برخی از مردم شهرستان سامان دلیل شکوفه دادن زودهنگام درختان بادام را به علت وجود هوای گرم روزهای پایانی سال در چهارمحال و بختیاری میدانند.
برخی از باغداران عنوان میکنند که از گلدهی زودهنگام درختان بادام بیم دارند چرا که تجربه سالهای گذشته باعث سرمازدگی درختان و محصولات آن شده است اما برخی از گردشگران نیز آن را از جلوههای فرارسیدن بهار در این منطقه میدانند.
محمد یکی از باغداران غیر بومی شهرستان سامان به ایرنا گفت: سال گذشته به دلیل سرمای بهاری،بخش عمدهای از باغات بادام دچار سرمازدگی شد و بخشی از سردرختیها در نیمه اول فروردین به زمین ریخت.
یکی دیگر از باغداران بومی شهرستان سامان در گفت وگویی که چندی پیش با ایرنا داشت، گفت: بیم آن دارد که حضور گردشگران در باغات برای عکس گرفتن با شکوفه زودهنگام بادامستانها، به درختان آسیب بزند.
گلدهی زودهنگام بادامها در زمستان به دلیل گرمای هوا
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: با گرم شدن هوا برخی از درختان بادام به ویژه در پاییندست و مجاور رودخانه زایندهرود شهرستان سامان در حال گلدهی و باز شدن است اما گلهای باغهای بادام بالادست این شهرستان هنوز باز نشده است.
ابراهیم شیرانی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: باغات بادام شهرستان سامان و برخی نقاط دیگر استان در سالهای قبل نیز بهعلت گرمای هوا در زمستان، گلدهی زودهنگام درختان و پس از آن یک دوره سرما، دچار سرمازدگی و خسارت شد.
وی با اشاره به وجود ۱۷ هزار و ۲۵۰ هکتار باغ بادام در چهارمحال و بختیاری افزود: از این سطح حدود ۱۰ هزار هکتار در شهرستان سامان قرار دارد.
شیرانی تصریح کرد: رقمهای دیرگل بادام مانند رقم دیرگل شاهرود ۲۰ روز دیرتر نسبت به سایر ارقام گلدهی میکند اما بهعلت نداشتن بازارپسندی و ارزش اقتصادی، محصول آن با استقبال باغداران مواجه نیست.
وی یادآور شد: با توجه به گرم شدن هوا در زمستان و سرمازدگیها، کشاورزان سامان در حال تبدیل رقمهای سفید و تلخ به مامایی و دیرگل شاهرود هستند.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: کاشت درختانی با ارقام دیرگلتر مانند هلو، آلو و آلبالو بهجای درختان زودگل در دستورکار باغداران قرار گیرد.
شیرانی گفت: در صورت سرد شدن هوا در روزهای آینده، امکان تاخیر در باز شدن شکوفههای درختان چهارمحال و بختیاری بهویژه در شهرستان سامان وجود دارد.
شکوفایی زود هنگام و خطر سرمازدگی بادامستانها
یک کارشناس زراعت و اصلاح نباتات چهارمحال و بختیاری نیز در این رابطه گفت: سرمازدگی درختان بادام یکی از مشکلات اساسی باغداران این استان بهشمار میرود.
نوید حبیبی قهفرخی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: هر ساله در بسیاری از نقاط استان به ویژه شهرستان سامان، درختان بادام با خطر سرمازدگی مواجه میشوند.
وی سرمازدگیها را از نظر زمان وقوع سرما شامل انواع سرمازدگی دیررس بهاره و زودرس پاییزه دانست و افزود: با توجه توانایی تحمل بیشتر ارقام درختان بادام کشت شده در منطقه تا منفی ۲۵ درجه سانتیگراد، در این حالت درختان در خواب فیزیولوژیکی بهسر میبرند و بهندرت خطر سرمازدگی وجود دارد.
حبیبی تصریح کرد: این در حالی است که احتمال وقوع سرمازدگی دیررس بهاره بهویژه در مناطق سردسیری بسیار بالاتر است.
وی یادآور شد: بنابراین سرمازدگی محصولات کشاورزی که به اختصار سرمازدگی بهاره نامیده میشود، برای درختان بادام در چهارمحال و بختیاری و شهرستان سامان محتملتر خواهد بود.
این کارشناس زراعت و اصلاح نباتات چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: این سرمازدگی در بیشتر سالها در یک منطقه حتی بیش از یک مرتبه تکرار شده و خسارتهای فراوانی به کشاورزان وارد کرده است.
حبیبی گفت: بهطور کلی درختان مثمر در مرحله تشکیل میوه از حساسیت بیشتری نسبت به سرمازدگی برخوردارند و بههمین علت کشاورزان همواره اقداماتی مانند استفاده از بخاریهای باغی، محلولپاشی با مواد خاص، ایجاد بادشکن در اطراف باغها، ایجاد دود برای کاهش تشعشع و آبیاری باغات بهمنظور جلوگیری از سرمازدگی انجام میدهند.
وضعیت بیمه کشاورزی در استان چگونه است؟
معاون خدمات بیمهای بانک کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به پایان یافتن بیمهپذیری اراضی باغی و زراعی استان، گفت: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون ۱۲۵ هزار هکتار از باغات و اراضی کشاورزی استان زیرپوشش بیمه قرار گرفت.
حمید رحیمی افزود: بیمهپذیری محصولات زراعی پاییزه و باغات از اول مهرماه سال زراعی جاری آغاز شد و ۱۵ بهمنماه به پایان رسید و در این مدت ۴۱ هزار و ۵۰۰ نفر از فعالان بخش زراعی استان ۱۱۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را زیرپوشش بیمه کشاورزی قرار دادند.
به گفته وی، در این مدت ۲۸ هزار و ۹۰۰ نفر از باغداران استان نیز بیش از ۱۵ هزار هکتار از باغات استان زیر پوشش بیمه کشاورزی قرار دادند.
وی با بیان اینکه امسال علاوه بر بیمه محصولات باغی، تنه درختان نیز زیرپوشش بیمه قرار گرفت، اظهار داشت: در این مدت ۲ هزار و ۳۰۰ نفر از باغداران استان بیش از یکهزار و ۲۴۵ هکتار از تنه درختان اراضی باغی خود را در برابر عوامل قهری و طبیعی زیرپوشش بیمه کردند، که در زمان بروز حوادث و عوامل غیرمترقبه و حوادث طبیعی از قبیل سرمازدگی، گرمازدگی، طوفان، سیل از مزایای بیمه کشاورزی بهرهمند شوند.
رحیمی گفت: هماکنون محصول و تنه درختان میوه بادام آبی، بادام دیم، انگور، سیب، گردو، انار، گیلاس و آلبالو، هلو و شلیل، زردآلو و آلوچه، گل محمدی و شفتالو در برابر خطرات طبیعی و آب و هوایی از جمله سیل، تگرگ، سرمازدگی،صاعقه زیر پوشش بیمه قرار دارند.
وی گفت: در سال زراعی گذشته بیش از ۱۵ هزار هکتار از باغات، ۲۰۸ هزار هکتار از محصولات زراعی و ۱۱ هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع استان که دارای طرح مصوب واگذار شده زیرپوشش بیمه کشاورزی قرار داشتند.
به گزارش ایرنا، گلدهی درختان بادام سامان ۱۵ روز زودتر از بهار، خطر سرمازدگی و خسارتهای اقتصادی تولیدات باغی در این شهرستان را افزایش داده است.
سامان در ۱۶ کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است.
نظر شما