۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۲:۲۰
کد خبر: 84752202
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

برداشت تره محلی در خلخال افزایش یافت

۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۱۲:۲۰
کد خبر: 84752202
برداشت تره محلی در خلخال افزایش یافت

اردبیل - ایرنا - مدیرجهاد کشاورزی خلخال گفت: بارندگی‌های مناسب دو ماه از بهار امسال موجب افزایش سطح تولید و برداشت انواع سبزی‌های وحشی و تره‌محلی در سطح مزارع، مراتع، باغ‌ها و دیم‌زارهای این شهرستان شده است.

محمد شادخاطر روز شنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به افزایش برداشت انواع سبزی‌های محلی در دشت‌ها و مزارع این شهرستان اعلام کرد: بخشی از بیش از ۳۰۰ نوع گیاه دارویی شناسایی شده در این منطقه به نام سبزی وحشی و یا تره محلی توسط مردم برداشت و روانه بازار شده و به صورت خام و یا پخته مصرف می‌شود .

مدیر جهاد کشاورزی خلخال گفت: شرایط جوی و بارندگی‌های مناسب در نخستین ماه بهار و همچنین نیمه اول اردیبهشت ماه  امسال موجب افزایش سطح رویش گیاهان دارویی به خصوص سبزی‌های وحشی و تره محلی خودرو در مزارع کشاورزی، دیم‌زارها و مراتع این شهرستان شده و سطح درامد برداشت کنندگان تره محلی را در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش داده است.

وی اظهار کرد: بر خلاف سال گذشته که به علت خشکسالی و افزایش بی‌سابقه دمای هوا زمان برداشت تره‌محلی در این شهرستان از اوایل فروردین ماه صورت گرفت، امسال زمان برداشت انواع تره محلی همانند سال‌های قبل از خشکسالی و به دلیل سردسیر بودن منطقه از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شده است.

مدیرجهاد کشاورزی خلخال گفت: بارندگی‌های مناسب همراه با رطوبت قابل ملاحظه هوا در دو ماه از بهار امسال موجب سرعت رشد تره محلی در سطح باغ‌ها، مزارع کشاورزی، مراتع و مناطق کوهستانی این شهرستان شده و زمینه افزایش سطح  برداشت این گونه سبزی وحشی را فراهم کرده است.

شاد خاطر یادآورشد: برداشت تره محلی از مزارع کشاورزی و مناطق قابل رویش آن در خلخال علاوه بر ایجاد درآمد فصلی برای برداشت کنندگان آن موجب حفظ فرهنگ مصرف سبزی‌های وحشی در بین مردم شده و هنوز افرادی هستند که به خواص درمانی سبزی‌های محلی معتقد بوده و اقدام به برداشت آن می‌کنند.

به گفته مدیر جهاد کشاورزی خلخال زمان برداشت سبزی و یا تره وحشی در خلخال معمولا با رویش نخستین سبزی‌های وحشی در مزارع و باغ‌ها و متناسب با شرایط جوی و اقلیمی منطقه معمولا از نیمه دوم فروردین ماه شروع شده و تا پایان بهار ادامه می‌یابد.

وی گفت: بانوان روستایی در این شهرستان در این دوره از سال اقدام به چیدن و جمع‌آوری تره‌های محلی از باغ‌ها و مناطق کوهستانی و چمنزارهای طبیعی خلخال می‌کنند که علاوه بر تامین مصرف خوراکی خانواده‌ها، بخشی از آن را برای فروش روانه بازار کرده و از این راه عایدی برای خانواده‌ کسب می‌کنند.

به گفته شادخاطر به طور متوسط از هر هکتار زمین کشاورزی و یا چمنزار طبیعی می‌توان ۲۰ کیلوگرم تره محلی جمع‌آوری کرد. هرچند میزان برداشت این محصول بسته به  شرایط جوی مناسب و بارندگی‌ها در سطح مناطق مختلف این شهرستان متفاوت است.

مدیر جهاد کشاورزی خلخال اظهار داشت:  تاکنون بیش از ۳۰۰ نوع گیاه دارویی در در این شهرستان شناسایی شده که در بین سبزی‌های وحشی و تره‌های محلی نام چند نوع از این گیاهان دارویی با خواص درمانی دیده می‌شود.

شادخاطر اظهار کرد: از بین انواع سبزی‌ها و تره‌های محلی که مورد استفاده مردم خلخال قرار می‌گیرد می‌توان به کنگر ، ایپیک‌چه ، غازایاقی ، قوین قولاغی، قوزی قولاغی ، چمن زره سی ، یملیک ، خروس گوزی ، اینک امجگی ، پیشیک جرناقی ، بولاق اوتی ، یارپوز ، چله داغ ، جهره قولاغی ، قرمزی شالوار ، ابلیک ، بابانیک ، خاش خاش ، قویون گوزی ، امه کومه‌جی و بوغدا تره‌سی اشاره کرد.

 وی گفت: تره محلی بصورت خام و یا پخته قابل مصرف بوده ولی در فرهنگ عامه مردم خلخال پخت چند نوع غذای محلی از تره‌های وحشی از جمله ترشی تره ،تره تخم مرغ ،تره پلو ، آش تره و تره تفت شده رایج است.

 به گفته زنان روستایی که در شناخت انواع سبزی محلی و  چیدن و برداشت تره‌ بیش از سایرین مهارت دارند، بیش از ۳۰ نوع تره محلی در اراضی اطراف روستاهای این شهرستان قابل رویش بوده و در این موقع از فصل بسیاری از زنان روستایی وقت خود را صرف چیدن تره‌های محلی و پختن غذاهای مختلف با این سبزی‌ها می‌کنند.

تره محلی خلخال معمولا به صورت خام و پخته و به روش‌های مختلف و اختلاط آن با سایر خوردنی ها و یا صرفا به صورت یک تره پخته با نان و برنج مورد استفاده خوراکی مردم منطقه قرار می‌گیرد.

استفاده از سبزی و یا تره‌محلی در خلخال در میان زنان مسن و یا میان سال روستایی مورد توجه بوده و آنها معتقدند که مردم باید از این سبزی‌های خودرو استفاده کرده تا طعم و مزه یک سبزی وحشی را با نوع پرورشی آن دریابند.

برخی از شهروندان خلخالی می‌گویند که با عرضه سبزی‌های مزرعه‌ای که برای رشد سریع و تکثیر آنها از انواع کودهای شیمیایی و حیوانی استفاده می‌شود، طعم و مزه دلچسب سبزی‌های خودرو  و با خواص درمانی را  آرام آرام به‌ ورطه فراموشی سپرده شده ، در حالی که در گذشته مصرف پخت شده از تره محلی دست کم ۱۰ بار در طول فصل بهار به مردم سفارش شده است.

در حال حاضر تره محلی تازه در کنار ریواس بصورت روزانه در میادین میوه و تره و بار و یا توسط دست‌فروشان در معرض فروش قرار می‌گیرد و فروش این نوع محصول بازار پررونقی در بین فروشندگان وخریداران دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha