به گزارش خبرنگار ایرنا، خشکسالی در سطح کشور و به تبع آن در استان زنجان به شکل کم سابقه ای وارد یک مرحله درازمدت و فرسایشی شده و پیامدهای ناگواری را متوجه طبیعت و محیط زیست کرده است.
کمبود نزولات آسمانی موجب خشک شدن بسیاری از چشمه ها و قنات ها شده و عمق چاه ها در منابع آبی زیرزمینی نیز به شکل تصاعدی روز به روز افزایش می یابد.
برای مقابله با این بحران طبیعی و جلوگیری از خسارات که متاثر از کم آبی متوجه جامعه می شود هیچ راهی جز صرفه جویی و مدیریت صحیح مصرف آب در سه حوزه صنعت، کشاورزی و مصرف خانگی وجود ندارد.
از طرفی به اعتقاد سیاستگذاران بخش آب با توجه به محدودیت منابع آب، توسعه پایدار در آینده مرهون مدیریت صحیح در استحصال، نگهداری، انتقال، مصرف و افزایش بهرهوری است.
بر این اساس از راهکارهایی چون صرفهجویی و تامین منابع تامین آب و اصلاح الگوی مصرف استفاده از آبیاری مکانیزه در بخش کشاورزی است که چنین روشهایی میتواند بهره وری سطح زیر کشت را تا چند برابر هم افزایش دهد و از سوی دیگر موجب صرفه جویی و کاهش برداشت از آب های زیر زمینی نیز شود.
۲۵ درصد کاهش بارندگی داریم
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: در استان ۱۲ هزار و ۶۶۹ حلقه چاه آب برای مصرف در بخش کشاورزی داریم که ۶۵۹ هزار و ۶۶ میلیون مترمکعب آب استفاده می کنند.
به گفته اسماعیل افشاری، در بخش صنعت نیز ۷۲۳ حلقه چاه در سطح استان زنجان ۴۹ هزارو ۱۹ میلیون مترمکعب آب مصرف دارند.
وی، تعداد چاه های موجود استان در بخش خانگی، آب آشامیدنی و بهداشت روستایی را ۴۸۰ حلقه برشمرد و افزود: در این حوزه نیز ۵۲ هزارو ۶۶ میلیون مترمکعب آب مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: در بخش شهری ۱۵۶ حلقه چاه ۸۹ هزارو ۷۱ میلیون مترمکعب آب تخلیه و مورد استفاده قرار می گیرد.
افشاری اظهارداشت: با این تعداد چاه های بیان شده و میزان مصرف آب در بخش های مختلف کشاورزی، صنعت و خانگی تبیین وضعیت آبی استان در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۲۵ درصد کاهش بارندگی داریم.
روان آبهای زنجان ۶۰ درصد کاهش یافته است
وی به وضعیت سدها و ذخایر آبی استان زنجان اشاره کرد و ادامه داد: در خصوص ذخایر آبی سدهای تحت مدیریت این شرکت نیز به دلیل اثرات خشکسالی از سال گذشته حد متوسط روان آب ها حدود ۶۰درصد کاهش را به ثبت رسانده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: کل ورودی سدهای چهارگانه در سال آبی جاری نزدیک به ۳۰ میلیون مترمکعب است که این عدد در سال گذشته ۷۲ میلیون مترمکعب بود.
به گفته افشاری، حجم آب موجود در پشت سدهای استان در سال جاری ۲۳۵ میلیون مترمکعب است که این رقم در سال گذشته ۲۷۴ میلیون مترمکعب بود.
وی تاکید کرد: هم اکنون نزدیک به ۴۰ میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای زنجان کسری وجود دارد.
تمدید پروانه های بهره برداری کشاورزی به شرط اجرای آبیاری نوین است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: حرکت به سمت اجرای روش های نوین آبیاری و کشت گلخانه ای توسط جهاد کشاورزی انجام می شود و این شرکت در کنار آن ضمن حمایت از اجرا کنندگان آبیاری تحت فشار، کشت گلخانه ای تمدید پروانه ها و ارائه خدمات به پروانه های بهره برداری کشاورزی را منوط به اجرای آبیارهای نوین کرده است.
افشاری اظهار داشت: متناسب با درخواست های رسیده از جهاد کشاورزی، ادارات منابع آب شهرستانها نسبت به تهیه پاسخ استعلام های رسیده اقدام می کنیم و در صورت نداشتن اعتبارات اجرای آبیاری های نوین، تعهدات اجرای این نوع آبیاری از صاحبان دارای پروانه بهره برداری گرفته می شود.
وی اضافه کرد: در بخش اجرای گلخانه و با توجه به حساسیت شرکت آب منطقه ای در مصرف آب به متقاضیانی که در زمین های آبخور چاه ها نسبت به کشت گلخانه اقدام کنند استقبال می کنیم.
مدیر عامل شرکت آبن منطقه ای استان زنجان گفت: این موضوع نباید به درخواست جدید تامین آب از منابع آب زیرزمینی به توسعه گلخانه در زمین های غیر آبخور چاه ها منجر شود.
به گفته افشاری، اجرای گلخانه باید در زمین های آبخور چاه ها و بجای کشت مساحت بیشتر و در فضای باز به سمت کشت گلخانه ای سطح کمتر از سنتی به مدرن و به صورت سربسته اجرا شود تا از تبخیر نیز جلوگیری شود.
وی با تاکید بر اینکه باید فرهنگ سازی الگوی مصرف آب اصلاح شود، گفت: به حتم داشتن فرهنگ مصرف بهینه در بخش های کشاورزی، صنعت و خانگی مهم و تاثیرگذار خواهد بود.
افشاری افزود: این مهم توسط روابط عمومی شرکت آب منطقه ای در سطح استان با نصب بنر، تهیه بروشور و تشکیل جلسه هایی با شوراهای اسلامی روستاها و دهیاران و حتی با مردم تبیین و یکی از محورهای پانزده گانه طرح تعادل بخشی است.
نظر شما