به گزارش ایرنا، بایدن در نخستین سفر آسیایی پنج روزه خود، از زمان حضورش در کاخ سفید با «یون سوک یول»، همتای خود در کره جنوبی و «فومیو کیشیدا»، نخستوزیر ژاپن، دیدار کرد. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت (۲۰ می) سفر پنج روزه خود به آسیا را آغاز کرد.
به باور کارشناسان سیاسی همزمان با سفر جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به آسیا و دیدار با مقامات ارشد کره جنوبی و ژاپن، موضوع چین و نگرانی در خصوص برنامه هسته ای کره شمالی بیش از پیش سنگینی می کند.
بایدن در حالی به شرق آسیا سفر کرده است که این منطقه امروز نگاه مبهمی به قدرت ایالات متحده دارد. کارشناسان می گویند، بایدن در این سفر کوشیده است روابط میان واشنگتن و آسیا را که در دوران ترامپ به تبع اقدامهایی همچون خروج آمریکا از شراکت ترانس پاسیفیک، با تغییراتی روبرو شده است، دست خوش تغییر کند.
رئیس جمهوری آمریکا در جریان سفر خود به کره جنوبی و ژاپن، به مسائل مرتبط با سیاست خارجی نیز پرداخت؛ حوزهای که با توجه به تحولات اخیر، چه در بحران روسیه و اوکراین و چه در خصوص تهدیدات هستهای کره شمالی، قابل توجه خواهد بود.
اکنون سوالی اصلی که در این تحقیق مطرح می شود این است مهمترین ماموریت بایدن در سفر آسیایی خود چیست؟
سفر بایدن به کره جنوبی
بایدن در نخستین توقف در سفر آسیایی خود وارد کرهجنوبی شد و با مقامهای ارشد این متحد واشنگتن دیدار و گفتگو کرد.
نگاهی به سفر بایدن به کره جنوبی نشان می دهد بایدن دیدار خود از این کشور را بیشتر بر محور توسعه همکاریها در بخش فناوری ایالات متحده برنامهریزی کرد. وی در این سفر از کارخانه سامسونگ کره جنوبی نیز بازددید کرد ...
به باور کارشناسان سیاسی، بایدن در حالی در سئول با مقامهای کرهای دیدار کرد که دولت جدیدی با رویکرد محافظهکارانه در این کشور روی کار آمده است، بنابراین بنظر میرسد این سفر در خصوص تدوین آینده مناسبات واشنگتن و سئول در دولت جدید کرهجنوبی نقش قابل مهمی را ایفا خواهد کرد.
یکی از مهمترین محورهای سفر بایدن به کره جنوبی مساله تولید و تامین تراشهها بود چرا که بیش از ۷۵ درصد از تولید تراشههای جهانی در آسیا صورت میگیرد و دولت ایالات متحده امیدوار است از طریق تولید داخلی بیشتر و سرمایهگذاری دولت در این بخش که از طریق ارائه لایحهای به کنگره عملی خواهد شد، از میزان آسیبپذیری آمریکا در این حوزه بکاهد.
در حال حاضر یکی از مهمترین نگرانی های آمریکا تاثیر بحرانهای قاره آسیا درروند تامین تراشههای رایانهای پیشرفته مورد نیاز این کشور است.
همچنین تراشههای کامپیوتری در آمریکا برای تجهیات نظامی و همچنین کالاهای مصرفی در این کشور مورد استفاده قرار میگیرد. کره جنوبی نیز که از کشورهای تامین کننده این تراشهها برای آمریکا است، با تهدیدات بالقوهای همچون آزمایشهای موشکهای بالستیک کره شمالی روبروست که میتوانند به زنجیره تامین این قطعات در بازار آمریکا آسیب جدی وارد کند.
سلام معنادار!
بایدن در آخرین روز سفر خود به کره جنوبی پیامی برای رئیس کره شمالی ارسال کرد که بیانگر رویکرد آمریکا در قبال پیونگ یانگ است.
رئیس جمهور آمریکا در سئول پیش از سفر به ژاپن در اولین سفر خود به آسیا به عنوان رئیس جمهور آمریکا پیام سادهای به کیم جونگ اون، رئیس کره شمالی با این مضمون ارسال کرد: سلام ...تمام.
به گزارش رویترز، بایدن در آخرین روز سفر خود به کره جنوبی و در واکنش به تحرکات موشکی بی سابقه کره شمالی در ۵ سال اخیر به خبرنگاران گفت که نگران آزمایشات هستهای کره شمالی نیست.
پاسخ بایدن به کیم جونگ اون بیانگر رویکرد خوددارانه آمریکا برای تنش حل نشده در شبه جزیره کره است؛ رویکردی که کاملا متفاوت با عملکرد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا است. تنها کافی است به تنش های لفظی، مذاکرات رودر رو، نامه های عاشقانه و توجه رسانه ها به شبه جزیره کره در دوره ریاست جمهوری ترامپ دقت کرد.
کره شمالی پس از ناامیدی به وعده های ترامپ برای حل اختلافات به این نتیجه رسید که تنها اهرم فشار این کشور در برابر آمریکا ادامه تلاش برای پیشرفت هستهای و تقویت هرچه بیشتر زرادخانههای این کشور به عنوان یک قدرت بازدارنده است. اتفاقی که در ظاهر هنوز نگرانی بایدن را به همراه نداشته است. در همین رابطه بایدن تاکید کرده "ما برای مواجهه با هر اقدامی از سوی کره شمالی آمادهایم. "
بر اساس گزارش ها، پاسخ کنایه آمیز بایدن به رهبر کره شمالی نشان دهنده رویکرد سطح پایین دولت کنونی آمریکا در مقابل کره شمالی است.
این رویکرد همچنین در تضاد کامل با تهدیدهای نمایشی، نشست ها و نامه های عاشقانه دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا با کیم جونگ اون است.
با این حال هیچکدام از رویکرد های بایدن یا ترامپ نتوانسته در روابط با کره شمالی تغییری ایجاد کند و از سوی دیگر کره شمالی آزمایش موشک های قاره پیمای خود را از سر گرفته و گزارش های سازمان های اطلاعاتی حاکی از آمادگی این کشور برای انجام یک آزمایش اتمی جدید است.
بایدن تاکید کرد: ما برای هر اقدامی که کره شمال انجام دهد، آماده هستیم.
یک روز قبل، بایدن و یون سوک یول، همتای جدید کره ای خود توافق کردند که در پاسخ به آزمایش های تسلیحاتی کره شمالی، رزمایش های بزرگتر نظامی برگزار کرده و استقرار تسلیحات بیشتر آمریکایی با قابلیت هسته ای در منطقه را در نظر بگیرند.
بایدن همچنین گفت که کره شمالی به پیشنهادات آمریکا از جمله پیشنهاد ارائه واکسنهای کرونا پاسخی نداده است و اشاره کرد که حاضر است با رهبر کره شمالی دیدار کند در صورتی که این گفتگو به پیشرفت جدی منجر شود.
سفر بایدن به ژاپن
بایدن روز یکشنبه (یکم خرداد ماه سال جاری) در دومین مرحله از سفر آسیایی خود وارد ژاپن شد، سفری که هدف از آن تاکید بر تعهدات واشنگتن در قبال منطقه عنوان شده اما نگرانیها درباره اقدام احتمالی کره شمالی در آزمایش سلاح هستهای بر این سفر سایه انداخته است.
در جریان این دیدار بایدن، در توکیو با «فیمیو کیشیدا»، نخست وزیر ژاپن و همچنین امپراتور ژاپن دیدار کند.
بایدن در جریان سفر به ژاپن، همچنین از یک قرارداد تجاری جدید با مشارکت ۱۲ کشور حوزه اقیانوسهای هند و آرام (هندو-پاسیفیک) با هدف تقویت اقتصاد این کشورها رونمایی کرد.
این طرح که «چارچوب اقتصادی اقیانوس هند و آرام» نام دارد، به ابتکار دولت بایدن طراحی شده و به نوعی تعهد ایالات متحده به این حوزه اقتصادی بحث برانگیز را نشان میدهد و قرار است اختلالات ناشی از همهگیری کرونا و تهاجم روسیه به اوکراین را مورد توجه قرار دهد.
به گزارش یورونیوز، استرالیا، برونئی، هند، اندونزی، ژاپن، کره جنوبی، مالزی، نیوزیلند، فیلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام کشورهایی هستند که در این چارچوب اقتصادی به ایالات متحده خواهند پیوست؛ آنها به همراه ایالات متحده ۴۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را در اختیار دارند.
به گفته کاخ سفید، این چارچوب به ایالات متحده و اقتصادهای آسیایی کمک میکند تا روی موضوعاتی از جمله زنجیره تأمین، تجارت دیجیتال، انرژی پاک، حمایت از کارگران و مبارزه با فساد همکاری نزدیکتری داشته باشند. هنوز بر سر جزئیات این طرح بین کشورهای عضو صحبتی نشده و مشخص نیست چگونه این توافق وعده کمک به کارگران و کسب و کارها در ایالات متحده، همچنین نیازهای جهانی را برآورده خواهد کرد.
منتقدان میگویند که این طرح مشوقهای لازم ازجمله کاهش تعرفهها یا فراهم کردن دسترسی بیشتر به بازارهای ایالات متحده را به امضاکنندگان آن ارائه نمیکند.
سایه چین و کره شمالی بر سفر بایدن به آسیا
به نوشته واشنگتن پست، سفر بایدن در بحبوحه انتقادات چین و نگرانیها مبنی بر تلاش کره شمالی برای تاثیر گذاشتن بر این دیدار از طریق آزمایش هستهای صورت گرفت. در حالی که تحلیلگران محافظه کار میگویند جو بایدن فاقد برنامه اقتصادی مستحکم برای دور کردن متحدان آمریکا از مدار تجاری مسلط چین است، مقامات دولتی تصریح می کنند سفر رئیس جمهور برای ارسال "پیامی" کلیدی به پکن طراحی شده است.
به استناد گزارشهای خبری، پکن در حال حاضر به عنوان بزرگترین شریک تجاری ژاپن، کره جنوبی و بسیاری دیگر از کشورها در آسیا به شمار می آید. این سفر همزمان با افزایش نارضایتیهای بینالمللی از جنگ روسیه در اوکراین صورت میگیرد، اوضاعی که بایدن احتمالاً سعی خواهد کرد از آن بهره برداری کند، که بر اساس آن پیام منطقهای جمعی را منتقل کند مبنی بر اینکه تهاجم متزلزل روسیه باید به چین در خصوص اقدامات احتمالی پکن در اقیانوس آرام از جمله در خصوص تایوان دستور توقف دهد. محور دیپلماتیک سفر بایدن، علاوه بر دیدار با یون سوک یول رئیسجمهور جدید کره جنوبی و گفتگو با فومیو کیشیدا نخستوزیر ژاپن، قرار است هفته آینده در توکیو تحقق یابد، زمانی که بایدن با شمار دیگری از سران گروه راهبردی هند و اقیانوس آرام موسوم به کواد دیدار می کند. کواد مجموعهای از قدرتمندترین دموکراسیهای منطقه است که شامل استرالیا، هند و ژاپن میشود. چین معتقد است کواد به عمد برای مهار جاه طلبیهای منطقهای پکن طراحی میکند.
در پایان می توان گفت یکی از مهمترین دلایل سفر بایدن به آسیا تلاش لاش برای متحد کردن کشورهای آسیایی از جمله کره جنوبی و ژاپن در قبال تهدیدات موشکی کره شمالی باشد. از دیگر سو بایدن برای افزایش نفوذ خود در آسیا نیاز به توسعه همکاری را کشورهای تاثیرگذار در منطقه است و ژاپن و کره شمالی از جمله مصادیق آن به شمار می آیند.
نظر شما