سوگل مشایخی جامعهشناس و حافظ پژوه با حضور در غرفه ایرنا مستقر در سی و سومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران توضیح داد: برای شرکت در یک نشست درباره ادبیات ایران و ترکیه به نمایشگاه آمدم. کار نعمت الله یلدیریم، هم شگفت انگیز است و هم برای ما خیلی پیام دارد. یک نفر که زبانش فارسی نیست، هشت سال عمرش را فقط برای ترجمه شاهنامه به زبان ترکی صرف کرده است. این کتاب ۴ بار در ترکیه تجدید چاپ شده است. میزان اقبالی که کشورهای دیگر به ادبیات نشان می دهند جالب است. در آمریکا نیز در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ کتاب مثنوی جزو ده کتاب پرفروش شد.
ادبیات فارسی تفنن نیست
این حافظ پژوه با بیان این که ما چنین گنجینه های ارزشمندی داریم و باید از آن ها بهره بیشتری ببریم، اظهار کرد: ادبیات فارسی تفنن نیست. خیلی ها فکر میکنند آدم هایی که هیچ مشکلی ندارند، از سر تفنن و سرگرمی میروند شعر میخوانند. یا این که خوانندگان شعر حتما باید عاشق شده باشند. ادبیات فارسی ما گنجینه ای است که تمام میراث رازها و اندیشه های گذشتگان را در خود دارد. ادبیات ما سرشار از درس های زندگی است. هر چه ورودی های ذهن ما زیبا و موزون و آگاهانه باشد در تمامی رفتارهای ما تاثیر میگذارد.
به آموزش ادبیات فارسی در مدارس بسیار انتقاد دارم
وی جوانان امروز را هوشیار و هوشمند دانست و افزود: من به آموزش ادبیات فارسی در مدارس بسیار انتقاد دارم. بچه ها وقتی در سن نوجوانی هستند، نیاز دارند از این گنجینه بهرهمند و سرمست شوند. در این زمان کتاب های ادبیات تبدیل به نکات کنکوری میشود. این قدر آرایههای ادبی در این کتاب ها نوشته میشود که بچهها از ادبیات زده میشوند. بیشترین نظری که هر روز در صفحه اینستاگرام خودم دریافت می کنم این است که من با شما عاشق ادبیات شدم و قبل از آن از ادبیات خوشم نمی آمد.
بچه ها وقتی در سن نوجوانی هستند، نیاز دارند از این گنجینه بهرهمند و سرمست شوند. در این زمان کتاب های ادبیات تبدیل به نکات کنکوری میشود. این قدر آرایههای ادبی در این کتاب ها نوشته میشود که بچهها از ادبیات زده میشوند
مشایخی با اشاره به برگزاری کلاس سرمستی با ادبیات فارسی در روز شنبه گفت: هر روز تعداد شرکت کنندگان این کلاس بیشتر میشود. هر هفته ۲ هزار تا ۲۵۰۰ نفر از سراسر دنیا در این کلاس مجازی شرکت می کنند. این نکته نشان می دهد که نحوه بیان ما بسیار مهم است.
این جامعه شناس و محقق شعر فارسی با بیان این که خیلی از بزرگسالان نخستین دلیل کتاب نخواندن را مساله معیشتی عنوان می کنند توضیح داد: آنها میگویند این قدر در طول روز خسته می شویم و درگیر مسائل اقتصادی هستیم که وقت نمیکنیم کتاب بخوانیم. به نظر من کتاب یعنی آگاهی و آگاهی یعنی نور و نور یعنی مسیر درست و موفقیت. اگر این گونه به کتاب نگاه کنیم و آن را سرگرمی صرف ندانیم، بسیاری از مشکلات حل می شود.
وی افزود: من اگر می توانستم کتاب اثر مرکب را به همه جوانان ایران هدیه می دادم. این کتاب قصه یک انسانی است که خودش تبدیل به یک انسان ثروتمند شده است. او با بخشندگی و دست و دلبازی رازهای موفقیتش را توضیح داده است. برخی با بی انصافی این کتاب را جزو روانشناسی زرد می دانند. من دانشجویانی را داشته ام که با خواندن یک کتاب مسیر زندگیشان تغییر کرده است. وقتی یک کتاب این قدر فایده دارد چرا انسان باید غفلت کند؟ زمانی که مردم در طول روز به کتابخوانی اختصاص می دهند، یک بیستم کارهای دیگر است. در ژاپن آمار کتابخوانی بالاست و توسعهشان کاملا با این موضوع ارتباط دارد.
«کتاب باز» برای مخاطبانی بود که فرصت کتاب خواندن نداشتند
مشایخی که یکی از کارشناسان برنامه تلویزیونی کتابباز بود گفت: من با موضوع ادبیات کاربردی در این برنامه صحبت میکردم. امیدوارم کتاب باز دوباره راه اندازی شود چرا که برنامه ای بود برای کسانی که فرصت کتاب خواندن نداشتند و با دیدن این برنامه عصاره ای از کتاب های خوب را می توانستند مرور کنند. کتاب باز به ارتقای سطح فرهنگ جامعه کمک می کرد.
وی در پاسخ به این سوال که به جز کتاب اثر مرکب خریدن و خواندن چه کتابی را توصیه می کنید اظهار کرد: کتاب تئوری انتخاب را یکی از پرکاربردترین کتاب های حوزه روانشناسی می دانم.
به گزارش ایرنا، چندی پیش جشنواره سالانه ادبیات ترکیه به نام و یاد سیمین دانشور، نویسنده و محقق ایرانی در شهر ترابزون با شرکت ۱۸ کشور برگزار و نشان ادبیات ترکیه به سوگل مشایخی اهدا شد.
نظر شما