۱۵۰ هزار مقاله پژوهشی شناسنامه‌دار شدند

تهران- ایرنا- رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری گفت: بیش از ۸۰۰ نشریه در سامانه «جامع صدور شناسه دیجیتال اشیا» ثبت نام کردند و بیش از ۱۵۰ هزار مقاله به صورت رایگان در این سامانه شناسنامه دار شدند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری، محمدجواد دهقانی، گفت: موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری از اواخر سال ۹۹ سامانه جامع صدور شناسه دیجیتال اشیا (Digital Object Recognizer) برای ثبت و صدور یک کد منحصر به فرد به طور استاندارد برای مقاله های پذیرش شده در نشریات کشور، جهان اسلام و دنیا را رونمایی کرد. این کار در جهت شناسنامه دار کردن فعالیت های پژوهشی کشور است.

وی خاطرنشان کرد: اطلاعات موجود در این سامانه نشان می دهد که روند افزایشی تعداد نشریات ثبت شده در این سامانه و نیز صدور شناسه DOR برای مقالات به طور مستمر ادامه دارد، به طوری که تا پایان اسفند ۱۴۰۰، تعداد ۸۰۲ نشریه در این سامانه ثبت نام و بیش از ۱۵۰ هزار مقاله این کد را دریافت کرده اند. شناسه دیجیتال اشیا عبارت از یک کد منحصر به فرد برای هر شیء است که همانند اثر انگشت برای آن هم محسوب می شود. کد بین‌المللی DOR به گونه ای طراحی شده است که به آثار مختلف علمی از جمله مقاله نشریه و همایش، کتاب، پایان‌نامه، ایده ها و نیازها، آثار هنری، نرم افزار و ... تعلق می گیرد.

۱۵۰ هزار مقاله پژوهشی شناسنامه‌دار شدند

دهقانی ادامه داد: این شناسه همانند یک بارکد برای شناسایی اشیا عمل می‌کند. از جمله مزایای این شناسه، دسترس پذیری سریع و آسان تر به اطلاعات کامل کتاب‌شناختی مقاله، ارجاع دهی ساده و سریع، افزایش رویت پذیری بیشتر مقاله و در نتیجه افزایش تعداد ارجاعات علمی و بنابراین افزایش ضریب تاثیر و اعتبار نشریه، شناسایی مالکیت معنوی و کاهش سرقت علمی، سیاست‌گذاری در جهت اقتصاد مقاومتی، صرفه جویی ارزی، امکان صدور شناسه به فعالیت‌های پژوهشی شامل مقالات منتشر شده در نشریات و همایش‌ها حتی برای سال‌های گذشته است.

رییس موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری در ادامه یادآور شد: میزان افزایش مقالات علمی که در فاصله یک ساله این کد را دریافت کرده اند، زیاد بود به طوری که از فروردین ماه ۱۴۰۰ از ۹ هزار و ۸۲۴ مقاله به ۱۵۰ هزار و ۹۴۶ مقاله در اسفندماه رسیده است. این بدان معناست که تعداد ۱۴۱ هزار و ۱۲۲ مقاله در سال  ۱۴۰۰ کد شناسگر دیجیتال (DOR) دریافت کرده اند.

دهقانی گفت: نشریات برای مقاله­ های سال­ های مختلف خود می­ توانند درخواست شناسه DOR داشته باشند. گزارش مستخرج از سامانه نشان می دهد که در حال حاضر کد شناسه DOR به مقالات انتشار یافته در سال های  مختلف از  ۸۳ سال گذشته (۱۳۱۷ الی ۱۴۰۳) اختصاص یافته است.

به گفته وی، به منظور فراهم کردن بستر آسان برای دریافت شناسه DOR برای مقالات، وب­ سرویس مورد نیاز، ارائه و هماهنگی لازم با شرکت­ های پشتیبانی از سامانه مدیریت نشریات انجام شده است. این وب سرویس، امکان صدور شناسه را برای مقالات آماده انتشار و چاپ شده فراهم می کند. شرکت های پشتیبانی­ کننده نشریات جهت برقراری ارتباط می­ توانند درخواست خود را به آدرس info@dorl.net ارسال کنند.

وی تاکید کرد: همچنین ترتیبی فراهم شده است که در اغلب سامانه های آموزشی، پژوهشی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی، وب‌سرویسی تعبیه و با ورود کد DOR هر مقاله، اطلاعات کامل کتاب‌شناختی مقاله از جمله عنوان مقاله، نویسندگان و وابستگی سازمانی آنها، شماره و تاریخ انتشار و ... به طور کاملا خودکار در سیستم وارد شود. این مسأله یکی از مطالبات دانشگاه ها و موسسات پژوهشی در طول سال های گذشته بوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha