اختراع میکروسکوپ سه‌بعدی که نمونه‌برداری از بافت را در فرآیند درمان حذف می‌کند

تهران- ایرنا- محققان موفق به اختراع یک میکروسکوپ سه‌بعدی با سرعت‌ بالا شدند که می‌تواند جزییات سلولی را در بافت‌های زنده در لحظه نشان دهد و نمونه‌برداری را از روند درمان حذف کند. 

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی سای‌تک دیلی نیوز، این مهندسان دانشگاه کلمبیا فناوری را توسعه داده‌اند که می‌تواند با تصویربرداری بلادرنگ از بدن موجود زنده جایگزین بافت‌برداری و بافت‌شناسی شود. 

این میکروسکوپ سه‌بعدی با سرعت بالا می‌تواند تصاویری از ساختار بافت‌ها تهیه کند که جراحان را در جراحی تومور هدایت می‌کند بدون اینکه به نمونه برداری از بافت و انتظار برای نتیجه آزمایش‌های آن نیاز باشد.

بافت‌برداری در بسیاری شیوه‌های درمانی پزشکی به‌ ویژه درمان جراحی سرطان و غربالگری متداول است. پزشک برای بافت‌برداری بخش‌های کوچک از بافت را برمی‌دارد تا با میکروسکوپ دقیق‌تر آن بخش را مشاهده کند.

الیزابت هیلمن استاد رشته مهندسی زیست‌پزشکی و رادیولوژی در دانشگاه کلمبیا و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: شیوه ای که نمونه برای بافت‌برداری برداشته می‌شود طی ۱۰۰ سال اخیر تغییر نکرده است؛ بخشی از بافت بریده می‌شود، مرتب، جاسازی، تکه تکه شده و روی اسلاید شیشه‌ای توسط پاتولوژیست زیر میکروسکوپ دیده می‌شود. به همین دلیل چند روز طول می‌کشد تا نتیجه بافت‌برداری معلوم شود.      

این گروه از محققان امکان تصویربرداری از بافت بیمار داخل بدن فرد را مورد بررسی قرار دادند. 

هیلمن در این مورد توضیح داد: این فناوری نتیجه را در مورد نوع بافت و وضعیت آن بلادرنگ به پزشک نشان می‌دهد. این پاسخ سریع در مورد وضعیت بافت به پزشک کمک می‌کند آگاهانه در مورد روند درمان، بهترین روش درمان و جراحی تمام یا بخشی از بافت تصمیم بگیرد.    

وی افزود: مزیت دیگر استفاده از میکروسکوپ سه‌بعدی با سرعت بالا این است که بریدن بافت برای شناخت وضعیت تومور را حذف می کند. این تصمیم سختی برای پزشکان به ویژه در مورد بافت هایی مانند مغز، طناب نخاعی، چشم، بخش هایی از صورت یا اعصاب است.

با اینکه اکنون نیز میکروسکوپ‌هایی برای راهنمایی جراحی بافت‌های آسیب دیده وجود دارد، اما این میکروسکوپ ها تصویری تکی و دوبعدی از بافت به دست می‌دهند که برای استفاده در جراحی در بافت های وسیع تر کافی نیست و به طور کلی به ماده رنگی فلورسنت نیاز دارند که باید به بیمار تزریق شود. این ضرورت هم زمان‌بر است و هم قابل استفاده برای همه بیماران نیست. 

گزارشی از این مطالعه در نشریه مهندسی زیست‌پزشکی نیچر (۲۸ مارس/ ۸ فروردین) منتشر شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha