به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از شبکه استرالیایی اس بی اس، مذاکرات مجازی بین مقام های وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا و وزارت امور خارجه چین برگزار شد و دیپلمات های استرالیایی در این گفتگوها از نبود شفافیت در این پیمان و پیامدهای آن بر امنیت و ثبات منطقه ای اظهار نگرانی کردند.
وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا با صدور بیانیه ای اعلام کرد که در جریان این مذاکرات، مقام های استرالیایی تاکید کردند که این کشور، واقع در اقیانوس آرام است که با خانواده اش در این اقیانوس در تمامی بخش های دولتی و جامعه، پیوندهای عمیق و دیرینه دارد.
دیپلمات های استرالیایی همچنین تعهد الزام آوار استرالیا بر معماری امنیتی منطقه را تقویت کردند و یادآور شدند که خانواده اقیانوس آرام، بهترین موقعیت برای پاسخگویی به نیازهای امنیتی کشورهای اقیانوس آرام را داراست.
دو طرف استرالیایی و چینی در این مذاکره مجازی همچنین به تبادل نظر در مورد موضوعات دیگری از جمله واکنش به تغییرات اقلیمی، کووید – ۱۹، ماهیگیری و موضوعات دریایی و توسعه زیرساخت ها پرداختند.
این مذاکرات همزمان با دیدار «ماریس پاین» وزیر امور خارجه استرالیا با «جرمیا مانله» همتای خود از جزایر سلیمان انجام شد. این اولین جلسه ملاقات دو طرف پس از انعقاد پیمان امنیتی بین چین و جزایر سلیمان بود.
در همین حال، «اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا تاکید کرده است که کانبرا به حمایت از جزایر سلیمان ادامه می دهد.
متن کامل پیمان امنیتی چین و جزایر سلیمان هنوز منتشر نشده، اما اسناد فاش شده، حاوی قواعدی برای پلیس چین به منظور کمک به حفظ نظم اجتماعی در جزایر سلیمان است.
وزیر امور خارجه استرالیا گفت از جلسه دیدارش با همتای جزایر سلیمان استفاده کرده است تا مراتب نگرانی کانبرا به نبود شفافیت در ارتباط با این پیمان را ابراز دارد.
پاین افزود: به وی اطمینان داده شده است که جزایر سلیمان یک پایگاه نظامی خارجی را در خود جای نخواهد داد.
تنش ها از زمان امضای پیمان امنیتی بین چین و جزایر سلیمان شدت یافته است. «مالکولم دیویس» تحلیل گر ارشد موسسه سیاست راهبردی استرالیا گفت توافق بین چین و جزایر سلمان، موجب نگرانی شدید برای استرالیا است.
وی افزود: اگر چین یک پایگاه نظامی در جزایر سلیمان را در قالب این پیمان تاسیس کند که احتمال آن بسیار زیاد به نظر می رسد، پس از آن برای اولین بار از سال ۱۹۴۲، سواحل شرقی استرالیا به روی حمله نظامی مستقیم از سوی یک قدرت متخاصم در صورت وقوع جنگ بین استرالیا و چین باز می شود.
دیویس تاکید کرد که پیمان امنیتی جزایر سلیمان می تواند آغاز عصر جدیدی از تسلط نظامی چین در جنوب اقیانوس آرام باشد.
استرالیا، آمریکا و نیوزیلند پیش از این بارها درباره این پیمان امنیتی که جزئیات آن مشخص نیست و همچنین ترس از افزایش نظامی گری در منطقه اقیانوسیه با رشد نفوذ چین ابراز نگرانی کرده اند.
جزیره سلیمان کشوری با جمعیت ۷۰۰ هزار نفری وابسته به کمک های خارجی از استرالیاست که اکنون با تحکیم روابط با چین به تقویت اقتصادی خود امید بسته است.
نظر شما