۹۸۱ هزار خانوار از مراتع کشور بهره برداری می کنند

همدان- ایرنا- مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: وسعت مراتع کشور ۸۴ میلیون هکتار است که ۹۸۱ هزار خانوار از آن بهره برداری می کنند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ترحم بهزاد دوشنبه شب در نشست مشترک کارگروه مدیریت چرا و ساماندهی کوچ عشایر استان های همدان، لرستان و خوزستان افزود: ۴۰ هزار ۵۱۰ سامان عرفی در کمشور وجود دارد که از هر سامان  دو هزار ۲۰۰ هکتار وسعت و هر یک ۲۴ بهره بردار دارد.

وی با یاداوری اینکه مدیریت چرا سال ۷۸ شروع و تاکنون ادامه داشته است افزود: اسفند ماه سال ۹۹ شیوه نامه ای با عنوان دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ تدوین و به استانداران، سازمان جهاد و کشاورزی، منابع طبیعی و امور عشایر ابلاغ شد.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: این دستورالعمل در راستای سامدهی به وضعیت چرا، حفظ منابع آب و خاک، تقویت افزایش پوشش گیاهی، و پیشگیری از تخریب اراضی ملی با چرای زودهنگام بود.

بهزاد ادامه داد: همچنین یکم اسفند سال گذشته این دستورالعمل با امضای وزیر جهاد کشاورزی به وزیر کشور، تمام استانداران در راستای اهمیت و برخورداری از بحث مرتع مکاتبه‌ای انجام شد و وزیر کشور هم این دستورالعمل را به تمام استانداران ابلاغ کرد.

وی با بیان اینکه چالش های موجود در زمینه مدیریت چرا، چرای زودرس، آثار تخریبی چرا بر روی مراتع از دهه ۷۰ تاکنون باقی مانده است گفت: مراتع مرده و به انزوا کشیده شده بودند و کسی به آن توجهی نداشت به گونه ای که برای مسوولان این کلمه نامانوس بود.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور افزود: به دنبال فرمایشات رهبری فرزانه انقلاب درباره اهمیت مرتع و منابع طبیعی و اینکه زمین و خاک قابل وارد کردن نیست، توجه به این بخش افزایش یافت که زمینه ای برای حفظ آب و خاک کشور شد.

بهزاد اضافه کرد: بر اساس اسناد بالا دستی و قانون، رسالت اصلی سازمان منابع طبیعی، حفط، احیا، اصلاح و توسعه و بهره برداری بهینه و اصولی از  منابع ملی است با این وجود هر گونه بهره برداری از عرصه های منابع طبیعی باید دارای طرح باشد همچنین پیش از تهیه طرح باید اقدام به شناسایی بهره برداران و صدور مجوز پروانه چرا کرد.

وی اظهار داشت: در گذشته نگرش سازمان به مراتع تنها برای تامین علوفه بوده اما هم اینک در راستای حفظ منابع پایه، حفظ ذخایر ژنتیکی، افزایش تقویت پوشش گیاهی، این سازمان برنامه ریزی و هدف گذاری کرده است و هدف آن بهبود معیشت بهره برداران و اقتصادی کردن طرح های مرتعداری است.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: در این راستا کارهای بزرگی صورت گرفت و در گام نخست شیوه نامه فنی و اجرایی بهره برداری از مراتع کشور اصلاح و مرداد سال ۹۹ به استان ها ابلاغ شد.

بهزادی درباره وضعیت پروانه چرا پس از فوت بهره بردار گفت: پس از فوت بهره بردار پروانه چرا باطل می شود البته تنها افرادی می توانند جایگزین مرتعدار متوفی شوند که ساکن منطقه بوده، عضو نظام عشایری باشد و به صورت مستمر در حرفه دامداری فعالیت داشته باشند.

وی اضافه کرد: با این شرایط پیش بینی شده نیمی از عشایر حذف شده و  ۵۰ درصد مابقی باید وضعیتشان مشخص شود.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکید کرد: باید به موضوع منابع طبیعی و مدیریت چرا نگاه فرا سازمانی و ملی داشت و به این موضوع در سطوح وزارتخانه و شورای ملی کوچ تصمیم گیری، سیاسگذاری و عمل کنند 

بهزاد گفت: دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرای دام و ساماندهی کوچ با هدف حفظ منابع پایه، حفظ ذخایر  ژنتیکی با تقویت پوشش گیاهی، مدیریت پایدار سرزمین، جلوگیری از تغییر کاربری ، جلوگیری از چرای زودهنگام و زودرس رس ، جلوگیری از ورود دام بیش از ظرفیت مرتع بوده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha