۵ فروردین ۱۳۹۲، ۱۲:۲۲
کد خبر: 80592916
T T
۰ نفر
برج آرامگاهي علاءالدوله ورامين اثري شاخص در معماري اسلامي

ورامين ، تهران بزرگ – برج آرامگاهي علاء الدوله به عنوان يكي از آثار شاخص معماري استان تهران پذيراي مسافران و گردشگران نوروزي است .

سید علاء الدین حاكم ری بود ه و نسب آن به حضرت امام زین العابدین (ع) می رسد و پس از مرگ در مركز شهر ورامین به خاك سپرده شد بر روی مزار آن برجی بنا كرده اند كه از نظر معماری سبكی كاملا منحصر به فرد و چشم نوازاست .

برج علاء الدوله ورامین یكی از قدیمی ترین نمونه برج های آرامگاهی كشور است كه در فاصله زمانی سده هفتم هجری قمری ساخته شده است .

یكی از ویژگی های منحصر به فرد ساخت این برج، تزئینات خارجی آن است كه به وسیله كاشی های فیروزه ای و شمسه های آجری كه از اختلاط رنگ های فیروزه ای، لاجوردی و آجری رنگ تشكیل شده پوشیده شده است .

این برج از خارج به صورت آجری و 32 تركی می باشد و از داخل كاملا دایره ای است .

پایه برج بر روی پایه مدور آجری بنا شده كه در كل متشكل از 9 ردیف آجر است و نوك دندانه ها مماس بر دایره قاعده قرار دارد .

ارتفاع بنا از كف سردابه تا آخر آن 27 متر است ولی حركت عمودی دندانه ها، آن را مرتفع تر نشان میدهد .

گنبد این برج دو پوششی است، گنبد داخلی نیمه بیضوی است و بدون واسطه بر روی بدنه واقع شده است و پوشش خارجی كه آجری است به واسطه سه كنج های بدنه بر روی پرده ها و دندانه های بدنه واقع شده است .

آجر چینی گنبد خارجی به صورت معمولی و رگ چین اجرا شده و تنها در رأس؛ ناحیه ای با طرح جناغی است كه از فرو رفتگی بعضی از آجرها پدید آمده است .

در بالای سقف روزنه ای به منظور تأمین روشنایی و تهویه بنا بین سقف بیرونی و داخلی تعبیه شده است .

در قسمت غربی این برج، كمی پائین تر از مخروط سقف دریچه ای با قوس جناغی بر روی یكی از دندانه ها ساخته شده است كه این دریچه ورودی پلكانی مارپیچی است در ضخامت دیوار برج ساخته شده و در فاصله بین دو پوش گنبد ختم می شود .

در زیر اتاق برج سردابه ای وجود دارد كه پائین تر از سطح زمین واقع شده است كه از نظر نقشه، دارای طرح چالیپا است و داخل دایره سطح قرار گرفته است.

ارتفاع این سردابه 192 سانتی متر است .

برج آرامگاهی علاء الدوله در ضلع جنوبی میدان امام (ره) ورامین واقع شده و در طول تعطیلات نوروز به صورت رایگان پذیرای علاقمندان و گردشگران نوروزی است .

تهرام/7254/1396
۰ نفر