بسیاری از شرکت‌های فناور و نوپا با قوانین حقوقی ناآشنا هستند

تهران- ایرنا- مشاور پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی با تاکید بر اینکه بسیاری از شرکت های نوپا به خصوص در حوزه مالکیت فکری با چالش‌های حقوقی مواجه هستند، رفع این چالش‌ها را نیازمند راه‌اندازی مراکز داوری تخصصی دانست.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سهراب سلامت در همایش «مالکیت فکری در صنایع خلاق و فرهنگی» با بیان اینکه هدف اصلی همه شرکت های فناور و نوپا دستیابی به تولید و تجاری سازی است، افزود: در حال حاضر همه اسناد بالادستی کشور در راستای حمایت از حقوق مالکیت فکری است.

وی به مشاوره های حقوقی که با شرکت های نوپا در پارک علم و فناوری دانشگاه علم و فرهنگ انجام داده است، ‌اشاره کرد و افزود: بسیاری از شرکت ها با چالش های حقوقی مواجه هستند.

این وکیل پایه یک دادگستری با تاکید بر اینکه یک شرکت موفق نیازمند دو پایه اصلی یعنی پایه مالی و حسابداری و همچنین پایه حقوقی مناسب است، گفت: لذا یک شرکت با گرفتاری های مالی و حقوقی قادر نخواهد بود به یک شرکت موفق تجاری تبدیل شود.

سلامت که در این همایش در زمینه مشکلات حقوقی شرکت های نوپا سخن می گفت، خاطرنشان کرد: بسیاری از شرکت های نوپا در آینده دچار مشکلاتی از جمله حسابداری، مالیاتی و ارزش افزوده می شوند و آنها نیازمند مشاوره تخصصی و راهنمایی در این زمینه ها هستند.

وی ناآگاهی در موضوع شناسی و مصداق شناسی و فقدان اشراف کامل به موضوع مالکیت فکری را از جمله نقاط ضعف شرکت های نوپا و ایده پرداز در پارک های علم و فناوری عنوان کرد.

این استاد دانشگاه افزود: برخی اوقات مشاهده می شود شرکتی برنامه ای نوشته و این تحت کپی رایت حمایت می شود، اما آنها قصد ثبت اختراع آن را دارند و این نشان می دهد برخی شرکت ها حتی با مفاهیم پایه حقوق مالکیت فکری نا آشنا هستند.

سلامت با طرح سوالات و مشکلات بسیاری از شرکت های فناور و نوپا در زمینه مساله "افشا" گفت: برخی عنوان می کنند که در خارج از کشور طرحی افشا شده اما در ایران هنوز افشا نشده است و می خواهیم این را در داخل کشور ثبت کنیم، یا درخصوص قرارداد ساخت دارویی که در کشور آلمان تولید شده و دارای شماره ثبت اختراع بوده است، به من مراجعه می کنند که تمامی این موارد ناشی از ناآگاهی ها است.

وی به ناآشنایی بسیاری از شرکت های نوپا و ایده پردازان به اصل سرزمینی بودن در حوزه اختراعات اشاره کرد و افزود: تمام آنها بدنبال یو اس پتنت هستند، این در حالی است که uspatent تنها در خاک آمریکا حمایت می شود.

مشاور پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی ادامه داد: هنگامی که شرکت های تجاری مستقر در پارک ها رقیبی در آمریکا ندارند، دلیلی برای ثبت یو اس پتتت با آن روند زمانبر طولانی با هزینه زیاد وجود ندارد.

سلامت گفت: شرکت های پارک در حوزه سرزمینی اگر رقیب تولید کننده داشته باشند طبیعتا باید ایده و اختراع خود را در ایران ثبت کنند و اینکه در چه جاهایی می توانند از  مالکیت فکری استفاده کنند و در حوزه سرزمینی مانع از حضور رقبا شوند.

وی همچنین در ادامه با بیان اینکه بسیاری از شرکت های نوپا و فناور از بدو تاسیس مشکل دارند و نسبت به تفاوت مفاهیم شرکت های خاص و با مسوولیت محدود نا آشنا هستند، یادآور شد: این در حالی است که آنها باید در تاسیس شرکتی تجاری با ساختار حقوقی انواع شرکت ها و میزان مسوولیت خود آشنا شوند.  

این وکیل پایه یک دادگستری افزود: بسیار مشاهده می شود که شرکت های نوپا در ارتباط با انتقال سهام بین خود با مشکل مواجه و حتی نمی دانند باید به دفترخانه رسمی مراجعه کنند که همه دال بر ناآشنایی بسیاری از فعالان در مجموعه پارک ها با مفاهیم پایه حقوقی  است.

 وی ناآشنایی شرکت ها با قوانین کار، قراردادها برای انتقال فناوری، برون سپاری و رعایت شرط محرمانه بودن و مسایل جذب سرمایه گذار را از جمله مشکلات اصلی شرکت های نوپا عنوان کرد.

مشاور پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنابع فرهنگی در ادامه رفع چالش های حقوقی شرکت‌های مستقر در پارک‌ها در حوزه مالکیت حقوقی را نیازمند راه‌اندازی مراکز داوری تخصصی دانست.

به گزارش ایرنا، ‌ یکی از مشکلات بسیاری از پدیدآورندگان آثار علمی، ادبی، هنری و فرهنگی در ایران به خصوص در دانشگاه ها رعایت نکردن قواعد اخلاقی و قوانین مربوط به حمایت از حقوق مؤلف و عدم ثبت ایده ها و پژوهش های موجود است و  درحالی که قوانین مالکیت فکری در کشور تا حدودی مورد ملاحظه قرار گرفته است اما هنوز هم این حقوق با چالش ها و مشکلاتی روبه رو است.

حق مالکیت فکری و معنوی، یکی از حقوق اساسی و حائز اهمیت فراوانی برای افراد جامعه محسوب می شود و در جوامع پیشرفته و دموکراتیک این حقوق در کنار سایر حقوق فردی و مسلم افراد، مانند حق حیات و حق آزادی قرار گرفته است و امروزه نیز با گسترش روز افزون اختراعات و اکتشافات، تألیفات و محصولات فکری و فرهنگی، حوزه شمول و نفوذ این حقوق نیز به طور چشم گیری افزایش یافته است.
در آستانه روز جهانی مالکیت فکری (۲۶ آوریل) سالن همایش‌های بین‌المللی دانشگاه علم‌ و فرهنگ امروز - سه شنبه - میزبان برگزاری همایش «مالکیت فکری در صنایع خلاق و فرهنگی» با حضور معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، معاون حقوق مالکیت فکری وزارت دادگستری، رییس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور قوه قضاییه، استادان دانشگاه، وکلای دادگستری، تعدادی از فعالان پارک‌های علم و فناوری و کسب‌وکارهای صنایع خلاق و فرهنگی، دانشجویان و پژوهشگران به‌همراه نشست سراسری پارک‌های علم و فناوری کشور بود.

صنایع خلاق، به چرخه‌هایی از خلق، تولید و توزیع کالاها و خدمات اطلاق می شود که خلاقیت و سرمایه فکری را به عنوان ماده خام، به کار می‌گیرد. به عبارت دیگر این صنایع متشکل از مجموعه‌ای از فعالیت‌های دانش‌محور هستند که در عین حال متمرکز بر هنر (و نه محدود به آن) می‌باشند و پتانسیل درآمدزایی از تجارت و نیز حقوق مالکیت فکری دارند.

طراحی صنعتی، رسانه های مجازی و نشر دیجیتال، گردشگری، صنایع دستی و فرش، طراحی بسته بندی، هنرهای تجسمی، بازی های رایانه ای، معماری و مبلمان شهری و دکوراسیون داخلی و طراحی زیوآلات، جواهرات و سنگ از جمله زمینه های فعالیتی صنایع خلاق و فرهنگی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha