گروه۷:هشدار در مور عواقب استفاده از تسلیحات شیمیایی در اوکراین/ درخواست تعلیق مسکو از شورای حقوق بشر

لندن – ایرنا – وزرای امور خارجه گروه هفت در پایان نشست روز پنجشنبه که در بروکسل برگزار شد نسبت به هرگونه تهدید یا استفاده از سلاح های شیمیایی، بیولوژیکی یا هسته ای توسط روسیه علیه اوکراین هشدار داده و تصریح کردند چنین اقدامی عواقب شدیدی در پی خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد، دیپلمات‌های ارشد گروه هفت ضمن محکوم کردن حوادث بوچا، خواستار افزایش تحریم‌ها علیه روسیه شدند.

در این بیانیه آمده است: ما نسبت به هرگونه تهدید یا استفاده از سلاح های شیمیایی، بیولوژیکی یا هسته ای هشدار می دهیم. ما تعهدات روسیه بر اساس معاهدات بین المللی را به عنوان یکی از طرف های آن یادآوری و تاکید می‌کنیم که هرگونه استفاده روسیه از چنین سلاحی غیرقابل قبول بوده و عواقب شدیدی در پی خواهد داشت.

در ادامه بیانیه می‌خوانیم: ما شدیدترین نگرانی خود را نسبت به دست گرفتن اجباری کنترل تأسیسات هسته‌ای اوکراین توسط روسیه و سایر اقدامات خشونت‌آمیز در ارتباط با تعدادی از تأسیسات هسته‌ای و سایر مواد رادیواکتیو، که تهدیدی جدی و مستقیم برای ایمنی و امنیت کشور است، ابراز می‌کنیم. این تأسیسات و پرسنل غیرنظامی آنها، خطر بروز حادثه هسته ای را به طور قابل توجهی افزایش می دهد و جمعیت اوکراین، کشورهای همسایه و جامعه بین المللی را به خطر می اندازد.

وزرای خارجه گروه هفت عنوان کردند: ما مجدداً بر تقاضای خود تأکید می کنیم که روسیه به تعهدات خود تحت قوانین بین المللی بشردوستانه پایبند باشد و از سوء استفاده های بیشتر خودداری کند. رهبری روسیه باید فوراً دسترسی ایمن، سریع و بدون مانع را برای کمک‌های بشردوستانه فراهم و گذرگاه‌های ایمن را فعال کند تا کمک‌های بشردوستانه به شهرهای محاصره شده و غیرنظامیان برای رسیدن به امنیت ارسال شود.

دیپلمات‌های ارشد کشورهای عضو گروه هفت در این بیانیه اضافه کردند: ما از همه ابزارها و مکانیسم های تأمین مالی برای رسیدگی به ناامنی غذایی، باز نگه داشتن بازارها و ایجاد انعطاف پذیری در بخش کشاورزی در همه قاره ها بطور منسجم استفاده خواهیم کرد. ما فعالانه با روایت روسیه مبنی بر اینکه تحریم های غرب باعث افزایش قیمت جهانی مواد غذایی شده است مقابله خواهیم کرد.

در فرازهای دیگری از این بیانیه می‌خوانیم: ما وزرای امور خارجه کشورهای گروه هفت (کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا، و ایالات متحده آمریکا و نماینده عالی اتحادیه اروپا) جنایات نیروهای مسلح روسیه را به شدت محکوم می‌کنیم. در بوچا و تعدادی دیگر از شهرهای اوکراین. تصاویر وحشتناک از مرگ غیرنظامیان، قربانیان شکنجه، و اعدام های آشکار، و همچنین گزارش های خشونت جنسی و تخریب زیرساخت های غیرنظامی، چهره واقعی جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین و مردم آن را نشان می دهد. قتل عام در شهر بوچا و دیگر شهرهای اوکراین در فهرست جنایات و نقض شدید قوانین بین المللی ثبت خواهد شد.

این بیانیه می‌افزاید: در حضور وزیر امور خارجه اوکراین، دیمیترو کولبا، ما امروز همبستگی قلبی خود را با مردم اوکراین و عمیق ترین تسلیت خود را به قربانیان این جنگ و خانواده های آنها ابراز کردیم. ما بر حمایت تزلزل ناپذیر خود از اوکراین در مرزهای شناخته شده بین‌المللی آن تاکید و آمادگی خود را برای کمک بیشتر، از جمله تجهیزات نظامی و ابزارهای مالی، ابراز می‌کنیم تا به اوکراین اجازه دهیم در برابر تجاوز روسیه از خود دفاع کند و اوکراین را بازسازی کند.

دیپلمات‌های ارشد گروه هفت با بیان این ادعا «مسئولین این اعمال فجیع و جنایات، از جمله هرگونه حمله به غیرنظامیان و تخریب زیرساخت‌های غیرنظامی، پاسخگو و محاکمه خواهند شد» عنوان کردند: ما از اقدامات در زمینه تحقیق و جمع آوری شواهد در مورد جنایات جنگی و سایر جنایات جنگی بالقوه و جنایات علیه بشریت، از جمله توسط دفتر دادستانی دیوان بین المللی کیفری، کمیسیون تحقیق موظف شده توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، دفتر نظارت بر حقوق بشر، استقبال و حمایت می کنیم.

آن‌ها در این بیانیه اضافه کردند:  ما به پاسخگویی از همه کسانی که در جنگ انتخابی مسکو، از جمله رژیم لوکاشنکا در بلاروس، همدست هستند، ادامه خواهیم داد. ما متقاعد شده ایم که اکنون زمان تعلیق عضویت روسیه در شورای حقوق بشر است.

در این بیانیه آمده است: روسیه باید فوراً از حکم دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) برای تعلیق عملیات نظامی که ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ در خاک اوکراین آغاز کرده است، پیروی کند. علاوه بر این، ما از روسیه می‌خواهیم که نیروها و تجهیزات نظامی خود را به طور کامل از کل خاک اوکراین در داخل مرزهای شناخته شده بین‌المللی خود خارج کند.

در این بیانیه ضد روس می‌خوانیم‌: جنگ تجاوزکارانه رئیس جمهور پوتین علیه اوکراین میلیون‌ها غیرنظامی، به ویژه زنان، کودکان و سالمندان را مجبور به ترک خانه‌های خود کرده است. بیش از ۴.۲ میلیون نفر از مرز به کشورهای دیگر عبور کردند که تقریباً همه آنها به اتحادیه اروپا و جمهوری مولداوی رفتند. ما نگرانی خود را در مورد این جمعیت آسیب پذیر و تعهد خود برای محافظت از آن ها را تکرار می کنیم.

به گزارش ایرنا، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بی‌توجهی غرب به نگرانی‌های امنیتی مسکو، استقلال جمهوری‌های خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.

پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۵ اسفند نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو- کی‌یف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد. درگیری‌ها در اوکراین و واکنش‌ها به اقدام روسیه همچنان ادامه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha