رئیس نمایشگاه کتاب: هیچ‌کس پای نمایشگاهی شدن نمی‌ایستد

تهران- ایرنا- یاسر احمدوند با تاکید به وجوه اقتصادی و مردمی بودن گام سی‌وسوم نمایشگاه کتاب و آنکه هیچکس پای نمایشگاهی شدن صرف آن نمی‌ایستد؛ برپایی بزرگترین رویداد فرهنگی کشور را به معنای غلبه آگاهی بر بیماری، مرگ و نشانه زایندگی و پویندگی ایران اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، نشست خبری سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۷ اردیبهشت در موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران با حضور یاسر احمدوند، رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و علی رمضانی، قائم مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.برپایی این دوره از نمایشگاه کتاب به معنای غلبه آگاهی بر بیماری و مرگ است، نشانه زایندگی و پویندگی کشور ما است

رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در ادامه بر غلبه آگاهی و سلامت بر بیماری تاکید کرد و افزود: برپایی این دوره از نمایشگاه کتاب به معنای غلبه آگاهی بر بیماری و مرگ است، نشانه زایندگی و پویندگی کشور ما است. در دوران همه‌گیری ویروس کووید۱۹ حوزه فرهنگ با آسیب‌های زیادی مواجه شد، البته در این دوران هم آمار فعالیت‌های‌های فرهنگی بالا بود. سال گذشته با ثبت انتشار ۱۱۳ هزار عنوان کتاب، رکورد سال‌های گذشته شکسته شد و این نشان از فعالیت بالای ناشران، مولفان و مترجمان است.

به گفته یاسر احمدوند، این نمایشگاه جایی برای نمایش آثار فرهنگی نشانه‌ای از تلاش جمعی به امر آگاهی و دانش است. رویکرد دولت در حوزه فرهنگ ایجاد بستر برای انتشار آرای مختلف است، به جز موارد اندکی که محتوا دل آزار باشد رویکر بر اساس انتشار اکثر آثار است. در نمایشگاه کتاب میزبان حضور گسترده مردم و علاقه آن‌ها به فرهنگ و دانش خواهیم بود.

شعار نمایشگاه کتاب به سلامت مخاطبان تاکید دارد

احمدوند با اشاره به ۷۰ دستگاهی که دربرگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب همکاری کردند، توضیح داد: دستگاه‌های مختلف برای برگزاری این نمایشگاه همکاری کردند، به طور ویژه مجموعه بخش‌های مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بانک صادرات، شرکت پست در بخش‌ها و سازمان‌های مختلف، گمرک، نیروی انتظامی برای ایجاد شرایط امن برای برگزاری نمایشگاه، صدا و سیما مطبوعات، نشریات، ناشران و ... با تلاش حداکثری آماده شدند تا حضور خود را به نمایش بگذارند.

وی ایجاد امکان دسترسی عمومی به کتاب و نمایش آثار مولفان و ناشران را از دیگر ویژگی‌های نمایشگاه کتاب اعلام کرد و افزود: این دوره از نمایشگاه کتاب در مصلی امام خمینی(ره) با حضور ۱۷۰۰ ناشر داخلی و ۱۷۰ ناشر خارجی برگزار می‌شود. درکل کشور –بخش مجازی و فیزیکی- شاهد همکاری ۲۸۰۰ ناشر با عناوین در ۱۰ سال گذشته خواهیم بود. این قدم بزرگی برای گسترش فرهنگی در کشور است.

رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره اقداماتی که در بخش بین‌الملل  نمایشگاه کتاب انجام شده‌است، بیان کرد: همچنین امکاناتی برای حضور بین‌المللی و ارتباط با چهره‌های شاخص و فعالان حوزه نشر از کشورهای مختلف در این نمایشگاه مهیا شده‌است.

به گفته وی تدابیر ویژه‌ای برای رعایت موازین بهداشتی اتخاذ شده‌، طبق شیوه‌های اعلامی از ستاد کرونا تدابیر خاصی درنظر گرفته شده‌است. شعار این دوره از نمایشگاه بین‌المللی «با کتاب سلامتیم» با توجه به همین رویکرد انتخاب شده‌است و به همین مساله تاکید دارد.

هیچ‌کس پای نمایشگاهی شدن نمی‌ایستد

احمدوند درباره اضافه شدن بخش فروش در نمایشگاه فیزیکی توضیح داد: تصمیم این بود که در بخش فیزیکی نمایشگاه کتاب فروش نباشد، اما این شعاری بود که کسی پای اجرای آن نمی‌ایستد. بعد از سه سال توقع این بود که امکان اقتصادی از ناشران گرفته نشود، اگر چه ویژگی‌های نمایشگاهی بیشتر از دوره‌های پیشین شده‌است. در این دوره هم ناشران می‌توانند در بخش فیزیکی نمایشگاه کتاب فروش داشته‌باشند، امید که با نظر و میل ناشران در سال‌های آینده نمایشگاه کتاب فقط نمایشگاه باشد.

وی ادامه داد: نمایشگاه یک بسته است و جایی که قرار است نمایشگاه دیگر کشور ها، بسترهای تبادل رایت و ... این نمایشگاه مردمی است باید به صورت منطقی به این نمایشگاه نگاه کنیم و در تخفیف آن نباشیم.

احمدوند همچنین درباره فعالیت بخش بین‌الملل سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب توضیح داد: عمده برنامه‌ها تا آخرین روزها مشخص نبود و نیاز بود تا در نزدیک‌ترین زمان برنامه‌ها مشخص شود، البته این تاخیر می‌تواند تاثیرهایی بر روند فعالیت بین‌المللی داشته‌باشد. بخش گرنت در این نمایشگاه فعالیت خواهدداشت و ناشران خارجی حاضر خواهندبود.

وی درباره تاثیر برگزاری نمایشگاه کتاب بر فعالیت کتاب‌فروشی‌ها گفت: این نگاه و توجه به فعالیت کتاب‌فروشی‌ها درست است. ترویج و توسعه کتاب‌خوانی باید با رعایت حال همه حلقه‌های صنعت نشر انجام شود، مهم‌ترین حلقه کتاب‌فروشی‌ها هستند. توجه به کتاب‌فروشی‌ها از اولویت‌های دولت است؛ اما باید به این نکته توجه کرد که بیش از ۲۰ میلیون جمعیت در روستاها هستند و تقریبا نیمی از جمعیت به کتاب‌فروشی دسترسی ندارند. 

وی ادامه داد: در خیلی از این مکان‌ها راه‌اندازی کتاب‌فروشی صرفه اقتصادی ندارد و در طی سال باید امکاناتی برای دسترسی برای این گروه فراهم شود. نمایشگاه کتاب یکی از این راه‌ها است. گله کتاب‌فروشی‌ها به حق است و از طریق برگزاری طرح‌های فصلی اقداماتی برای کاهش آسیب انجام خواهدشد. امیدوارم بعد از نمایشگاه کتاب طرح فصلی اجرا شود. باید توجه داشت راه‌اندازی و ترمیم شبکه توزیع کار پیچیده‌ای است و نمی‌توان با اقدامات زودگذر به سمت آن رفت.

صدور بُن دانشجویی ملزم به تایید دانشگاه است

قائم مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز در این نشست با اشاره به برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب بعد از تلاش مدافعان سلامت و کنترل نسبی همه‌گیری کووید ۱۹ گفت: باید بتوانیم نمایشگاه کتاب را الگوی فعالیت و زیست با کرونا قرار بدهیم. 

علی رمضانی درباره لزوم ثبت کد اقتصادی ناشران برای دریافت غرفه توضیح داد: به دلیل قانون مصوب مجلس شورای اسلامی از اسفند ۱۴۰۰ هر دستگاهی که بخواهد کارتخوان دریافت کند، باید کد اقتصادی ارائه بدهد. این مساله ارتباطی با سیاست‌های برگزاری نمایشگاه کتاب ندارد، بلکه بانک عامل خواستار کد و شناسه اقتصادی است. در همین راستا بانک‌ها همکاری خوبی با مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب داشتند. عمده ۱۷۰۰ ناشر اقدامات لازم برای دریافت کارتخوان را انجام دادند، فقط  ۲۰۰ ناشر برای تکمیل این روند با بانک عامل در ارتباط هستند. 

وی با ارائه آمار بن‌های دانشجویی ادامه داد: تاکنون بیش از ۱۴۰ هزار دانشجو، طلبه و ... برای دریافت بن ثبت‌نام کردند، مراحل ثبت توسط بانک، حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و ... انجام و نتیجه این روند، به مسئولان نمایشگاه اعلام می‌شود. گاهی گفته می‌شود که این اطلاعات و کد دانشجو موجود نیست.

به گفته قائم مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برای هر دانشجو ۴۰ درصد  معادل ۳۵۰ هزار تومان و برای اساتید و هیات علمی ۵۰ درصد معادل۶۵۰ هزار تومان بن درنظر گرفته شده‌است.

توجه به کتاب‌فروشی‌ها از اولویت‌های دولت است

رمضانی درباره تعدادی از ناشرانی که در سی‌ودومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تخلف کردند و به همین دلیل در سی‌وسومین دور این نمایشگاه شرکت نمی‌کنند، بیان کرد: ناشرانی که در کمیته سی‌وسومین دور نمایشگاه کتاب رای قطعی مبنی بر تخلف دریافت کردند، برای احترام به این صنعت نشر و احترام به اهالی خوش رفتار این حوزه، در سی‌وسومین دور این نمایشگاه حضور ندارند، البته اینکه این تعداد ناشر انگشت شمار هستند و مایه تاسف است که نمی‌توانند آثار خوبشان را ارائه کنند. 

قائم مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تاکید کرد: سختگیری مضاعف در حوزه ممیزی صورت نگرفته‌است. احترام به مولفان و مترجمان از اولویت‌های دولت است. جابجایی محمد الهیاری فومنی، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی به بخش موسیقی به دلیل مصلحت وزارتخانه و تمایل اهالی موسیقی بود.
 

حضور ۳۲ کشور در سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران     

رمضانی گفت: ۳۲ کشور مختلف در قالب‌ها و بخش‌های مختلف نمایشگاه کتاب حضور دارند. برخی در سالن ناشران خارجی و بخشی در سالن بین‌الملل حضور خواهندداشت، از جمله کشورهای فعال در این دوره سوئیس، هند، ایتالیا، فرانسه، چین، انگلستان، استرالیا، آلمان، سوریه، لبنان، قطر، مصر، آذربایجان، روسیه، صربستان، مکزیک و... هستند. در این دوره ۱۷۰ ناشر خارجی کتاب‌های خود را عرضه می‌کنند. در این نمایشگاه از ۲۵ مهمان خارجی دعوت شده‌است. 

وی ادامه داد: برنامه‌هایی برای روسای نمایشگاه کتاب دیگر کشورها از جمله عمان و قطر در سرای ملل پیش‌بینی شده‌است و مهمان ویژه این دوره نمایشگا کتاب، کشور قطر میزبان جام جهانی خواهدبود. فعالان فرهنگی این کشور به معرفی ظرفیت‌های خود و ظرفیت‌های فرهنگی خواهند پرداخت.

تامین هزینه‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب از بخش خصوصی بر نمی‌آید

رمضانی درباره بودجه اختصاص داده شده برای برگزاری سی‌وسومین دوره نمایشگاه کتاب توضیح داد: برگزاری نمایشگاه کتاب یک رویداد پرهزینه است که تامین این هزینه‌ها از بخش خصوصی برنمی‌آید و درآمدزایی حداقلی آن فقط از اجاره غرفه تامین می‌شود. این هزینه‌ها با حمایت دولت به حداقل تقلیل پیدا کرد.

وی افزود: آخرین دوره از نمایشگاه کتاب حدود ۳۰ میلیارد تومان هزینه داشت. با توجه به تورم و افزایش قیمت‌ها، این عدد باید افزایش پیدا کند، عدد نهایی بعد از نمایشگاه، به صورت شفاف اعلام خواهدشد. در این دوره نمایشگاه مجازی و فیزیکی به صورت همزمان برگزار می‌شود و نیاز به امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری بالایی است. دولت تلاش می‌کند همه اقدامات را انجام بدهد و هزینه‌ها را متقبل شود.

هیچ ناشری در سازه موقت حضور ندارد

رمضانی با تاکید بر اینکه برای نخستین بار است که هیچ ناشری در سازه موقت حضور ندارد، ادامه داد: فضای نمایشگاه ارتقا پیدا کرده‌است، اما فقط ۹۰ هزار مترمربع فضای مسقف برای نمایشگاه کتاب در اختیار داریم. با توجه به شرایط بهداشتی کشور با وجود افزایش فضای مسقف، در مجموع توانستیم متراژ مفید کم‌تری را در اختیار ناشران قرار بدهیم. از امروز -۱۷ اردیبهشت- ناشران می‌توانند غرفه‌های خودرا تحویل بگیرند.

به گفته او نمایشگاه فیزیکی ۱۰ صبح تا ۸ شب و نمایشگاه مجازی ۲۴ ساعته فعال خواهدبود، از ۱۸ اردیبهشت درگاه مجازی برای جستجو و افزودن علاقه‌مندی‌ها برای مخاطبان در دسترس است.

قائم مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با اشاره به افزایش یارانه پست توضیح داد: یارانه وزارت فرهنگ و ارشاد برای پست افزایش پیدا کرده‌است، در آخرین دوره نمایشگاه مجازی ارسال بسته‌های تا ۵۰ هزار تومان و در این دوره تا ۷۵ هزار تومان برای ناشران رایگان خواهدبود، اما مردم هیچ هزینه‌ای را برای پست نمی‌پردازند همچنین باجه‌های سیار پست را در تهران و شهرهای پرفروش خواهیم داشت. ناشران باید ۲۴ ساعت پس از دریافت سفارش ارسال را انجام دهند.

به گفته رمضانی افتتاحیه سی‌وسومین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب سه‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ساعت ۱۷ برگزار خواهدشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha