مسوول روابط عمومی آتش نشانی استان زنجان روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه با اعلام آتش سوزی خانه خدیوی به سامانه ۱۲۵ آتش نشانی بلافاصله ۲ اکیپ اطفا حریق از ایستگاههای شماره ۱ و ۴ به محل اعزام شدند، گفت: پس از رسیدن ماموران آتش نشانی مشاهده شد که طبقه همکف شمال شرقی ساختمان طعمه حریق شده است که آتشنشانان اقدام به اطفا حریق کردند.
بیت الله والی افزود: با توجه به قدیمی بودن بنا و فرسایش ساختمان بر اثر آتش سوزیهای مکرر ساختمان خطر ریزش آوار برای آتشنشانان وجود دارد که برای این امر باید اقدام اساسی گردد تا شاهد حوادث ناگواری در این خصوص نباشیم.
وی با بیان اینکه علت دقیق آتش سوزی که پس از ساعتها تلاش در ساعت ۱۲:۳۴ امروز پایان یافت، بررسی می شود، اظهار داشت: میزان خسارت وارد شده به این اثر تاریخی نیز از سوی کارشناسان تعیین خواهد شد.
به گزارش ایرنا، خانه خدیوی از جمله خانههای تاریخی شهر زنجان است که همچنان کاربری مسکونی دارد و در اختیار مالک آن (آقای خدیوی) است. این خانه تاریخی از جمله بناهای زیبا و با تزئینات حائز اهمیت است که در نزدیکی موزه رختشویخانه و خانه ذوالفقاری در محلهای معروف به "دالان آلتی" در شهر زنجان واقع شده است.
نظر به اینکه هیچگونه کتیبه و یا نوشتهای که دال به زمان ساخت بنا باشد به دست نیامده است و زمان دقیق ساخت بنا مشخص نیست اما با توجه به معماری و سبک این خانه تاریخی گمان میرود که در دورههای اولیه پهلوی بنا شده باشد.
از جمله تزئینات این بنا میتوان به آجرکاریهای نما، گچبریهای زیبا و ستونها و نماها، لمبه کاری با نقوش متنوع، وجود ایوان که بر روی شش ستون چوبی با پوشش گچی استوارشده و همچنین به وجود نردههای تزئینی اشاره کرد.
خانه خدیوی از جمله بناهایی است که متأثر از الگوهای رایج غرب و ملهم از شیوههای محلی این منطقه شکلگرفته است. این عمارت بهصورت دو اشکوبه ساختهشده که کاربری و اهمیت هر بخش از بنا با به حداکثر رساندن تزئینات مشخصشده است.
از جمله تزئینات این بنا میتوان به آجرکاریهای نما، گچبریهای زیبا و ستونها و نماها، لمبه کاری با نقوش متنوع، استوار شدن ایوان روی شش ستون چوبی با پوشش گچی و همچنین وجود نردههای تزئینی اشاره کرد.
مسیر خودروی شخصی بنای خدیوی در ضلع شمال غربی خانه ذوالفقاری و در سمت جنوبی خیابان هفتتیر واقعشده است.
خانه خدیوی زنجان یکی از جاذبههای تاریخی است که هرساله گردشگران بومی و غیربومی زیادی را به خود جذب میکند. این خانه در ضلع شرقی و منتهیالیه خیابان هفتتیر به خیابان سعدی وسط میرسد.
این اثر در تاریخ ۲۸ دی ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۹۶۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نظر شما