به گزارش ایرنا، از روز جمعه (۱۹ فروردین ماه) آسمان کشور شاهد ورود توده گرد و غباری از سمت کشور عراق و سوریه بوده بطوریکه در طی روزهای گذشته و امروز غرب و مرکز کشور متاثر از آن شده است.
این پدیده در طی روزهای گذشته علاوه بر استان های شمالی به خراسان های شمالی و رضوی رسید و از امروز تا سه روز آینده نوار غربی کشور از جمله کردستان با توده گرد و خاک با منشا عراق مواجه خواهند شد.
کارشناس سازمان هواشناسی با اعلام اینکه نوار غربی کشور از امروز پدیده گرد و خاک را شاهد خواهد بود گفت :پیشبینی میشود از روز سه شنبه و چهارشنبه در برخی استانهای غربی کشور مثل کردستان و در اغلب شهرهای این استان از سنندج تا بانه گرد و خاک ادامه داشته باشد.
امین حسین نقشینه افزود: برای جنوب غرب و غرب گرد و خاک سبب کاهش دید خواهد شد و انتظار وزش باد وجود دارد.
بنا بر اظهار کارشناسان هواشناسی، گرد و غبار موجود در هوای شهرهای مختلف به ویژه نواحی مرزی کشور را نتیجه وزش باد شدید در بیابانهای عراق است که پس از مدتی وارد آسمان شهرهای مرزی و موجب آلودگی هوای این مناطق و دیگر شهرهای کشور شده است.
طبق توصیههای بهداشت تاکید می شود گروه های حساس شامل سالمندان، کودکان زیر پنج سال، مادران باردار و افراد دارای سابقه بیماری قلبی و تنفسی در شهرستان که درگیر این پدیده هستند، در خانه بمانند و حتی سایر افراد نیز جز در موارد ضروری از منزل خارج نشوند.
شاخص کیفیت هوا (Air Quality Index = AQI) معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامتی افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط سالم (زرد و حدمجاز استاندارد یا حد سلامت)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک (ارغوانی) تعیین شده است.
بر اساس گزارشهای دریافتی از مراکز استانها ، آسمان نقاط مختلف کشور شاهد پدیده گرد و خاک است که این موضوع علاوه بر تاثیر بر سلامت مردم فعالیت های اداری و آموزشی را در کشور تحت تاثیر قرار داده است، در این بسته خبری به آخرین وضعیت وقوع این پدیده در کشور اشاره می شود:
کارشناس سازمان هواشناسی از پاک شدن هوای تهران از توده گردوخاک خبر داد و گفت: برای برخی استانها در غرب کشور از جمله کردستان، در روزهای آینده درگیری مجدد با توده گرد و خاک از منشای عراق را داریم.برای جنوب غرب و غرب هم گرد و خاک سبب کاهش دید خواهد شد و انتظار وزش باد وجود دارد.
امین حسین نقشینه اظهار داشت: انتظار میرود از امروز به تدریج میزان گرد و خاک در شهرهای مرکزی مثل تهران کاهش یابد.
وی با بیان اینکه تهران امروز کاهش ابر و وزش باد شدید را خواهد داشت از روند افزایشی دما از فردا در پایتخت خبر داد.
هوای قزوین از پدیده گرد و غبارها پاک و بی خطر شد
مسوول اداره پایش و آزمایشگاه اداره کل محیط زیست استان قزوین گفت: پدیده گرد و غبار از ظهر دیروز با شدت قابل قبولی رو به کاهش گذاشته و هوای استان بعد از بارندگی دیشب کاملا پاک و بی خطر شده است.
رامین رمضانی افزود: منشاء این گرد و غبار از کشور عراق بود که ابتدا استان های غربی و شهرهای قصر شیرین و کرمانشاه و پس از آن، ۲۴ استان کشور از جمله قزوین را تحت تاثیر قرار داد.
وی اضافه کرد: بخشی از این پدیده گرد و غبار که به صورت یک توده هوا قابل ردیابی بود با بارندگی از میان رفت و بخشی دیگر به تدریج از مرزهای شرقی خارج شد.
این کارشناس با اشاره به پیش بینی سازمان هواشناسی مبنی بر احتمال ورود توده دیگر از گرد و غبارها به استان در آخر هفته،گفت: با توجه به تغییرات اقلیمی، گرمایش جهانی، کاهش میزان ورودی منابع آبی به رودخانه ها و کشاورزی ناپایدار احتمال ورود توده های دیگر از گرد و غبار به استان و کشور وجود دارد .
ناسالم بودن وضعیت هوای ۶ شهر کرمانشاه
شاخص کیفی هوا براساس استخراج دادهها از ایستگاه سنجش کیفی هوا در قصرشیرین، سرپلذهاب، کنگاور، پاوه، کرمانشاه و اسلام آباد غرب در ساعت هفت صبح امروز بیانگر وضعیت ناسالم است.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت:شاخص لحظهای کیفیت هوا در شهرستان قصرشیرین و سرپلذهاب ۵۰۰ بیانگر وضعیت بحران، کرمانشاه ۱۵۹، کنگاور ۱۵۶ و پاوه ۱۲۸ و اسلام آباد غرب ۱۴۶ را نشان داد که بیانگر وضعیت هشدار در این چهار شهرستان است.
«احد جلیلیان» اظهار داشت: این وضعیت نشان دهنده آلودگی هوا ناشی از ورود گرد و خاک بوده و ناسالم برای گروه های حساس است.
در قصر شیرین نیز با ورود سامانه ناپایدار جوی، آسمان این شهرستان مرزی برای سومین روز متوالی درگیر گرد و غبار بوده و هم اکنون دید افقی را به میزان ۱۵۰ متر کاهش داده است.
دید ناشی از ورود گرد و غبار نیز هم اکنون در شهرستان مرزی قصرشیرین به ۹ هزار متر و ۸۵۰ متر از حد استاندارد یک هوای سالم (۱۰هزار متر) کمتر است.
کیفیت هوای سردشت و بوکان همچنان خطرناک
معاون پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی گفت: کیفیت هوای سردشت و بوکان در جنوب استان با شاخص ۵۰۰ همچنان خطرناک و وضعیت قرمز است.
سعید موسوی افزود: کیفیت هوا در شمال استان و ارومیه مطلوب بوده و در حد قابل قبول و سالم است.
وی با بیان اینکه ذرات ۱۰ میکرون علت عمده آلایندگی هوای استان بوده است، ادامه داد: شهرهای جنوبی استان اعم از بوکان پیرانشهر، نقده و تکاب در شرایط خیلی ناسالم و خطرناک در روز جمعه قرار داشتند که به تدریج از میزان گرد و غبار و آلاینده های هوا در این شهرها کاسته شده ولی بوکان همچنان آلوده است.
میزان گرد و غبار در اهواز و خرمشهر به ۹ برابر حدمجاز رسید
پدیده ریزگرد ۱۷ شهر در خوزستان را درگیر کرد و میزان گرد و غبار در اهواز و خرمشهر به ۹ برابر حد مجاز رسید.
به گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان میزان گرد و غبار با اندازه ۱۰ میکرون در ساعت ۸ امروز در شهرهای آبادان یک هزار و ۱۴۳، امیدیه ۴۹۳، اندیمشک ۵۰۰، اهواز یک هزار و ۲۷۵، ایذه ۱۵۱، بندر امام یک هزار و ۱۹۲، بهبهان ۲۱۵، حمیدیه ۷۰۱، خرمشهر یک هزار و ۳۹۲، دزفول ۶۰۳، رامشیر ۶۳۹، سوسنگرد ۸۹۹، شادگان یک هزار و ۸۴، شوش ۵۳۰، شوشتر ۶۹۱، گتوند ۳۶۴ و ماهشهر یک هزار و ۱۸۹ میکروگرم بر مترمکعب است. حد مجاز غبار در هوا ۱۵۰ میکروگرم بر مترمکعب است.
