به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، تجارت در دنیای باستان، به گسترش مسیرها پیوند داشته است، امنیتی که در راه های شناخته شده وجود داشت، موجب می شد هر سرزمینی بخواهد به آن متصل شود، به همین دلایل «جاده ابریشم» به عنوان استراتژیکترین و مهمترین شاهراه تجارت شناخته می شد.
پیشینه چندهزارساله جاده ابریشم و استفاده مدام از ظرفیت حمل کالا از چانگ آن چین تا قلب اروپا در دوره ای دو هزار ساله، نشان دهنده نیازیست که انسانها از شرق تا غرب به همدیگر داشتهاند.
نام جاده ابریشم را اولین بار فردیناند فون ریشته وفن (۱۸۳۳ـ۱۹۰۵)، جغرافیدان آلمانی، در میانه قرن نوزدهم به کار برد، ظاهراً علت این نامگذاری، تجارت ابریشم به عنوان معروف ترین، سبک ترین و گرانبهاترین کالایی بوده که طی دهها قرن از طریق این جاده از چین به غرب میرفته است. این شاهراه از کشور چین شروع میشد، از فلات ایران میگذشت و پس از گذر از بین النهرین و شامات، به انطاکیه در کنار دریای مغرب (مدیترانه) میپیوست. راههای فرعی دیگری نیز از هند و جنوب ایران به آن میپیوسته که به دلیل اهمیت نوع کالاهایی که در آنها حمل میشده، نام های دیگری، مثل «راه ادویه»، نیز به آنها داده شده است.
اهمیت این جاده تنها به خاطر گسترش بازرگانی و جهانگردی از خاور دور تا قارهی سبز نبود، بلکه تبادل فرهنگی عظیمی بود که بیشک بدون این راه، به این سادگیها ممکن نمیشد؛ تبادل فرهنگیای که گسترش نژادی و ژنتیکی تا زبان و موسیقی و ادبیات و ... را دربرمیگرفت و موجب پیوندهایی میان مردمان دهها اقلیم و جغرافیای گونهگون میشد که فارغ از سیاستهای حاکمانشان، با یکدیگر ارتباط داشتند.
کتاب راههای ابریشم، نگاهی نو به تاریخ، تاریخ راه ابریشم و سرگذشت آن را بررسی می کند. این کتاب دوستیها و روابط تجاری، ارتباطات مذهبی و نژادی، ارتباطات سیاسی و اجتماعی،جنگها و صلحهای شکل گرفته در مسیر و متأثر از راههای ابریشم را بررسی کرده و این کتاب را به دانشنامه تاریخی تبدیل می کند.
راه دین، راه شرق مسیحی، راه انقلاب، راه همزیستی، راه پوست، راه برده، راه بهشت، راه دوزخ، راه مرگ و ویرانی، راه طلا، راه نقره، راه طلای سیاه، راه گندم، راه ابریشم آمریکا و… بخشی از فصل های این کتاب هستند که روند روایت آن را بازگو می کنند.
راههای ابریشم، در کشورهای مختلف در میان کتابهای پرفروش بوده است. نسخه مصور این کتاب هم برای کودکان و نوجوانان به انگلیسی منتشر شده است.
نویسده کتاب پیتر فرانکوپن متولد بیستودوم مارس ۱۹۷۱، مورخ، نویسنده انگلیسی و پژوهشگر ارشد کالج ووستر آکسفورد و مدیر مرکز تحقیقات بیزانس آکسفورد در دانشگاه آکسفورد است.
این کتاب در ۶۸۰ صفحه، توسط نشر ققنوس با ترجمه سیما مولایی به چاپ رسیده است.
بخشی از کتاب: «هنگامی که ما به راههای ابریشم میاندیشیم، معمولا همیشه گردش را از شرق به غرب میپنداریم. اما واقعیت این بود که علاقه و مبادله در جهت عکس آن نیز فراوان وجود داشت…» ص ۶۱
«شبکهها و رابطهها در مازهی آسیا به آرامی تنیده میشوند یا بلکه جان دوباره میگیرند. راههای ابریشم زنده میشوند…» ص ۴۵۰
نظر شما