تاسیس پارک‌ها و مراکز رشد یکی از راه‌های همکاری میان دانشگاه و صنعت

تهران-ایرنا- رییس مرکز رشد دانشگاه الزهرا (س) در یادداشتی با تبیین رئوس برنامه های مرکز رشد این دانشگاه نوشت: امروزه یکی از راه های ایجاد همکاری میان دانشگاه و صنعت تاسیس پارک‌ها و مراکز رشد علم و فناوری است.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، محمدرضا جعفری در این یادداشت تاکید کرد: براساس بررسی‌های انجام شده از جمله عواملی که از مراکز رشد به بهترین وجه بهره‌گیری نشده است، می‌توان به عدم توزیع مناسب منابع و امکانات براساس اولویت ها، عدم اتخاذ تدابیر لازم از سوی سیاست گذاران و برنامه ریزان نوآوری و فناوری، مشکلات ارتباطی و قوانین و مقررات متعدد اشاره کرد.

وی تصریح کرد: با عنایت به محتوای مورد نظر رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد دانش‌بنیان و ارتباط منحصر به فرد ماموریت مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری امید است برای تحقق شعار امسال" تولید، اشتغال آفرین، دانش‌بنیان" مسئولان بخش‌های مرتبط همه همت خود را مصروف تحقق عملی این شعار کلیدی قرار داده و جوانان نخبه و تحصیل کرده و کارآفرین و با انگیزه کشور نیز در این راه مجاهدت کنند.

متن این یادداشت را با عنوان تبیین رئوس برنامه های مرکز رشد دانشگاه الزهرا (س) با عنایت به بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در سال "تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین"در ذیل می خوانید:

رهبر معظم انقلاب اسـلامی در نخســتین روز از سال ۱۴۰۱ در ســخنرانی زنده تلویزیونی در تبیین شــعار ســال جدید، تنها راه دستیابی به پیشــرفت عادلانه و حل مشکل فقر را حرکت به ســمت اقتصاد دانش بنیان خواندند. با توجه به این موضوع راهبردی می­توان گفت امروزه یکی از راههای ممکن جهت ایجاد همکاری میان دانشگاه و صنعت، که توسط دیگر کشورهای توسعه یافته نیز به صورت جدی پیگیری و مورد بهره برداری قرار گرفته،  تأسیس پارک ها و مراکز رشد علم و فناوری است.

مرکز رشد نهادی است که با ارائه خدمات از مراکز نوپای فعال کارآفرین در قلمرو دانش فنّاوری پشتیبانی می‌کند.  مراکز رشد به کارآفرینان و واحدهای کوچک و متوسط که دارای ایده‌های قابل تجاری شدن هستند، برای مدت چند سال اطلاعات و مشاوره‌های ضروری و نیز خدمات و تجهیزات مناسب را ارائه داده و آنها را برای حضور مستقل و مؤثر در صحنه فنّاوری کشور آماده می‌کنند.

در ایران برای پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد مأموریت‌هایی به شرح زیر قائل شده اند:

۱. تسهیل در فرآیند انتقال فناوری به صنایع کشور؛

۲. تأمین مکانی برای رشد صنایع کوچک و متوسط متکی بر فناوری‌های پیشرفته؛

۳. ایفای نقش به عنوان وسیله‌ای برای بسط و توسعه‌ء صنایع متّکی بر فناوری‌های پیشرفته؛

۴. تسریع در روند تجاری کردن دستاوردهای پژوهشی؛ ایجاد فرصت‌های شغلی مناسب برای جذب دانشمندان و تکنولوژیست‌ها؛ ارایۀ خدمات تخصصی به عنوان یک مرکز اطلاعاتی برای صنایع متّکی بر فناوری پیشرفته؛

۵. مشارکت فعالانه در اقدامات مورد نیاز به منظور توسعه و بسط فرهنگ نوآوری و تحقیق و افزایش حمایت اجتماعی از علوم و تکنولوژی‌های پیشرفته.

با توجه به بررسی به عمل آمده و نتایج مترتب برآن می‌توان گفت؛ بدون تردید، یکی از راه‌های اصلی اشتغال در کشور گسترش مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری است. به نظر می‌رسد، تقسیم کردن نقش افراد مؤثر در فناوری و نوآوری کشور به چند گروه مانند دولت، دانشگاه و صنایع مختلف و تلاش برای برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری بر این اساس، امروزه از جایگاه ضعیف‌تری برخوردار است. بنابراین، اتخاذ تدابیر لازم از سوی سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان نوآوری و فناوری از ضرورت‌های انکارناپذیر است.

براساس بررسی‌های به‌عمل آمده از جمله عواملی که از مراکز رشد به بهترین وجه بهره‌گیری نشده است می‌توان به: عدم توزیع مناسب منابع و امکانات براساس اولویت ها، عدم اتخاذ تدابیر لازم از سوی سیاست گذاران و برنامه ریزان نوآوری و فناوری، مشکلات ارتباطی و قوانین و مقررات متعدد اشاره کرد.

با عنایت به محتوای مورد نظر رهبر انقلاب در خصوص اقتصاد دانش‌بنیان و ارتباط منحصر به فرد ماموریت مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری امید است برای تحقق شعار امسال" تولید، اشتغال آفرین، دانش‌بنیان" مسئولان بخش‌های مرتبط همه همت خود را مصروف تحقق عملی این شعار کلیدی قرار داده و جوانان نخبه و تحصیل کرده و کارآفرین و با انگیزه کشور نیز در این راه مجاهدت کنند. بدون شک با عنایت به فلسفه وجودی مراکز رشد و با امعان نظر نسبت به اسناد بالادستی در این حوزه اقتصاد دانش‌بنیان و ماموریت اصلی این مراکز؛ برنامه‌های برنامه توسعه مجتمع فناوری دانشگاه الزهراء(س) با نگاه به شعار سال ۱۴۰۱ به شرح زیر تنظیم و به مرحله اجرا در خواهد آمد.

توسعه خدمات به شرح زیر:  

خدمات عمومی: اسکان، دسترسی به تلفن و دورنگار، کارپردازی و خدمات دبیرخانه‌ای، امکان استفاده از اتاق‌های کنفرانس و تجهیزات دیداری و شنیداری.

خدمات اطلاع‌رسانی: کتابخانه، اینترنت، مراکز اطلاع‌رسانی و نرم‌افزارهای مهندسی.

خدمات مشاوره‌ای و آموزشی: مشاوره‌های مدیریتی، مالی و بازرگانی، خدمات حسابداری و حقوقی، برگزاری سمینار یا دوره‌های آموزشی مورد نیاز برای شرکت‌های نوپا.

خدمات فنی و تخصصی: ارائه خدمات فنی مهندسی، استفاده از امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی نظیر آزمایشگاه صنایع غذایی، بیوتکنولوژی، شیمی و مواد.

خدمات مالی و اعتباری: تسهیل امکان استفاده از اعتبارات خدماتی و تحقیقاتی، شناسایی منابع مالی و جذب سرمایه‌گذاران، تسهیل در جذب اعتبارات مصوب طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی.

ثبت اختراعات: در پارک‌ها و شهرک‌های علمی و فناوری این امکان به سادگی فراهم است که حاصل ابداعات و نوآوری‌های پژوهشگران به نام خود آنان ثبت و حقوق آنان محفوظ بماند.

توسعه شبکه ارتباطی درون و برون مرکزی با هدف صرفه جویی در وقت و هزینه های ارتباطی مشتریان و تسهیل ارتباطات نزدیک عناصری فعال درفرایند تحقیق و توسعه، تجاری سازی، کارآفرینی و اشتغالزایی.

بهبود و توسعه روابط متقابل با نهاد های دولتی مستقر در تهران، دانشگاههای موفق و جامعه زنان نخبه و کارآفرین.

حداکثر سازی ظرفیت های بالقوه و بالفعل دانشگاه الزهرا(س) در راستای تحقق اهداف مرکز.

استفاده از ظرفیت های موجود در انجمن های علمی دانشجویی دانشگاه الزهرا(س) در راستای ارتقای علمی و عملی مرکز.

شناسایی و عقد تفاهم نامه با یکی از مراکز رشد موفق و توسعه یافته در داخل کشور.

شناسایی و ارتباط موثر با پنج مرکز صنعتی موفق کشور که توسط زنان کار آفرین تاسیس و اداره می شود.

ارتقای مهارت های مدیریتی تجاری و ایمن سازی منابع سرمایه شرکت های مورد حمایت با حضور متخصیص کارافرین در این حوزه.

تشکیل واحد نظارت بر عملکرد واحد های تحقیقاتی کوچک راه اندازی شده و کمک به رشد و پیشرفت آنان.

افزایش بهره وری فضای موجود با بهره دیگری از نظر متخصصین معماری داخلی صنعت ساختمان.

تشکیل صندوق جذب سرمایه های خیرین دانش دوست به سمت اهداف و ماموریت های مرکز.

تشکیل کمیته تخصصی توانایی تبدیل ایده به محصول و توانایی توسعه و فروش دانایی و فنّاوری.

افزایش پذیرش شرکتهای کوچک و نوپا در مرکز و ارتقاء حمایتهای مدیریتی، مالی، مادی و اطلاعاتی.

کاهش ریسک پروژه های علمی و فنّاوری شرکت های مورد حمایت با تشکیل کمیته ریسک مرکز.

توسعه فضای فیزیکی مرکز با هدف افزایش پوشش حمایتی.

شناسایی و عقد تفاهم نامه با یکی از مراکز رشد موفق و توسعه یافته در خارج کشور.

ایجاد بستر فرصتهای شغلی مناسب برای زنان نخبه فعال در مرکز با استفاده از ظرفیت های قانونی اسناد بالادستی.

کاهش ۵۰ درصدی هزینه های ثابت یا عمومی شرکت های نوپا و مورد حمایت مرکز.

راه اندازی مرکز نمایشگاهی دائمی برای فنّاوریهای پیشرفته زنان.

استفاده از ظرفیت انجمن های علمی کشور در جهت عملیاتی شدن شعار سال.

برگزاری جشنواره به منظور ایجاد رقابت و حمایت از برترین های سال.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha