۱۵۰ میلیاردریال اعتبار برای مرمت مسجد جامع ارومیه مورد نیاز است

ارومیه - ایرنا- مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی گفت: برای احیای مسجد جامع ارومیه و حجرات آن که از سه سال قبل شروع شده ۳۰میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل کامل آن، حداقل ۱۵۰ میلیارد ریال مورد نیاز است.

جلیل جباری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای حفاظت  و نگهداری و مطالعات مسجد جامع ارومیه در طی چندین سال گذشته بیش از ۵۰ میلیارد ریال تا کنون هزینه شده است.

وی ادامه داد: بخش‌هایی از زیر سقف گنبدخانه و گچ‌بری‌های پیرامون و بخش‌هایی از پایین دست دیواره ضلع  شرقی گنبدخانه نیاز به تمیزکاری و مرمت‌های موضعی دارد که پیمان‌کار مربوطه برای اجرای این مرمت‌ها عقد قرارداد شده است. 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی افزود: مسجد جامع ارومیه مجموعه بزرگی است و اعتبارات تخصیصی سالانه پاسخگوی حفاظت، مرمت و رفع نواقص کامل این مجموعه در یک فصل کاری نیست. 

وی ادامه داد: سبک‌سازی، شیب‌بندی، عایق‌کاری و آجرفرش کامل پشت بام شبستان مسجد، کف‌سازی، ساماندهی جداره‌های داخلی، نورپردازی و آماده کردن فضای داخلی شبستان برای برپایی نماز جماعت کسبه بازار و برچینی الحاقات و کاوش‌های باستان‌شناختی در جوار شرقی گنبدخانه برای دستیابی به بقایای معماری ادامه شبستان از جمله اقدامات انجام شده در مسجد جامع ارومیه است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی با اشاره به دیگر اقدامات مرمتی انجام شده در مسجد جامع ارومیه گفت: بازسازی و احیا یک ردیف با سه چشمه طاق و گنبد براساس یافته‌های معماری از مطالعات باستان‌شناسی، آغاز عملیات اجرایی حجرات، پی‌گردی و گمانه‌زنی در ضلع شرقی صحن مسجد و دستیابی به بقایای معماری حجرات پیرامون صحن در این ضلع، طراحی و تهیه نقشه‌های اجرایی برای بازسازی و احیا حجرات ضلع شرقی صحن مسجد براساس یافته‌های معماری از گمانه‌زنی‌ها و مطالعات باستان‌شناسی براساس تصاویر و مستندات قدیمی از جمله اقدامات انجام شده هستند.

آذربایجان غربی بالغ بر یکهزار و ۷۰۰ اثر ثبت ملی دارد و شاید ۳۰۰ اثر آن واجد مرمت و بازسازی است اما اعتبار تخصیص یافته کافی نیست.

مسجد جامع ارومیه به شماره ۲۴۳ در فهرست آثار ملی ثبت شده و یکی از بناهای فاخر تاریخی آذربایجان‌غربی با معماری منحصربه‌فرد است. 

مسجد جامع در حال حاضر محصور در خیابان اقبال و مجموعه بازار قدیمی بوده و چنانچه از قرائن مشهود است این بنای تاریخی در محله قدیمی و تجاری قرار داشته که بعدها بر اثر نوسازی شهر، ترکیب بافت‌های مجاور آن تا حدی دستخوش تغییر و تحول شده‌است.

هم‌اکنون مسجد با دو باب ورودی به راسته سنگ‌تراشان و بازار عطاران به بیرون راه دارد؛این مسجد شامل مجموعه آثاری از دوره‌های سلجوقی، ایلخانی، زندیه و معاصر است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha