به گزارش خبرنگار ایرنا ۳۱ فروردین ماه امسال بود که شهرداری کرمان خبری برای رسانه ها ارسال و از قول سعید شعرباف شهردار اعلام کرد که طرح پارک گردشگری کرمان مصوبه میراث فرهنگی را دارد اما میراث اخیرا به دلیل قرار داشتن این طرح در حریم قلعه های تاریخی اردشیر و دختر مخالفت خود را با اجرای آن اعلام کرده است.
محل اجرای این طرح در جوار گلزار شهدای کرمان در مجموعه پردیسان قائم (عج) - بزرگترین جنگل دست کاشت کشور موسوم به جنگل صاحب الزمان- قرار دارد.
از آنجا که این طرح در نزدیکی گلزار شهدا قرار دارد و به واسطه گلزار مطهر شهید سردار حاج قاسم سلیمانی شاهد حجم گسترده زائران و مسافران از این محل هستیم، ضرورت تدوین طرح جامع گلزار شهدا نیز با ایجاد مجموعه های خدماتی موردنیاز احساس می شود که شهردار کرمان تاکید کرده است تعیین تکلیف طرح جامع گلزار شهدا پیش از بررسی طرح پارک بزرگ گردشگری مهم است زیرا باید نسبت سطح این طرح با پروژه پارک گردشگری مشخص شود.
اختلاف دیدگاه شهرداری و میراث بر سر اجرای این طرح مهم در حالی است که مطالعات آن از سه سال قبل شروع شده است و حالا بعد از گذشت این مدت زمان، تازه بر سر اصول و کلیات آن وحدت رویه و هماهنگی وجود ندارد.
جزییات سخنان شهردار کرمان دراین باره را از طریق خبر زیر میتوانید مطالعه کنید:
میراث: طرح ایراد داشته
به دنبال انتشار این خبر مسئولان میراث فرهنگی اما نظر دیگری دارند؛ معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در این زمینه می گوید: طرح احداث پارک گردشگری در شهر کرمان سه سال قبل ارائه شده که ایرادها و اصلاحات آن را به شهرداری اعلام کردیم اما هنوز این نواقص اصلاح و برطرف نشده است.
مجتبی شفیعی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا توضیح داد: طرح پارک گردشگری در زمان شهردار سابق کرمان تهیه و به میراث فرهنگی استان ارائه شد اما چون در منظر تاریخی و فرهنگی حریم قلعه های تاریخی دختر و اردشیر و همچنین گنبد جبلیه قرار داشت، ایرادهایی بر آن وارد بود.
وی تصریح کرد: طی جلسه ای در تهران که با حضور شهردار کرمان و مشاور طرح برگزار شد قرار بود تا موارد اصلاحی اعلام شده از طرف کارشناسان میراث فرهنگی، توسط مشاور طرح برطرف شود اما این موارد هنوز اصلاح نشده است.
طرح جدیدی هم ارائه نشده
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان اظهار داشت: طرح جدیدی نیز از طرف شهرداری کرمان درباره ساخت پارک گردشگری به میراث فرهنگی ارائه نشده است و اگر نواقص طرح قبلی برطرف و به ما اعلام شود، میراث فرهنگی با ساخت مجموعه گردشگری مخالفتی ندارد.
توضیح درباره بوستان و محوطه ورزشی
وی در ادامه در پاسخ به پرسش ایرنا درباره چرایی و چگونگی احداث بوستان و محوطه ورزشی در محوطه این ۲ قلعه تاریخی طی ۲ سال گذشته با اشاره به موافقت میراث فرهنگی برای ساخت بوستان و محوطه ورزشی در محل مذکور تصریح کرد: این بوستان ها با محوطه تاریخی فاصله دارد و همچنین ضوابط احداث آنها با طرح پارک گردشگری که از طرف شهرداری ارائه شده متفاوت است.
شفیعی ادامه داد: هنوز آثاری از محوطه های تاریخی در قلعه های اردشیر و دختر وجود دارد که اگر بخواهیم ساخت و سازی در حریم آنها انجام دهیم باید ضوابط و ملاحظات میراث فرهنگی رعایت شود.
وی تاکید کرد: اگر شرایط اعلام شده از سوی میراث فرهنگی برای ساخت مجموعه پارک گردشگری شهر کرمان فراهم شود نیاز به طرح جدید نیست و مجری و مشاور همان طرح قبلی را می تواند، اجرا کند.
به گزارش ایرنا، شهردار کرمان اعلام کرده بود که این طرح مصوبات کمیسیون ماده ۵ را دریافت کرده است و باوجود پیگیریهای مکرر در دوره گذشته و ارائه طرح مصوب، هنوز پاسخی از سوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای احداث این پارک داده نشده است و میراث فرهنگی بر لزوم بررسی بیشتر طرح پارک گردشگری کرمان تأکید دارد.
در خبر ارسالی از سوی شهرداری کرمان مشاور طرح پارک گردشگری کرمان نیز گفته بود: طرح بهگونهای اجرا میشود که توپوگرافی منطقه را برهم نمیزند و در کنار آن فضاها و باغهای رهاشده، بهنوعی احیا میشود.
مشاور پارک گردشگری کرمان، احیای خانهها و باغهای قدیمی برای مصارف گردشگری و بومگردی، ایجاد سالن آمفیتئاتر، موزه کشاورزی و موزه تاریخ طبیعی کرمان را از جمله موارد دیده شده در طرح عنوان کرده بود.
با این حال میراث فرهنگی می گوید که نواقص طرح قبلی که طی مذاکرات به شهرداری و مشاور اعلام شده برطرف نشده و طرح جدیدی نیز ارائه نشده است.
به گزارش ایرنا قلعه دختر و قلعه اردشیر واقع در تپه های شرقی شهر کرمان آثار باستانی با قدمت سه هزار ساله هستند که سال ۱۳۴۵ به ثبت ملی رسیده اند اما طی سال های اخیر به علت ضعف رسیدگی رو به تخریب گذاشته اند؛ این آثار گرانبها و منحصربه فرد که تماما از گل ساخته شده اند و این همه سال دوام حیات داشته اند بدون حفاظت رها شده اند و هر شهروند با موتورسیکلت یا خودرو حتی از دامنه آن بالا می رود و آثار تخریب ها در آن نمایان است.
ماجرای رهاماندگی و تخریب این بنا در حالی است که ۶ سال پیش مسئولان در مراسمی رسمی جمع شدند و شروع مرمت آن را اعلام کردند اما موضوع باز رها ماند و همچنان متولیان می گویند که برای مرمت آن اعتبار ندارند.
چندی پیش خبرگزاری جمهوری اسلامی استان کرمان گزارش مفصلی از وضعیت رو به تخریب این تپه های تاریخی و نیز وعده های بی سرانجام مسئولان برای احیا و مرمت آن کار کرد که در لینک زیر می توانید مطالعه کنید.
نظر شما