علیرضا نوروزی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: باید اجازه دهیم بازار به سمت فضای آزاد و مکانیزم عرضه و تقاضا حرکت کند و مصرف کننده تصمیم بگیرد که با توجه به کمک درآمدی (یارانه نقدی) و قیمت بازار چه نوع کالایی به چه مقدار خریداری کرد که با این رویکرد هم میتوان جلوی قاچاق کالا را با کمترین هزینه بدون افزایش هزینههای اجتماعی گرفت.
وی اطلاعرسانی و روشنگری در زمینه هوشمندسازی و اصلاح توزیع یارانه ها در شرایط کنونی و کاربرد کلید واژههای یکپارچه را برای کاهش دغدغه افراد جامع حائز اهمیت دانست و گفت: بحث هوشمندسازی به مفهوم تفکر عقلایی برای تصمیمگیری مصرف کننده جهت مدیریت سبد مصرف کالاهای متناسب با درآمد هر خانوار است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان هوشمند سازی ارز ترجیحی را گامی مهم در رقابتی شدن بازار تولید دانست و افزود: این مسئله در افزایش کیفیت و مشتری مداری تولیدکنندگان نیز تاثیر خواهد داشت و از طرفی قیمت ها را نیز رقابتی کرده که به نفع مصرف کننده خواهد بود.
نوروزی با بیان اینکه بحث اصلاح قیمتها و یارانه امروز برای همه ما یک دغدغه است، ادامه داد: با گذشت بیش از ۱۱ سال از هدفمندسازی یارانهها کشور به سمت تعالی پیش رفته اما قطعاً کاستیهایی وجود داشت و توزیع عادلانه و به نوعی اثربخش نبود که در واقع به جای مصرف کننده تصمیم گرفته میشد.
وی اظهار داشت: زمانی که ارز ترجیحی به سمت واردات کالاهای اساسی و یا نهادههایی که ما تشخیص میدهیم سوق داده میشود، به نوعی نتوانستیم هوشمند عمل کنیم زیرا بحث هوشمندسازی به مفهوم تفکر عقلایی برای تصمیمگیری مصرف کننده جهت مدیریت سبد مصرف کالاهای متناسب با درآمد هر خانوار است.
تصمیم گیری سخت فدای تصمیم راحت
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان در خصوص تصمیمات ۱۱سال اخیر در بحث یارانه ها گفت: طی این سالها بین 2 سیاست تصمیمگیری بد و تصمیمگیری سخت، راحت ترین کار یعنی تصمیم گیری بد اتخاذ گردید و تصمیمگیری سخت فدای تصمیمگیری بد شده است.
نوروزی با بیان اینکه جراحی اقتصاد سخت بوده و همه ما این دغدغه را داریم که این تصمیمگیری سخت چه عواقبی ممکن است داشته باشد، اظهار داشت: زمانی بین ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و آزاد ۱۲ هزار تومانی فاصله کمتر از (هشت هزارتومان) بود در حالیکه امروز بین ارز ترجیحی تا ۲۸ هزار تومان(قیمت ای تی اس) فاصله بیش از ۲۳ هزار تومان است.
وی تصریح کرد: در زمانی که فاصله بین ارز و قیمت بازار کم بود، هزینه و تبعات کمتر پوشش داده میشد ولی امروز این پوشش با هزینه بیشتری همراه است واین سیاست در راستای عادی سازی پرداختها است.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گفت: در قانون بودجه گذشته ۹ میلیارد دلار برای پرداخت یارانه تخصیص یافت که چند ماه بیشتر دوام نیاورد و با دریافت مجوزهای بعدی این رقم به ۱۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسید که یعنی حدود ۳۱۲ هزار میلیارد تومان صرف یارانهها شد و این یارانهها درست در نقطه مقابل منویات مقام معظم رهبری که بحث حمایت از تولیدات داخل بود، مشوق واردات شد و در واقع یارانهها به جیب تولید کننده کالای خارجی ریخته شد و به نوعی تولیدات داخلی سرکوب شد.
نوروزی در خصوص واردات گندم با ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی نیز افزود: یارانه نان موجب شد که کشورهای همسایه یارانه بگیر ما شوند و کالاها بصورت قاچاق به کشورهای همسایه داده شود.
وی ادامه داد: با اجرای هدفمندی یارانهها قرار بود از خانوار ضعیف و کم درآمد و دهکهای پایین حمایت شود ولی متاسفانه حمایت از خانوارهای مرفه صورت گرفت چرا که یک خانواده فقیر با مصرف یک واحد کالای یارانهدار به اندازه یک واحد از یارانه استفاده مینماید و در مقابل خانواده مرفهای که ۲۰ واحد از آن کالا استفاده نموده به اندازه ۲۰ برابر خانوار فقیر از یارانه استفاده کرده است.
مدیریت یارانه با حذف اشتباه نشود
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان با بیان اینکه قرار نیست پرداخت یارانه به تولید کننده حذف شود، بلکه از دست وارد کننده خارج می شود، اظهار داشت: ۳۴۵ هزار میلیارد تومانی که قرار است توسط دولت بهعنوان یارانه نقدی توزیع شود بخش اعظم آن از طریق فروش ارز به قیمت نیمایی تامین گردد.
نوروزی در خصوص تورم زا بودن سیاست هوشمندسازی یارانه ها گفت: سیاست هوشنمندسازی میتواند تورم زا باشد و طبیعی است وقتی یارانه از یکسری کالاها حذف شود آثار تورمی به همراه خواهد داشت و حذف دلار ارزان قیمت و آزاد سازی قیمت برخی از کالاها میتواند تبعات و آثار تورمی داشته باشد.
نوروزی ادامه داد: در حال حاضر بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه کشور (مرکز آمار ایران)، مرکز پژوهشهای مجلس و وزارت امور اقتصادی و دارایی، عنوان کردند که بیشترین آثار تورمی هوشمند سازی یارانهها به صورت نقطهای تا هشت درصد خواهد بود.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی اظهار داشت: نرخ تورم فروردین ۳۶ درصد بوده که با احتساب تورم هشت درصدی فوق الاشاره، نرخ تورم ماههای آتی به ۴۴ درصد خواهد رسید بنابراین تصمیم شجاعانه رئیس جمهوری این است که تصمیم سخت، فدای تصمیم بد نشودو این موضوع باید از طریق رسانه ها در جامعه تبیین و اطلاع رسانی و آگاه سازی شود.
نظر شما