲ اثر ثبت شده تاریخی جهانی را در خود جای داده که تخت سلیمان تکاب و قره کلیسای چالدران را شامل می شود.
تخت سلیمان؛ آتشکده ای معروف از دوران ساسانی
از علل معروفیت این مجموعه تاریخی میتوان به وجود یکی از آتشکدههای مشهور ساسانی اشاره داشت که محل تاجگذاری پادشاهان این سلسله نیز بوده است؛ البته با توجه به کاوشها انجامیافته بر روی این محوطه، آثاری از دورههای هخامنشی و مادی نیز به چشم میخورد.
قدمت مجموعه تخت سلیمان بهعنوان زادگاه زرتشت به سه هزار سال میرسد و آتش جاویدان آن به مدت هفت قرن نماد اقتدار آیین زرتشت و حکومت ساسانی محسوب شده است .
دریاچه تخت سلیمان تکاب
وارد محوطه تخت سلیمان که بشویم منظره زیبای دریاچه تخت سلیمان را در مقابل خود میبینیم این مجموعه در کنار دریاچه طبیعی زیبایی قرارگرفته است که آب این دریاچه در عمق ۱۲۰ متری از چشمه میجوشد و بالا میآید؛ البته این آب مناسب آشامیدن و کشاورزی نیست چون املاح آن زیاد است ولی در عوض خیلی خوشرنگ است.
البته تکاب ظرفیت های دیگر گردشگری نیز دارد که کوه زندان، معبد آناهیتا و حتی منطقه ای به نام «چملی گول» را شامل می شود.
دریاچه ارومیه؛ نگین آذربایجان
دریاچه ارومیه که این روزها رفته رفته به سمت روزهای خوش حرکت می کند، می تواند مقصدی مهم برای گردشگری در آذربایجان غربی تبدیل شود؛ این دریاچه با مناظر زیبا و بکرش، میزبان گردشگران در همه طول سال بوده و حتی در زمستان هم عده ای برای تماشای آن از خودروهای خود در مسیر جاده ارومیه – تبریز پیاده می شوند تا این مناظر را تماشا کنند.
هرچند دریاچه ارومیه از اوایل خرداد، به علت گرمای هوا می تواند مقصدی برای تفریح های آبی به ویژه شنا باشد ولی مشاهده آن در ابتدای بهار نیز خالی از لطف نیست؛ به خصوص اینکه آب آن با مناظر نمکین موجود، جلوه ای خاص به این نگین آبی آذربایجان داده است.
قره کلیسا؛ یادگاری از دل تاریخ
قره کلیسا یکی از مقاصد مهم گردشگران در آذربایجان غربی است؛ با توجه به بررسی هایی که باستان شناسان بر روی بنای این کلیسا انجام داده اند، متوجه شده اند که اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت به شمار می رود و از همین رو از لحاظ تاریخی بسیار حائز اهمیت است.
از آنجایی که در این کلیسا یکی از حواریون مسیحی دفن شده است از اهمیت بالایی برخودار است. جمعی معتقدند که قره، پیشوند اسم مکان و به معنی بزرگ است. در اینصورت قره کلیسا به معنی کلیسای بزرگ می باشد. این کلیسا در۲۰ کیلومتری شمال شرقی چالدران در کنار روستایی به همین نام واقع شده است. مورخان سدهٔ هشتم هجری به بعد گاهی به مناسبتی یادی از کلیسای تادئوس کرده اند و آن را «قراکلیسا» نامیده اند. چون قسمت خاوری بنای کلیسا با سنگ سیاه ساخته شده است.
این کلیسا در زمره آثار ثبت شده جهانی آذربایجان غربی است و سالانه دههاهزار نفر از آن بازدید می کنند.
در کنار این بنای تاریخی خارق العاده، بناهای دیگری نیز در چالدران در شمال آذربایجان غربی وجود دارد؛ از جمله آنها می توان به مقبره سیدصدرالدین و همچنین یادمان شهدای جنگ چالدران بین ایران و عثمانی در دوره صفویه اشاره کرد که بازدید از آنها، غیرت تاریخی ملت ایران را به ذهن متبادر می سازد.
غار "سهولان؛ مکانی بکر و دیدنی برای گردشگران
غار "سهولان" مهاباد و دومین غار آبی بزرگ در ایران که از مهمترین و کم نظیرترین غارهای طبیعی کشور و همچنین از شگفت انگیزترین جلوه های زیبای طبیعت به شمار می رود، می تواند مقصد بسیاری از گردشگران باشد.
این پدیده زیبا و نادر، در حدود ٤٣ کیلومتری شمال شرقی مهاباد در محور مهاباد- بوکان در نزدیکی روستای سهولان قرار دارد. عمق آب داخل غار در برخی نقاط به ٣٢ متر میرسد و اختلاف دمای درون و بیرون غار بین ١٠ الی ١٥درجه است.
امکان قایقرانی در دریاچه غار می تواند شما را با حس اکتشاف هایی جدید روبه رو کند. زیرا سنگ های درون این غار هر کدام حکایت هایی در دل خود دارند.
مقبره شمس تبریزی؛ شکوه عرفان
آرامگاه شمس تبریزی یکی از مکانهای مهم گردشگری و زیارتی خوی در استان آذربایجان غربیاست که محل مدفن شمس تبریزی شاعر صوفی و پارسیگوی میباشد و همه ساله علاقهمندان شمس تبریزی از خوی و دیگر شهرهای ایران و حتی کشورهای همسایه در مراسمی بزرگداشت این شاعر ملی را گرامی میدارند و درایام تعطیلات گردشگران داخلی وخارجی زیادی از این مکان تاریخی ومذهبی بازدید میکنند.
محمد بن علی بن ملکداد تبریزی ملقب به شمسالدین یا شمس تبریزی (زاده ۵۸۲ - درگذشته ۶۴۵ هجری قمری) از صوفیان ایرانی مسلمان مشهور سده هفتم هجری است. سخنان وی را که در مجالس مختلف بر زبان آورده، مریدان گردآوری کردهاند که به نام «مقالات شمس تبریزی» معروف است.
آرامگاه شمس تبریزی، مدفن عارفی نامی و بزرگ است که در مسلک عشق مولوی عارف و شاعر بزرگ ایرانی را به عرش رسانیده است ودر کنار این مدفن مناری بزرگ پوشیده از شاخ قوچ وحشی وجود دارد که به برج شمس تبریزی معروف است. منار شمس تبریزی از بناهای منحصربهفرد منطقه است که جهانگردان و گردشگران زیادی را به خود جلب میکند.
تپه حسنلو؛ تپه ای به جا مانده از ۶ هزار سال قبل
تپه حسنلو که در شهر نقده و در بین ۲ روستای حسنلو و امینلو واقع شده، یکی از جذابترین جاهای دیدنی آذربایجان غربی است.
این مکان محل سکونت مردمانی برای ۱۰ دوره تاریخی بوده؛ دوره دهم مربوط به ۶ هزار تا سه هزار سال قبل از میلاد است و قدیمیترین دوره محسوب میشود.
وجود ظروف سفالی خاکستری، بناهای گلی و خشتی از ویژگیهای دوره پنجم است. وجود ساختمانهای سنگی در دوره چهارم، تمدن و پیشرفت حسنلو را نشان میدهد.
اقوام پارتها و مادها به ترتیب در دورههای دوم و سوم در این مکان ساکن بودند. دوره اول مربوط به اواخر دوره ساسانی و اوایل اسلام است.
یکی از آثار مهم کشف شده در این مکان تاریخی، جام طلا حسنلو است که نشانگر هنر و توانایی ایرانیان باستان در صنعت فلزکاری بوده و این جام در حال حاضر در موزه ایران باستان در تهران نگهداری میشود.
کاخ موزه باغچه جوق؛ نشانه ای از صلابت ایرانیان
مقر حکومتی اقبال السلطنه، سردار شهر ماکو یکی از جاهای دیدنی آذربایجان غربی است. این کاخ زیبا در ۶ کیلومتری شهر ماکو و در نزدیکی روستای باغچه جوق قرار گرفته است.
حوضی پر آب، درختان کهن و گلهای زیبا در محوطه بیرونی جلوه به خصوصی به باغ داده است. کاخ با مصالح سنگی و آجری با پنجره و ارسیهای بزرگ ساخته شده و سقف آن با توجه به شرایط جغرافیایی و بارش فراوان باران به صورت شیروانی است.
درون عمارت تالار اصلی، اتاق چهره، نهارخوری، هشتی و غیره وجود دارد. اثاثیه قدیمی، گچبری، آینه کاری، نقاشی، کاغذ دیواریها و تزیینات منحصر به فرد داخل ساختمان جلوه خاصی به فضای درون عمارت داده است. در حال حاضر این کاخ به عنوان موزه باغچه جوق پذیرای گردشگران است و امکان دیدن اولین گرامافون ایران و دیگر اشیا قیمتی این موزه وجود دارد.
علاوه بر این آثار، دهها اثر طبیعی و گردشگری دیگر نیز در آذربایجان غربی وجود دارد که مراتع پر از سبزی و طراوت، دیدنی های اطراف سدهای مختلف در شهرستان های گوناگون، مساجد تاریخی و بسیار دیدنی و بازارهای مختلف از جمله بازار تاریخی ارومیه، بازارهای مرزی شهرستان های مختلف استان از جمله ماکو، پیرانشهر، نقده و حتی ارومیه می تواند آذربایجان غربی را به مقصد گردشگری هزاران نفر از مردم ایران در ایام عید تبدیل کند.
از مجموع ۳۳ هزار اثر تاریخی ثبت شده در سطح کشور، بیش از هزار و ۷۰۰ مورد متعلق به آذربایجانغربی است که ظرفیت این استان را به خوبی نشان می دهد.
نظر شما