همچنین بر اساس گزارش سامانه پایش کیفی هوای کشور که شاخص کیفی هوا (AQI) را به منظور نشان دادن تاثیر گرد و غبار بر سلامتی افراد نشان میدهد، در ساعت ۹ امروز، شاخص کیفی هوای اهواز ۵۰۰، آبادان ۵۰۰، اندیمشک ۳۳۵، بندر امام ۵۰۰، حمیدیه ۵۰۰، دزفول ۴۹۰، رامشیر ۴۵۱، شادگان ۵۰۰ و ماهشهر ۵۰۰ در شرایط خطرناک و شاخص کیفی هوای سوسنگرد ۲۴۳ در شرایط بسیار ناسالم بوده است.
کاهش ۳۰۰ متری شعاع دید در بستان و شادگان
وقوع گرد و غبار صبح امروز شعاع دید را در بستان و شادگان به ۳۰۰ متر کاهش داد.
مدیرکل هواشناسی خوزستان در این خصوص گفت : شعاع دید در ماهشهر ۴۰۰، آبادان ۶۰۰، اهواز ۸۰۰، شوشتر، مسجد سلیمان و شوش یک هزار متر، امیدیه یک هزار و ۲۰۰ متر، حسینیه اندیمشک و دزفول ۲ هزار متر، گتوند سه هزار و رامهرمز چهار هزار و ۵۰۰ متر گزارش شده است.
محمد سبزه زاری افزود: بررسی نقشه های پیشیابی تا اوایل وقت فردا همچنان تاثیر توده گرد و خاک عراقی و کاهش دید افقی و کاهش کیفیت هوا را در بیشتر مناطق استان خوزستان نشان میدهد.
هوای اراک، ساوه و شازند در مرز بسیار ناسالم
رئیس امور آزمایشگاههای اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: آلایندهها هوای اراک، ساوه و شازند روز یکشنبه در مرز وضعیت بسیار ناسالم قرار داده است .
علیرضا محرابیان افزود: بر اساس اطلاعات دریافت شده از ایستگاههای سنجش آلودگی هوای استان مرکزی، متوسط شاخص کیفیت هوای اراک در ٢٤ ساعت گذشته منتهی به ساعت ۹ صبح امروز به عدد ۱۷۵ رسیده که بیانگر کیفیت هوای ناسالم برای تمام گروهها است. شاخص لحظهای کیفیت هوای اراک نیز به ۱۹۹ رسیده که نشانگر کیفیت هوای ناسالم برای تمام گروهها است.
هوای مشهد ناسالم برای تمامی افراد
سرپرست ادارهکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: با اوجگیری آلایندهها در هوای تنفسی مشهد، کیفیت هوای این کلانشهر در روز یکشنبه ۲۱ فروردین برای هفتمین روز پیاپی در وضعیت هشدار قرار گرفت و کیفیت هوای برای تمامی افراد آلوده است.
مهدی الهپور افزود: شاخص کنونی کیفیت هوای مشهد ۱۷۳ ای.کیو.آی و نشانگر وضعیت هشدار و هوای ناسالم برای تمامی افراد است.
کاهش دید افقی شهرهای ایلام به علت گرد و غبار
کارشناس پیشبینی هواشناسی استان ایلام گفت: گرد و غبار کیفیت دید افقی در شهرستانهای مختلف استان را کاهش داده است و هم اکنون دید شهر لومار مرکز شهرستان سیروان ۲۰۰ متر است.
احسان احمدینژاد اظهار داشت: دید افقی هماکنون در شهرستانهای چرداول ۳۰۰ متر و در درهشهر و ایوان ۵۰۰ متر ، در شهرستان مهران نیز ۸۰۰ متر، آبدانان هزار متر ایلام هزار و ۹۰۰ متر و در دهلران هفت کیلومتر است.
این توده گرد و غبار امروز همچنان در آسمان استان وجود دارد اما از عصر به تدریج رقیقتر میشود.
مدیر فرودگاه شهدای ایلام هم گفت: به علت شرایط ناشی از بروز گرد و غبار در آسمان استان پروازهای نوبت صبح این فرودگاه لغو شد.
میزان آلایندههای هوا در لرستان به ۱۰ برابر حد مجاز رسید
مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان گفت: وضعیت آلودگی هوا در این استان امروز(یکشنبه) بین پنج تا ۱۰ برابر حدمجاز است.
علی سالاروند با اشاره به اینکه امروز چهارمین روز متوالی آلودگی هوا در لرستان است، افزود: بر این اساس وضعیت کیفی هوای شهرستان های پلدختر، دورود، کوهدشت و رومشکان در شرایط خطرناک است.
هوای شهرستان های خرم آباد، دلفان، سلسله، ازنا، الیگودرز و بروجرد نیز در شرایط ناسالم قرار دارد.
افزایش غلظت ریزگردها در آسمان خراسان شمالی
گرد و غبار غرب کشور در آسمان خراسان شمالی که از روزهای گذشته این استان را تحت تاثیر قرار داده، امروز (یکشنبه) نیز افزایش یافته است.
کارشناس پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: امروز شاخص سنجش آلودگی هوا به ۱۴۸ رسید که کیفیت هوا را در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس قرار داد.
جواد عمارلو با بیان اینکه هوای بجنورد در سه روز پیاپی در چرخه ناسالم قرار دارد اظهار داشت:با افزایش ریزگردها در آسمان، کیفیت هوا در شهرستان های بجنورد، مانه و سملقان و شیروان و سایر شهرستان ها کاهش یافته است، البته کیفیت هوا تنها در مرکز استان و شهر جاجرم قابل سنجش است و میزان آلودگی هوا در سایر نقاط قابل سنجش نیست.
گردو غبار و تعطیلی مراکز آموزشی و شروع به کار ادارات با تاخیر ۲ ساعته
به دلیل تشدید آلودگی هوا و تداوم گرد و غبار به دستور استاندار ایلام تمامی مدارس نوبت صبح این استان تعطیل شد، این در حالی است که شب گذشته در نشست ستاد بحران استان تنها دو ساعت تاخیر در برگزاری مدارس را اعلام شده بود.
بنا به گفته مدیر کل مدیریت بحران استانداری ایلام ،با توجه به ادامه آلودگی هوا ناشی از ریزگردها مدارس استان ایلام در نوبت ظهر هم تعطیل اعلام شد هستند.
آلودگی هوا همچنین باعث افت شدید کیفیت هوا و کاهش دید افقی در شهرستان های مهران و ایلام شده است .بنا به پیش بینی های هواشناسی طی عصر امروز و امشب به روند غلظت گرد و غبار افزوده می شود.
باتوجه به تداوم آلودگی هوای استان، براساس تصمیم کارگروه شرایط اضطراری آلودگی هوا، تمامی مدارس مقاطع تحصیلی در شهرستان های قصرشیرین، گیلانغرب، سرپل ذهاب، دالاهو، اسلام آباد و کرمانشاه در نوبت صبح امروز (یکشنبه) تعطیل است.
این اقدام براساس تصمیم کارگروه شرایط اضطراری آلودگی هوا و تأکید استاندار کرمانشاه مبنی بر اتخاذ تمهیدات لازم برای حفظ سلامت دانش آموزان کلیه مدارس صورت گرفته است.
در خبری دیگر به نقل از مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه،تداوم شرایط جوی و عبور توده هوای توام با ذرات گرد و غبار از جو استان باعث تعطیلی مدارس تمام مقاطع تحصیلی استان در نوبت عصر نیز شد.
به گفته دبیر کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای خوزستان ،ادارات دولتی و مدارس سراسر خوزستان در تمام مقاطع تحصیلی به دلیل تداوم پدیده گرد و غبار امروز (یکشنبه) تعطیل هستند.
کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا این تصمیم را بر اساس پیش بینیهای هواشناسی اتخاذ کرده است.
بنا به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان ، شهرهایی که میزان گرد و غبار در آنها بیش از ۵۰۰ میکروگرم برمترمکعب است تعطیل اعلام شده و حدود پنج شهر نیز که میزان گرد و غبار آنها کمتر از ۵۰۰ میکروگرم بر مترمکعب است به دلیل احتمال افزایش غلظت آلایندهها تعطیل هستند.
پدیده ریزگرد که از روز جمعه در خوزستان آغاز شده بود، امروز (یکشنبه) در چهارمین روز وقوع، ۱۷ شهر در خوزستان را درگیر کرد که بیشترین میزان آن در اهواز و خرمشهر به ۹ برابر حدمجاز رسید.
پدیده گرد و غبار از روز جمعه در خوزستان آغاز شده است. مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک هواشناسی خوزستان امروز با صدور اطلاعیه سطح نارنجی، نسبت به تشکیل توده گرد و خاک روی کشور عراق و تاثیر آن ابتدا بر مناطق غربی و مرکزی و سپس بر سایر مناطق استان تا روز دوشنبه هشدار داده است.
بر اساس پیشبینی اداره کل هواشناسی کردستان مبنی بر شکل گیری توده جدید گرد و غبار از کشورهای همسایه و اعلام اداره کل محیط زیست استان در خصوص تداوم آلودگی هوا، با دستور فرمانداران و تصمیم ستاد مدیریت بحران شهرستانها برخی از مدارس استان در نوبت صبح تعطیل اعلام شد .
طبق این تصمیم در شهرستانهای سنندج، سقز، بانه، مریوان، سروآباد، دهگلان و کامیاران، مدارس دورههای مختلف تحصیلی، مهدهای کودک و آموزشگاهها در سطح شهر و روستا در نوبت صبح تعطیل است.
در صورت تداوم شرایط گرد و غبار و آلودگی هوا، تعطیلی نوبت بعد از ظهر مدارس این شهرستانها اعلام خواهد شد.
دلیل وقوع پدیده گرد و غبار مدارس پیش دبستانی و ابتدایی بخش مرکزی سرخس و شهر سرخس امروز یکشنبه تعطیل شدند.
با توجه به سیاستگذاریهای صورت گرفته مبنی بر اتمام فعالیت مجازی مدارس، فعلا برنامه ای برای برگزاری مجازی کلاسهای درس در شهرستان نیست.
سخن آخر: سالهاست که موضوع ریزگردها به موضوعی جدی برای کشور بویژه استانهای مرزی و غربی تبدیل شده است که شناسایی و کنترل کانون و منبع آن نیازمند یک برنامه جدی ، دقیق و منسجم است .
ریزگردها علاوه بر آثار مخرب بر سلامت انسان ها ، خسارت های زیادی را در زمینه های اقتصادی و زیست محیطی، گردشگری، کشاورزی، حمل و نقل، آموزش و پرورش و صنعت به دنبال دارد.
بر اساس مطالعات انجام شده تنها راه مقابله با این پدیده مخرب، کنترل منبع انتشار آن است که بر همین اساس مدیریت کانون ریزگردها در داخل و خارج کشور در دستور کار جدی مسوولان حفاظت محیط زیست کشور قرار گرفته است.
«علی سلاجقه» معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست چندی پیش در خصوص معضل ریزگردها گفته بود که کانونهای داخلی و خارجی منشاء ریزگردها به کشور کاملا شناسایی شده و مدیریت و کنترل این کانونها در داخل و خارج با استفاده از دیپلماسی فعال در دستور کار جدی قرار می گیرد.
«علیمحمد طهماسبی» مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست و دبیر ستاد ملی مقابله با پدیده گرد و غبار کشور نیز از تدوین برنامه ۱۰ سال برای همه دستگاه های اجرایی در استانهای درگیر با پدیده گرد و غبار و اجرای آن از سال جاری خبر داده است.
نظر شما