به گزارش ایرنا، شاید پس از شهادت حضرت جعفربن موسی الکاظم(ع) فرزند بلافصل امام هفتم شیعیان بود که شهر پیشوا که از آن با عناوین سامنات نیز یاد میشود شکل گرفت و با افزایش جمعیت، بازارها نیز به محلی برای کسب و کار تبدیل گردید ولی واقعیت این است که سابقه تاریخ پیشوا بر اساس یافتههای باستانشناسی، بیش از قرن دوم هجری قمری است.
در کاوش های صورت گرفته از عمق ۳۸۵ سانتی متری تپه باستانی موسوم به " شغالی" که پس از یک لایه سیلابی بر روی خاک بکر قرار داشت، آثار و بقایای سفالهای مربوط به اواخر هزاره ششم و هزاره پنجم قبل از میلاد به دست آمده است.
همچنین از همین لایه، بقایای خاکستر و ذغال از مجاورت یک کوره سفالگری بدست آمد که با مطالعه بر روی سفالهای کشف شده، این آثار قابل مقایسه با سفال های تپه سیلک کاشان تشخیص داده شد که وجود کوره سفالگری دال بر این واقعیت است که سفالینههای مزبور در محل ساخته شده است بنابراین، قدمت زندگی در این شهر به پیش از هزاره ششم پیش از میلاد است.
امامزاده جعفر(ع) بر طبق اسناد ارائه شده در کتب انساب، یکی از فرزندان بلافصل حضرت امام موسی کاظم (ع) است که پس از حضورحضرت امام رضا (ع) در طوس، از مدینه راهی این شهر شد .
در کاروان حضرت، فرزندان و فرزند زادگان حضرت امام موسی کاظم (ع) همچون ابراهیم و ابوالجواد (ع) حضور داشتند و حرکت خود را از بغداد به ولایت خراسان آغاز کردند.
آن حضرت و دیگر همراهان هنگامی که به ناحیه ساوجبلاغ امروزی رسیدند، با سپاهیان مامون درگیر شده و بنا بر روایات حسن بن موسی الکاظم (ع) در این درگیری به شهادت رسید و حضرت امامزاده جعفر(ع) به همراه برخی از همراهان مجروح شده و با فرا رسیدن شب ، کاروانیان در اطراف این منطقه پراکنده شدند، اما حضرت جعفر بن موسی الکاظم (ع) خود را به حوالی شهرستان پیشوا و روستای سناردک رساند و در منزل فردی به نام جلال الدین سکنی گزید.
حضرت در روز ۱۵جمادی الثانی سال ۲۱۷ هجری قمری در محله ای که امروز از آن به شهیدگاه معروف است، به شهادت رسید و در گورستان محل دفن شد و شهر پیشوا گرد حرم آن حضرت بر فراز تپهای رفیع شکل گرفت.
با افزایش جمعیت و برای تأمین نیازهای مردم، بازار به عنوان کانون داد و ستد در مجاورت مرقد این امامزاده جلیلالقدر شکل گرفت و در دوره صفویه به شکل بازاری کامل در آمد و امروز نیزآن بازار قدیمی با همان بافت سنتی زنده است و نمادی از کسب و کار و زندگی در این شهرستان است.
با آن که بازار قدیمی پیشوا در زمان صفویه بنا نهاده شد ولی گذر زمان و توسعه شهر باعث شد تا قسمتی از این بازار بعدها توسط شیخ محمود ورامینی در زمان محمدعلی شاه قاجار، بازسازی شود و از آن کوچههای متعدد پلکانی منشعب شده و گسترش شهر حول این بازار قدیمی انجام شود.
در ابتدای این بازار قدیمی و در نقطه چهارسوق، آب انباری قدیمی در دوره صفویه ساخته شده بود تا آب مورد نیاز مردم تأمین شود و امروز این بنای تاریخی پس از بازسازی و مرمت، در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته تا در آن فعالیتهای فرهنگی انجام شود.
در طول این بازار، دو مسجد قدیمی نیز وجود دارد که نشان از عشق و ارادت مردم این دیار، به ارزشهای اسلامی و پایبندی به دین در محل کسب و کار دارد.
بازار قدیمی پیشوا علاوه بر محلی برای کسب و کار مردم، شاهد وقایع مهم تاریخی نیز بوده که یکی از مهمترین آن، تیرباران شدن ارشدالدوله، از یاران وفادار محمدعلی شاه در انقلاب مشروطه است.
علی خان، پسرمیرزا علی اصغر خان حشمت الممالک و نوه امام علی خان کرمانی بود که بوسیله محمدعلی شاه، لقب سردار ارشد و سردار فاتح ملقب گردید.
ارشد الدوله در سوم رمضان ۱۳۲۹، در ایوانکی با گروهی از نیروهای دولتی روبرو شد و پس از شکست دادن آنها، به سمت پیشوا حرکت کرد ولی پس از درگیری با قوای دولتی در تپه های نزدیک به صحن امامزاده جعفر(ع) زخمی و دستگیر شد.
ارشدالدوله در محل بازار امروزی پیشوا توسط نیروهای دولتی تیرباران شد.
بازار قدیمی پیشوا، یکی از شاهدان قیام خونین کفن پوشان دشت ورامین در ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ است، قیامی که در آن مردم این دیار به منظور حمایت از امام خمینی(ره) کفن بر تن کرده و پای پیاده به سمت تهران به راه افتادند و در این مسیر جان خود را تقدیم اسلام کردند.
این واقعه در روز سومین روز از شهات امام حسین(ع) و یاران باوفای ایشان رخ داد و عزاداران حسینی پس از شنیدن خبر دستگیری امام خمینی(ره) به دست نیروهای ستمشاهی، از مسیر بازار قدیمی به سمت ورامین و تهران حرکت کردند که در بین راه، در محل پل باقرآباد توسط عوامل شاه به گلوله بسته شده و خون پاکشان سنگفرشهای پل باقرآباد را رنگین کرد.
انتهای بازار پیشوا به صحن مطهر امامزاده جعفر(ع) ختم میشود و از آن میتوان گنبد فیروزهای مرقد این امامزاده واجبالتعظیم را نظارهگر بود.
برای رسیدن به شهرستان پیشوا کافی است ۴۵ کیلومتر به سمت جنوب شرق تهران و مسیر امام رضا(ع) حرکت کرده و از مناظر و آثار تاریخی و بازار سنتی آن دیدن کنید.
نظر شما