حماد الدرزی تحلیلگر پایگاه خبری "المیادین " امروز (دوشنبه) در این باره نوشت: سیاست های ترکیه علاوه بر پیامدهای فاجعه باری که در منطقه به بار آورده است، در سطح داخلی نیز بر موقعیت "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهور و حزب عدالت و توسعه تاثیر منفی گذاشته است.
انتشار برخی مطالب در مطبوعات ترکیه پس از سفر بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به امارات متحده عربی، نشان می دهد که آنکارا چشم انداز جدیدی برای احیای روابط با دمشق دارد.
روزنامه حریت با اشاره به "سیاست متوازن اخیر ترکیه و نقشی که آنکارا در ماههای اخیر بهویژه در رابطه با جنگ در اوکراین اتخاذ کرده، نوشت: این سیاست، زمان را برای حل بحران سوریه مناسب کرده اند.
آیا می توان به از سرگیری روابط آنکار و دمشق امیدوار بود؟
سیاست فاجعه بار ترکیه (این کشور به دلیل داشتن مرزهای طولانی با سوریه، بازیگر اصلی جنگ در سوریه بود، تلاش آنکارا برای ایجاد تغییرات دموگرافیک در سوریه، و حمایت از گروههای تروریستی با بهره برداری از دو عامل دین و مذهب و اشغال مستقیم مناطق وسیعی از شمال سوریه نمونه هایی از این دست به شمار می آیند)، موجب عقبگرد شدید اقتصاد، فساد داخلی گسترده و تخریب وجهه داخلی اردوغان و کاهش محسوس سطح معیشت مردم این کشور شده است. همه اینها موجب کاهش شدید محبوبیت اردوغان از زمان به قدرت رسیدن وی در سال ۲۰۰۲ شده است.
همه این پیامدها باعث شده اردوغان به فکر بازنگری در سیاست های منطقه ای خود افتاده و در تلاش برای عدول از سیاست های توسعه طلبانه و خشن، عزم بازگشت به رویکرد حل مشکلات با همسایگان و بازی براساس استراتژی «مشکلات صفر» کند و بر اساس تصور خود از آینده منطقه، درپی آشتی با امارات و مصر و عربستان سعودی و «اسرائیل» برآید.
ولی با تداوم اوضاع بحرانی در سوریه، این رویکرد نیز، نتیجه مثبتی برای آنکارا دربر نخواهد داشت، زیرا ترکها به خوبی می دانند که سوریه تنها دروازه ورود آنان به جامعه کشورهای عربی است.
دومین موضوعی که اردوغان را آزار می دهد، موضوع آوارگان سوری است که در داخل ترکیه به یک معضل برای وی تبدیل شده اند؛ مساله سوم نیز موضوع کردها در شمال سوریه و جنوب شرق ترکیه است، از این رو اردوغان باید با دمشق همکاری کند تا این کارت برنده را از دست آمریکایی ها بگیرد که تا حالا از آن برای ادامه ساز جدایی منطقه جزیره سوریه از دولت مرکزی دمشق بهره برداری می کردند.
از سوی دیگر، دمشق در سطح دیپلماتیک و علنی مطالبی را که در مورد احتمال احیای روابط با آنکارا منتشر می شود، رد یا تایید نکرده است، شاید به این دلیل که متوجه شده است که بدون مشارکت ترکیه، استقرار ثبات و صلح در سوریه ممکن نیست و اشتراک های جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی بین ترکیه و سوریه همواره بر روابط دو کشور سایه افکن خواهند بود. درعین حال از سرگیری روابط با ترکیه با تداوم اشغال مناطق وسیعی از شمال سوریه و تلاش برای ترکی کردن آنها، از سوی آنکارا، ادامه حمایت از گروه های تروریستی و مسلح و تلاش برای ایجاد قانون اساسی جدید با هدف افزایش نفوذ ترکیه در سوریه، عملا بی معنی است.
نظر شما