به گزارش ایرنا، برج آرامگاهی علاء الدوله ورامین به عنوان یکی از آثار شاخص معماری استان تهران است که به دلیل دفن سیدعلاءالدین از نوادگان امام زینالعابدین(ع) به این نام شناخته میشود و قدیمیترین اثری است که در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.
در تاریخ آمده نسب سید علاء الدین که به حضرت زین العابدین (ع) میرسد، حاکم ری بود و به وصیت وی، پس از مرگ در مرکز شهر ورامین به خاک سپرده شده و سپس بر روی مزار او، برجی را بنا کرده اند که از نظر معماری کاملا منحصر به فرد بوده و سبک معماری آن چشم نواز است.
این برج یکی از قدیمی ترین نمونه برج های آرامگاهی کشور است که در فاصله زمانی سده هفتم هجری قمری ساخته شده است.
یکی از منحصر به فرد ترین مسائل مربوط به ساخت این برج ، تزئینات خارجی آن است که به وسیله کاشی های فیروزه ای و شمسه های آجری که از اختلاط رنگ های فیروزه ای ، لاجوردی و آجری رنگ تشکیل شده پوشیده شده است.
این برج از خارج به صورت آجری و ۳۲ ترکی می باشد و از داخل کاملا دایرهای است.
پایه برج بر روی پایه مدور آجری بنا شده که متشکل از ۹ ردیف آجر است و نوک دندانه ها مماس بر دایره قاعده قرار دارد .
ارتفاع بنا از کف سردابه تا آخر آن ۲۷ متر است ولی حرکت عمودی دندانه ها ، آن را مرتفع تر نشان می دهد.
گنبد این برج ۲ پوششی است ، گنبد داخلی نیمه بیضی است و بدون واسطه بر روی بدنه واقع شده و پوشش خارجی که آجری است به واسطه سه کنجهای بدنه بر روی پرده ها و دندانه های بدنه واقع شده است.
آجر چینی گنبد خارجی به صورت معمولی و رگ چین اجرا شده و تنها در رأس، ناحیه ای با طرح جناغی است که از فرو رفتگی بعضی از آجرها پدید آمده است.
در بالای سقف روزنه ای به منظور تأمین روشنایی و تهویه بنا بین سقف بیرونی و داخلی تعبیه شده است .
در قسمت غربی این برج ، کمی پائین تر از مخروط سقف دریچه ای با قوس جناغی بر روی یکی از دندانه ها ساخته شده که این دریچه ورودی پلکانی مارپیچی است در ضخامت دیوار برج ساخته شده و در فاصله بین دو پوش گنبد ختم می شود .
استفاده از کاشیهای فیروزهای رنگ و استفاده از شمسههای آجری که از ترکیب رنگهای فیروزهای، لاجوردی و آجری تشکیل شده ترکیبی بینظیر و زیبا به این بنا بخشیدهاند.
آجر در این سازه بیشترین استفاده را دارد و تقریبا تمام سطح آن آجرکاری است و در حاشیهی بالای نما نیز از کاشیهای آبی برای تزئین بیشتر استفاده شده است.
برای خروج و ورود به این برج میتوان از ۲ ورودی تعبیه شده در شمال و جنوب آن استفاده کرد.
در زیر اتاق برج سردابه ای وجود دارد که پائین تر از سطح زمین واقع شده است که از نظر نقشه ، دارای طرح چالیپا است و داخل دایره سطح قرار گرفته است. ارتفاع این سردابه ۱۹۲ سانتی متر است.
یکی از مشکلات این برج، محصور شدن در حصار بنرهای تبلیغاتی است که دور تا دور این اثر تاریخی را فرا گرفته است، مشکلی که تجمع افراد دستفروش نیز به آن افزوده شده و در ساعات بعدازظهر، مناظر ناخوشایندی از تجمع افراد متخلف در مقابل این اثر تاریخی به وجود میآورد.
این برج به دلیل واقع شدن در مرکز شهر ورامین مورد استقبال بسیاری از علاقمندان به تاریخ قرار گرفته و علاوه بر گردشگران داخلی، طی سالهای اخیر گردشگران و جهانگردانی از کشورهای چین، کره جنوبی، مالزی، آمریکا، آلمان، هلند، ترکیه، ایتالیا، انگلستان، فرانسه، اسپانیا، دانمارک، استرالیا و کانادا در قالب تورهای گردشگری و سفرهای شخصی با حضور در برج علاءالدوله ورامین، از این اثر تاریخی بازدید کردند.
این اثر منحصر به فرد تاریخی در تاریخ ۱۵/۱۰/۱۳۱۰ به شماره ۱۷۵در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ورامین با ۷۸ اثر ثبت ملی شده در ۳۵ کیلومتری جنوبشرق تهران واقع شده است.
تهران - ایرنا - در حاشیه جنوبی میدان اصلی- میدان امام خمینی (ره)- ، برجی تاریخی و مرتفع واقع شده که به دلیل دفن یکی از نوادگان امام چهارم شیعیان، به نام علاء الدوله یا علاء الدین نامگذاری شده است.
اخبار مرتبط
-
آرامگاه علاءالدوله؛ قدیمیترین اثر ثبت ملی در ورامین
تهران- ایرنا- در حاشیه جنوبی میدان امام خمینی(ره) ورامین، برج تاریخی مرتفعی واقع شده که از…
-
برج آرامگاهي علاءالدوله ورامين اثري شاخص در معماري اسلامي
ورامين ، تهران بزرگ – برج آرامگاهي علاء الدوله به عنوان يكي از آثار شاخص معماري استان تهران…
نظر شما