رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه سرمازدگی به عنوان یکی از مهمترین عوامل بروز خسارت به اراضی کشاورزی و باغات استان است، گفت: سامانه رصد و مانیتورینگ سرمازدگی باغات در استان راهاندازی و فعال شود.
عطاءالله ابراهیمی روز پنجشنبه در جلسه ستاد بیمه محصولات کشاورزی استان افزود: در راستای کاهش ضریب ریسک و خطرپذیری سرمازدگی، نیاز به برنامه مدون و حساب شده است و سازمان جهادکشاورزی آماده سرمایهگذاری برای راهاندازی سامانه رصد، پایش و مانیتورینگ سرمازدگی باغات است تا از بروز خسارت به باغات جلوگیری شود.
وی به استفاده از مشغل گاز در باغات برای جلوگیری از سرمازدگی اشاره کرد و گفت: این طرح به شکل پایلوت در باغاتی که نزدیک به ایستگاههای انتقال گاز شهری است با همکاری باغداران پیشرو که تمکن مالی دارند، اجرا خواهد شد تا برای مقابله با سرمازدگی، به صورت اتوماتیک مشعلهای گاز در حاشیه باغات در زمان سرما روشن و از بروز سرمازدگی جلوگیری شود.
ابراهیمی از پایین بودن میزان پرداختی غرامت به خسارتدیدگان از سوی بیمه کشاورزی، انتقاد کرد و گفت: در سال زراعی گذشته مجموع تعهد بیمهای ۱۸۰ میلیارد تومان بود که از این میزان ۵۹ میلیارد تومان غرامت پرداخت شده است و بین تعهد و میزان پرداختی فاصله زیادی وجود دارد.
وی بر انجام بررسی کارشناسی و تحقیق در خصوص میزان پرداخت غرامت در سالهای گذشته از سوی بیمه به بهرهبرداران حوزه کشاورزی تاکید کرد و گفت: با افزایش میزان پرداخت غرامت و تسهیل در پرداخت، میزان اعتماد بین بهرهبرداران نسبت به بیمه کشاورزی افزایش مییابد.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری بر فرهنگسازی و اعتمادسازی در حوزه بیمه اراضی زراعی و همچنین سازههای گلخانهای و محصولات گلخانهای در سطح استان تاکید کرد و اظهار داشت: رایزنی و نامهنگاری با بانکهای عامل انجام شده است که به هر واحد گلخانه که تسهیلات پرداخت میشود و افراد باید سازه و محصول گلخانه را بیمه کنند و درصورت بیمه نداشتن تسهیلا ت پرداخت نشود.
وی افزود: در بخش آبزیان نیز تعداد واحدهای بهرهمند از بیمه کشاورزی بسیار پایین است و از مجموع ۴۵۰ مزرعه آبزیپروری در استان تنها ۹ درصد بیمه شدهاند که باید انگیزه و رغبت برای بیمه پذیری بین واحدهای کوچک نیز افزایش پیدا کند.
۲۰هزار هکتار محصول زراعی پاییزه چهارمحال و بختیاری زیرپوشش بیمه قرار گرفت
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در سال زراعی جاری ۱۲۰ هزار هکتار از محصولات زراعی پاییزه استان زیر پوشش بیمه قرار دارد.
حمید رحیمی افزود: در سال زراعی جدید ۱۵ هزار هکتار از باغات، ۳۵۰ هزار راس دام، ۱۵ میلیون قطعه ماهی و ۲۰ واحد گلخانه زیرپوشش بیمه قرار گرفت که با ورود عشایر به استان وضعیت بیمه دامهای استان افزایش مییابد.
وی به بالا بودن میزان خسارت سرمازدگی باغات و اراضی کشاورزی در سال زراعی جاری اشاره کرد و گفت: براساس برآورد اولیه توسط کارشناسان جهادکشاورزی، به ۱۱ هزار هکتار از باغات استان بیش از ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده و ازریابی تخصصی میزان خسارت به باغات از هفته آینده به صورت خاص و منطقهای انجام خواهد شد.
به گفته وی، همه ساله سرمازدگی، کمبود بارندگی، بارشهای نامرتب، تگرگ، رانش زمین، سیلابها، طوفان و باد شدید خسارت زیادی به بخش کشاورزی وارد میکند و در بخش دامپروری نیز بیماریهای واگیر و قرنطینهای مهمترین عوامل خسارتزا هستند.
معاون خدمات بیمه بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: در سال زراعی گذشته بیش از ۱۵ هزار هکتار از باغات، ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی زراعی و نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام سبک و بیش از ۱۵ میلیون قطعه طیور زیرپوشش بیمه قرار داشت.
وی گفت: با توجه به بروز خسارتهای متعدد، بیشترین میزان خسارت به اراضی باغات و زراعی به دلیل خشکسالی و سرمازدگی بود که نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان و بهرهبرداران پرداخت شد.
میانگین بارش در چهارمحال و بختیاری هفت درصد کاهش یافته است
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اینکه از ابتدای فروردینماه تاکنون در استان بارشی ثبت نشده است، گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون میانگین بارش در استان هفت درصد کاهش داشته است.
مهران چراغپور افزود: فصل بهار امسال از نظر بارش ناهنجاری زیادی وجود داشت و بارشی در استان ثبت نشده و به دلیل افزایش دما دراسفندماه درختان شکوفا شده بود که در سرمای فروردینماه و اواخر اسفندماه که به ۱۱درجه زیرصفر رسید، درختان دچارسرمازدگی شدند.
وی اظهار داشت: ماندگاری سرما در استان نیز در فروردینماه زیاد بود و چند روز متوالی توده هوای سرد در استان مستقر شد و اختلاف دما بین ایستگاههای هواشناسی و باغات نیز متفاوت بود که این وضعیت باعث افزایش سرمازدگی در باغات استان شد.
به گفته وی، براساس پیشبینی هواشناسی سامانه بارشی در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشتماه در استان مستقر خواهد شد که این میزان بارش کمبود بارش بهاره را جبران نخواهد کرد و سال زراعی جاری نیز با کمبود بارش به پایان خواهد رسید.
وی به کمبود بارش در مناطق مختلف استان بین ۱۰ تا ۲۰ درصد اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه نسبت دمای زمین ۲ درجه کمتر از دما در سطح است، سرمازدگی در غلات و اراضی کشاورزی نیز امسال بسیار بالاست.
سرما به ۳۱هزار هکتار اراضی زیرکشت جو و گندم در چهارمحال و بختیاری خسارت زد
مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در سال زراعی جاری ۲۰ هزار و ۶۴۴ هکتار از اراضی زیرکشت گندم و ۱۱ هزار و ۱۴۷ هکتار از اراضی زیرکشت جو در استان به دلیل سرمازدگی خسارت دید که میزان خسارت وارده به این اراضی بین ۱۰ تا ۸۰درصد است.
فرشید شبانی افزود: سر جمع ریالی خسارت برآورد شده براساس تناژ متوسط سالهای گذشته ۱۱۶.۵ میلیارد تومان در اراضی زیرکشت گندم و ۷۲ میلیارد تومان در اراضی زیرکشت جو برآورد شده است.
به گفته وی، در همه سطوح زیرکشت کلزا نیز خسارت با درصدهای مختلف وارد شد که سرجمع برآورد ریالی به این اراضی بیش از ۱۴۱ میلیون تومان است.
سرما به ۱۵ هزار هکتاراز باغات استان چهارمحال وبختیاری خسارت وارد کرد
کارشناس مسوول مدیریت باغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: از اواخر اسفندماه پارسال تاکنون سرمازدگی به ۱۵ هزار هکتار از باغات استان بیش از ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرد.
احمد بابایی افزود: از ۱۵ اسفند پارسال یک هفته بارندگی و یک هفته وزش باد در اراضی باغی حاشیه زایندهرود بود و این بارندگی باعث شد که گردهافشانی در باغات با مشکل مواجه شود و انجام طرحهای مقابله با آفات و بیماریها و سمپاشی و روغنپاشی در سطح این باغات انجام نشد.
وی به بروز ۲ دوره سرمای شدید در ۲۷ اسفندماه پارسال و هفتم فروردین ماه سالجاری اشاره کرد و گفت: سرما و کمبود بارش به عنوان یک تهدید برای باغات حاشیه زایندهرود است.
بابایی اظهار داشت: خسارت برآورد شده سرمازدگی در شهرستان فارسان ۶۶۵هکتار از باغات به مبلغ ۷۷ میلیارد تومان ، کوهرنگ ۴۰۰ هکتار به مبلغ ۴۹ میلیارد تومان، خانمیزا ۲۱۵ هکتار به مبلغ ۲۲۰ میلیارد تومان، لردگان ۳۸۵ هکتار به مبلغ ۴۱ میلیارد تومان، بن یکهزار و ۳۷۰ هکتار به مبلغ ۱۷۳ میلیارد تومان ، سامان ۱۰ هزار و ۱۱۰ هکتار به مبلغ یکهزار و ۳۴۴ میلیارد تومان ،کیار ۷۲۵ هکتار به مبلغ ۱۳۴ میلیارد تومان، اردل ۵۶۵ هکتار به مبلغ ۵۷ میلیارد تومان، بروجن ۶۷۰ هکتار به مبلغ هشت میلیارد تومان و شهرکرد پنج هزار و ۴۵۶هکتار به مبلغ ۸۵ میلیاردتومان خسارت وارد شد.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۶۷هزار بهرهبردار بخش کشاورزی است که سالانه ۱.۵میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در این استان تولید میشود.
نظر شما