۱۳ فروردین ۱۴۰۱، ۱۲:۰۲
کد خبرنگار: 2105
کد خبر: 84702016
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

آب‌ را با ماهی قرمز گِل نکنیم

۱۳ فروردین ۱۴۰۱، ۱۲:۰۲
کد خبر: 84702016
چنور صادقی│روزنامه‌نگار
آب‌ را با ماهی قرمز گِل نکنیم

سنندج- ایرنا- ماهی قرمز گونه مهاجمی است که اگر در منابع آبی رها شود موجب نابودی ماهی های بومی می شود لذا کارشناسان همواره از مردم درخواست دارند در روز طبیعت ماهی های قرمز خود را در منابع آبی نریزند.

به گزارش ایرنا، طی ۲، سه دهه پیش همه تبلیغات رسانه‌ای به ویژه از طریق رسانه ملی در ایام نوروز بر تشکیل سفره هفت سین و خرید ماهی قرمز تاکید داشت و در این راستا هم انیمیشن‌ها و کارتون‌های زیادی ساخته و پخش شد و مورد استقبال مردم هم قرار گفت.

هیچ سفره هفت سینی بدون ماهی قرمز پهن نمی شد و هرچند از سالیان دور به گفته کارشناسان حدود یکصد سال پیش این نوع ماهی وارد ایران شد ولی با انعکاس رسانه ای و پرداختن به آن در رسانه‌ها   این مسئله به جزءی از آداب و رسوم ایام نوروز تبدیل شد و نخستین خرید خانواده‌ها هم به تُنگ و ماهی قرمز اختصاص پیدا کرد.

مردم به دلیل علاقه وافر خود به ماهی قرمز و ارتباطی که با این موجود زنده برقرار می کردند بعد از تعطیلات نوروز و در روز ۱۳ بدر به خیال رها و آزاد کردن ماهی های قرمزشان از تُنگ تَنگ آنها را در چشمه ها و رودخانه ها می انداختند و با شادی حرکت و شنای آنها را نظاره می کردند.

ولی بعد از مدت ها که اثرات زیانبار رهاسازی این ماهی های قرمز در منابع آبی هویدا شد کارشناسان شروع کردند به انتشار مطالبی در ارتباط با ممانعت از این کار؛ و در شهرهای مختلف شهرداری‌ها مکان هایی را مشخص می‌کنند و از مردم میخواهند ماهی های قرمزشان را اگر نگه نمی دارند به آنها واگذار کنند.

ولی با این وجود هم همچنان عده‌ای تبلیغات گذشته هنوز در ذهنشان جاخوش کرده و سخت می شود آن دیدگاه قبلی را در آنها پاک کرد و هنوز هم ماهی های قرمزشان را در روز طبیعت در منابع آبی رها می کنند به خیال اینکه کار ثواب و خیری انجام دادند در حالیکه دشمن و عامل نابودی ماهی های بومی منطقه را به چشمه ها و رودخانه ها سرازیر کردند.

کارشناسان و علاقمندان به محیط زیست در ایام پایانی سال به شیوه های متعدد و از طریق شبکه های اجتماعی مختلف از مردم درخواست کردند ابتدا ماهی قرمز خریداری نکنند و اگر هم بنابر اصرار خانواده این کار را هم انجام دادند آنرا در منابع آبی رها نکنند و در خانه از آنها نگهداری کنند تا زمانی که زنده است.

ماهی قرمز یکی از گونه های مهاجم خطرناک محسوب می شود که ۲ هزار سال پیش به منظور خوردن در کشور چین پرورش پیدا کرد و در قرن چهاردهم به بعد در این کشور از مصرف غذایی به تزیینی و آکواریومی تغییر یافت.

این ماهی ها شاید در خانه کوچک و زیبا به نظر برسند ولی وقتی در منابع آبی و محیط بزرگ تری قرار می گیرند به گونه دیگری عمل می کنند و تغییر رنگ داده و بزرگ تر می شود و به سرعت تولید مثل کرده و برای تغذیه خود از حشرات و ماهی های دیگر استفاده می کند و همین عامل تاثیرگذاری در انقراض زودرس گونه های بومی است.

لذا از همه شهروندان درخواست می شود علاوه براینکه ماهی های قرمز خود را در رودخانه‌ها و چشمه‌هایی که در کنار آنها اتراق می‌کنند؛ رها نکنند شاخه درختان را هم نشکنند و زباله های خود را هم در طبیعت نیاندازند.

خاموش کردن آتش بعد از استفاده، حفاظت از پوشش گیاهی و همراه داشتن کیسه زباله از دیگر نکات مهمی است که می طلبد شهروندان در هنگام حضور در طبیعت به آن توجه کنند.

۱۳ فروردین در تقویم ایران به نام روز طبیعت نامگذاری شده و در این روز مردم برای بدرقه نوروز و آشتی با طبیعت  به بوستان ها و فضاهای سرسبز و دامن طبیعت می روند. هرچند برخی‌ها ناآگاهانه در این روز موجب آسیب به محیط زیست می شوند و همین امر اطلاع رسانی را در این خصوص ضروری تر کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha