به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، یون عصر دوشنبه در مصاحبهای تفصیلی از چین به عنوان نزدیکترین متحد کره شمالی خواست تا به مسئولیتهای خود به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل عمل کند و گفت: خودداری چین از این اقدام، منجر به سرازیر شدن سیل جنگافزارهای نظامی به منطقه خواهد شد.
رئیس جمهور کره جنوبی افزود: مسلم است که چین توانایی نفوذ بر کره شمالی و مسئولیت مشارکت در این روند را دارد و حال این به پکن بستگی دارد که تصمیم بگیرد آیا این نفوذ را برای حفظ صلح و ثبات اعمال خواهد کرد یا خیر.
یون خاطرنشان کرد: اقدامات کره شمالی منجر به افزایش هزینههای دفاعی در کشورهای این منطقه از جمله ژاپن و استقرار بیشتر هواپیماهای جنگی و کشتیهای نظامی آمریکایی خواهد شد.
او گفت که این به نفع چین است که نهایت تلاش خود را برای ترغیب کره شمالی به خلع سلاح هستهای انجام دهد.
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی علیرغم رکود آزمایشهای موشکی این کشور در طول سال گذشته، این هفته گفت که کشورش قصد دارد قدرتمندترین نیروی هستهای جهان را داشته باشد.
مقامهای کره جنوبی و آمریکا میگویند که پیونگ یانگ ممکن است دوباره آزمایش بمبهای هستهای خود را که از سال ۲۰۱۷ به این طرف متوقف شده بود، از سر گیرد.
آزمایشهای کره شمالی بر گردهماییهای متعدد رهبران بینالمللی در ماه جاری از جمله کنفرانس گروه ۲۰ در بالی سایه انداخت جایی که یون، شی جین پینگ رئیسجمهور چین را تحت فشار قرار داد تا اقدامات بیشتری برای مهار تحریکات هستهای و موشکی کره شمالی انجام دهد. شی نیز متقابلا از سئول خواست تا روابط با پیونگ یانگ را بهبود بخشد.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا پیش از نشست گروه ۲۰، به شی جین پینگ گفت که پکن موظف به تلاش برای تحت فشار قرار دادن کره شمالی است تا این کشور از انجام هفتمین آزمایش هستهایاش خودداری کند. اگرچه او گفت که مشخص نیست که آیا چین واقعا توانایی انجام این کار را دارد یا خیر.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی بایدن پیش از نشست گروه ۲۰ گفت که بایدن به شی جین پینگ اخطار میدهد که ادامه تلاشهای کره شمالی برای توسعه تسلیحات منجر به افزایش حضور نظامی آمریکا در منطقه خواهد شد، امری که پکن تمایلی به دیدن آن ندارد.
کره جنوبی و آمریکا برای استقرار جنگافزارهای استراتژیک بیشتر از سوی آمریکا مانند ناوهای هواپیمابر و بمبافکنهای دوربرد در این منطقه توافق کردهاند اما یون گفت که انتظار تغییراتی در ۲۸ هزار و ۵۰۰ نیروی زمینی آمریکایی مستقر در کره جنوبی را ندارد.
وقتی از یون سوال شد در صورت انجام آزمایش هستهای جدید از سوی کره شمالی، کره جنوبی و شرکای این کشور چه عکسالعملی از خود نشان خواهند داد؟ او قول داد پاسخی به این اقدام خواهند داد که «هرگز در گذشته دیده نشده است» اما توضیح بیشتری در این خصوص نداد.
وی گفت: انجام هفتمین آزمایش هستهای از سوی کره شمالی بسیار غیرعاقلانه خواهد بود.
یون عدم ثبات در واکنش بینالمللی را عامل شکست سیاستهای سه دهه گذشته در مقابله با کره شمالی دانست و افزود: ما باید بهطور مداوم و همگام با یکدیگر به اقدامات این کشور واکنش نشان دهیم.
چین در جنگ کره ۱۹۵۳-۱۹۵۰ در کنار کره شمالی جنگید و از آن زمان به لحاظ اقتصادی و دیپلماتیک از این کشور حمایت کرده است اما تحلیلگران میگویند پکن ممکن است قدرت محدود و شاید تمایل کمی برای مهار پیونگ یانگ داشته باشد.
چین میگوید تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را که خودش نیز به آنها رای داده است را اجرا میکند اما از زمان تصویب این تحریمها، پیوسته خواستار کاهش آنها شده و همراه با روسیه، مانع از تلاشهای آمریکا برای اعمال تحریمهای جدید برعلیه کره شمالی شده است.
مخالفت با تغییر وضعیت تایوان
تقویت روابط و هماهنگی با واشنگتن هسته اصلی سیاست خارجی یون است. او مانند سلف خود، مون جائه این، در میان افزایش رقابت ایالات متحده و چین، محتاطانه قدم برداشته است. چین بزرگترین شریک تجاری کره جنوبی و همچنین شریک نزدیک کره شمالی است.
یون در مورد افزایش تنشها بین چین و تایوان گفت: هرگونه مناقشه در آن منطقه باید بر اساس هنجارها و قوانین بینالمللی حل و فصل شود.
تایوان که چین آن را متعلق به خود میداند، تحت فشارهای نظامی و سیاسی فزایندهای از سوی پکن قرار گرفته و چین اعلام کرده است که هرگز از توسل به زور بر سر تایوان چشمپوشی نخواهد کرد.
یون گفت: من قاطعانه با هرگونه اقدام یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود مخالفم.
هنگامی که از یون در مورد نقش کره جنوبی یا نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه در صورت بروز درگیری نظامی احتمالی میان چین و تایوان پرسیده شد، یون گفت که نیروهای این کشور وضعیت امنیتی کلی را در نظر خواهند گرفت اما مهمترین نگرانی آنها هرگونه اقدام نظامی کره شمالی برای سوءاستفاده از این وضعیت خواهد بود.
وی تصریح کرد: آنچه مهم است پاسخ به تهدید قریب الوقوع اطراف ما و کنترل تهدیدات احتمالی است.
همکاریهای منطقهای
یون همچنین افزایش همکاری با ژاپن را با وجود اختلافهای حقوقی و سیاسی که به اشغال شبه جزیره کره از سوی ژاپن در سالهای ۱۹۴۵-۱۹۱۰ بازمیگردد، به عنوان هدف اصلی خود تبدیل کرده است.
کره جنوبی، ژاپن و آمریکا توافق کردهاند تا اطلاعات لحظه به لحظه را برای ردیابی آزمایشهای موشکهای بالستیک کره شمالی به اشتراک بگذارند.
به عنوان بخشی از بزرگترین توسعه نظامی خود از زمان جنگ جهانی دوم، انتظار میرود ژاپن تسلیحات نظامی جدیدی از جمله موشکهای دوربرد تهیه کند، برای دفاع سایبری هزینه کند و یک ستاد فرماندهی ترکیبی هوایی، دریایی و زمینی ایجاد کند تا امکان همکاریهای نزدیکتر با نیروهای آمریکایی را برای خود فراهم آورد.
سلف یون بسیاری از تمرینهای سهجانبه را متوقف کرد و با تیره شدن روابط نزدیک بود قرارداد تبادل اطلاعات با توکیو را نیز ترک کند.
یون گفت: اکنون ژاپن با تهدیدهای روز افزونی از سوی برنامه موشکی کره شمالی از جمله آزمایشهایی که بر فراز جزایر ژاپن انجام میشود، مواجه است.
وی یادآور شد: من معتقدم که دولت ژاپن نمیتواند به پرواز موشکهای کره شمالی بر فراز قلمرو خود بیتوجه باشد و از انجام اقدامات لازم در این خصوص غفلت بورزد.
نظر شما