به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از تارنمای اسپوتنیک موندو، در بحبوحه جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین، اقدامات مکزیک در راستای نزدیک شدن اقتصادی به غول آسیایی در حال افزایش است. شماری از اساتید دانشگاه خودمختار مکزیک و سفارت چین در این کشور آمریکای لاتین اطمینان میدهند که هر دو کشور، روابط اقتصادی و تجاری خود را در یک سناریوی ژئوپلیتیکی تقویت کردهاند.
«ژو چینگ چیائو» سفیر چین در مکزیک در جریان مراسمی که به مناسبت پنجاهمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک بین چین و مکزیک برگزار شد، گفت: سرمایهگذاری دوجانبه به رشد خود ادامه میدهد و بیش از ۲۰۰ شرکت چینی در قلمرو مکزیک فعالیت میکنند.
این دیپلمات همچنین اذعان کرد که روابط بین دو کشور از زمان روی کار آمدن «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رئیسجمهوری مکزیک در سال ۲۰۱۸، تقویت شده است.
چینگ چیائو در مصاحبه با «میلنیو تلویزیون» گفت: در حال حاضر، تحت مدیریت مشترک رئیسجمهوری شی جین پینگ و رئیسجمهوری آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، سطح همکاری چین و مکزیک به طور مداوم رو به افزایش است.
بر اساس اطلاعات دانشگاه دولتی خودمختار مکزیک، تجارت دوجانبه این دو کشور در سال ۲۰۲۱، ۳۰ درصد رشد کرد و به ۱۱۰ میلیارد دلار رسید. با این حال، هنوز راه طولانی برای رسیدن به پیوندی که شایسته پتانسیل اقتصادی و نیروی کار بزرگی که هر دو کشور در اختیار دارند، در پیش است. چین دومین شریک تجاری بزرگ مکزیک و مکزیک نیز دومین شریک تجاری بزرگ پکن در منطقه آمریکای لاتین است.
روابط دوستانهای که به مذاق واشنگتن خوش نمیآید
امضای توافقنامه تجارت آزاد میان مکزیک و چین بسیار محتمل است و «انریکه داسِل پیترز» هماهنگکننده «مرکز مطالعات چین و مکزیک» هشدار میدهد که اگر این اتفاق بدون تایید ایالات متحده رخ دهد، ممکن است تنشهای دیپلماتیک بین واشنگتن و این کشور آمریکای لاتین ایجاد شوند.
به گفته داسِل «ایالات متحده به روابط تجاری بین مکزیک و چین با سوء ظن مینگرد».
این محقق تاکید میکند که معاهده بین مکزیک، آمریکا و کانادا (T-MEC) حاوی یک ماده (۳۲.۱۰) است که در آن مشخص شده است که چنانچه یک کشور عضو این گروه مایل به ایجاد یک توافق تجارت آزاد با کشوری مانند چین باشد که خارج از این بلوک است، باید با استدلال دلایل آغاز پیوندهای تجاری با یک کشور خاص را توضیح دهد. «تمِک» یک پیمان تجاری جامع و قوی است که مکزیک را بهعنوان یک شریک تجاری در کنار آمریکا و کانادا قرار میدهد
داسِل میگوید: من شگفتزده خواهم شد اگر پس از یک تلاش قانونی گسترده علیه چین، مکزیک بگوید که قصد دارد با چین معاهده امضا کند و دولت آمریکا بگوید «البته، مشکلی نیست».
چین در سپتامبر ۲۰۲۱ خواستار پیوستن به «معاهده جامع مشارکت ترانسپاسیفیک» (CPTPP) شد که مکزیک همراه با ۱۰ کشور دیگر در آن عضویت دارند. تا کنون هیچ پاسخ رسمی به این درخواست داده نشده است.
چین میکوشد تا با الحاق به پیمان تجاری ترانس پاسیفیک و همکاری با دیگر کشورهای عضو در این چارچوب، در جنگ تجاری در برابر آمریکا از اقتدار بیشتری برخوردار شود.
به نوشته تارنمای «آمِریکا اکونومیا»، روابط دیپلماتیک میان مکزیک و جمهوری خلق چین، ۱۴ فوریه ۱۹۷۲ برقرار شد و امسال (۲۰۲۲)، ۵۰ ساله شد. این دو کشور مدلهای متفاوتی از توسعه را اتخاذ کردند، مکزیک، رویکرد نئولیبرالی و چین، حرکت از مدل کمونیستی به سیستم فعلی سرمایهداری دولتی را اتخاذ کرد. نکته حائز اهمیت اینکه با وجود این تفاوتها در مدل اقتصادی، هر دو کشور، یک مدل توسعه مبتنی بر صادرات به عنوان موتور رشد اقتصادی را اجرا کردند.
چین خود را به عنوان یک قدرت جهانی قرن بیستویکم معرفی کرده است؛ با تنظیم سیاست خارجی خود بر اساس رشد اقتصادی پویا و پیشبرد اهداف خود در جهت توسعه مسالمتآمیز که روابط با آمریکای لاتین و کارائیب نیز گواه این امر است.
چین و روسیه به عنوان قدرتهای فرانیمکرهای در دو دهه اخیر حوزه نفوذ خود را در منطقه آمریکای لاتین گسترش دادهاند، اما حضور و وزن آنها در این قاره کاملاً متفاوت است. در حالی که اژدهای آسیایی جایگاه برتری در حوزههای اصلی توسعه را به دست آورده است، حضور روسیه کم رنگ است و از همکاری نظامی فراتر نرفته است و پس از حمله به اوکراین، روابطش با منطقه به ضررش تمام شده است.
نظر شما