به گزارش خبرنگار ایرنا، سیدیحیی رحیم صفوی عصر سهشنبه در همایش «نصر عظیم» که با حضور سیدمرتضی بختیاری رئیس کمیته امداد امام خمینی (ره) در محل این کمیته برگزار شد، افزود: امروز با خدا، شهدا و حضرت امام خمینی برای حرکت در مسیر ارزشها و آرمانهای این عزیزان پیمان بستهایم.
وی تصریح کرد: امروز ٢ سوال اساسی باید پاسخ داده شود؛ تعیین مولفههای پیروزی در فتح خرمشهر و اینکه آیا در زمان حاضر میتوان از این عوامل برای خلق خرمشهرهای پیش رو استفاده کرد یا خیر؟
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس افزود: هدف و راهبرد نیروهای عراق طی سالهای دفاع مقدس، تصرف خرمشهر و آبادان و تسلط کامل بر دو طرف اروندرود بود. می خواستند، قدرت نخست امنیتی در خلیج فارس شوند و در حقیقت جایگزین ژاندارمری شاه در این منطقه باشند؛ خوزستان را در اختیار گرفته و ۶ ساعته به تهران برسند اما شناخت راهبرد دشمنان مانع از دسترسی به این اهداف شد.
وی با بیان اینکه ظرفیت نیروهای معاند در آغاز جنگ از نیروهای ارتش و سپاه پاسداران و... قدرتمندتر بود، توضیح داد: عراق در آغاز این جنگ حداقل ١٢ لشگر پیاده و...، بیش از ٢٠ تیپ مردم پایه و ٢۶۶ میلیارد دلار ذخیره ارزی داشت و ٨۵ تا ٩۵ میلیارد دلار از کشورهای عربی خلیج فارس همچون قطر و کویت و امارات وام دریافت کرد.
رحیمصفوی افزود: عراق در این دوران ۵٧ درصد از درآمد ناخالص ملی کشورش را به جنگ اختصاص داد و ایران صرفا ١٢ درصد از این درآمد را برای جنگ با عراق درنظر گرفت. از جمعیت ١۶ میلیون نفری با دیکتاتوری صدام حسین ٢ میلیون نفر را به اجبار در جنگ وارد کرد و نیروهای کارگری را از یمن، مصر و کشورهای عربی جایگزین و جمعیت کارگری سربازی رفته را به جنگ فرستاد.
وی تاکیدکرد: ایران در این نبرد از ظرفیت الهی و معنوی کشور هم استفاده کرده و رهبری حکیم و دلسوز و متقی داشت.
حمله عراق یک عملیات غافلگیری استراتژیک بود
وی افزود: این جنگ یک عملیات غافلگیری استراتژیک بود و مسئولان سیاسی کشور و مردم از آن بیاطلاع بوده و عراق از زمین و هوا به کشور حمله کرد.
رحیم صفوی یادآور شد: از ٣٠ بهمن ماه ۵٨ که امام خمینی حکم فرماندهی کل قوا را به سید ابوالحسن بنیصدر داد، طی ٧ ماه رئیس جمهوری را نیز در اختیار داشت. جمعیت کشور در این دوره ٣۶ میلیون نفر و مساحت کشور یک میلیون و ۶۴٨ هزار کیلومتر مربع و چهار برابر عراق با جمعیت ١۶ میلیون نفری بود؛ که با اطاعت از امر حضرت امام و انسجام و وحدت عمل نیروهای ارتش و سپاه به پیروزی رسید.
وی افزود: سال ١٣۶٠ نیز بنیصدر فرار کرد و با تغییر در فرماندهیها یک انسجام کارساز در صحنههای نبرد حاکم شد.
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس تاکید کرد: اشراف اطلاعاتی ایران نیز اثربخش بود و با شناسایی نقاط ضعف و قوت در طرحریزیهای عملیاتی و بهرهگیری از وضعیت آب و هوایی، سرزمینی به نقاط ضعف دشمن ضربه میزد. هدف نیز پیروزی در نبرد با کمترین میزان شهید و زخمی بود.
رحیم صفوی با اشاره به فعالیت بیمارستانهای صحرایی تصریح کرد: احداث این مراکز درمانی و همچنین برتری ایران از منظر قدرت فکری و طرحریزی عملیاتی و جوانی جمعیت بر عراق غلبه داشت. جوانی مسأله مهمی است و فرمانده جوان به طور حتم شجاع و دارای روحیه جهادی است.
وی افزود: در واقع ایران جنگی انقلابی را در مقابل جنگ کلاسیک طرحریزی کرد و از موقعیت جغرافیایی و روحیه نیروهای عراق استفاده کرد. پتکی به دست گرفته و در زمان به عراق فرصت نمیداد که ارتش عراق همچون شکست حصر آبادان فرصت بازسازی نداشته باشد.
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس تصریح کرد: به فضل الهی نیروهای داوطلب بسیجی هم با کسب قدرت روحی از حضرت امام و حمایت والدین در پشت جبههها، نبرد را حمایت کرده و سوم خرداد ماه خرمشهر آزاد شد و طی ٩ ماه عملیات شکست حصر آبادان، بستان، فتح المبین و بیت المقدس را به ثمر رسانده و ٨ هزار کیلومتر مربع از مجموع ١٨ هزار تصرف عراق آزاد شد. عملیات بیت المقدس نیز ١٨ هزار زخمی و ۶ هزار نفر نیز شهید داد.
وی تاکیدکرد: عراق از این رهبری سیاسی، قدرت پشت صحنه و حمایت و پشتیبانی مدارس و دانشگاهها و کارخانجات و... متحیر بود. حمایت مردمی ملت و ارسال کمکهای مردمی به جبههها نیز در این دوران پشتیبان مدافعان بود.
رحیم صفوی تصریح کرد: از سال ۶١ تا ۶٣، سالانه ١٢ میلیارد دلار درآمد نفتی داشته و از سال ۶۵ که فرانسه هواپیما در اختیار عراق گذاشته و خلبان فرانسوی به عراق اجاره داد، با بمباران جزیره خارک که بیش از ٩٠ درصد صادرات نفتی کشور را به عهده داشت، صدور ٢ میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه نفت به زیر یک میلیون رسید و عربستان سعودی خبیث تولید نفتی خود را افزایش داده و قیمت ٢٠ دلار نفت هر بشکه به زیر ١٠ دلار رسید. درآمد کل ارزی ایران هم در سال ۶۵، به ٧ میلیارد دلار رسید. بنابراین یکی از ابعاد این جنگ، اقتصادی بود، یک دوره که کشور برای یک هفته گندم در سیلوها نداشته و در این دوران به فرمایش حضرت امام باید یک تا دو ماه سیلوها پر از گندم شده و سیستم این دوره نیز کوپنی بود.
دستیار و مشاور عالی رهبری در امور نیروهای مسلح ادامه داد: بنابراین به فضل رهبری حضرت امام که نه فقط جنگ را، آمریکاییها و حکومت را نیز اداره کرد.
وی همچنین با اشاره به پیشبینی امام خمینی در خصوص حمله صدام حسین به کویت گفت: در ١٩٩٠ عراق از مرز بصره به این کشور نیز حمله کرده و ارتش کویت ٧ ساعت در فاصله ١٣٠ متری دوام نیاورد.
به گفته وی، در نبرد ایران، نیروهای مردمی زن، شهربانیها و فارغالتحصیلان دانشگاه افسری کشور نیز دلاورانه همراه با مدافعان میجنگیدند.
رحیم صفوی روحیه معنوی، شجاعت و عقلانیت را نیز از دیگر مؤلفههای پیروزی در این نبرد عنوان و اظهار کرد: امروز نسبت به سال ۶١ شرایط بینالمللی به نفع ایران است. اتحاد جماهیر شوروی دیروز در کنار صدام و امروز در کنار ایران است. فدراسیون روسیه امروز همراه با ما و کشور از تعامل ارزشمندی با روسیه و چین برخوردار است. نیروهای نظامی کشور قدرتمندتر و کشور در حال تولید پهپاد و... است. کشور توسعه یافته و دانشآموختگان از دیروز ما بهتر عمل میکنند.
وی افزود: در حال حاضر، اگر ایران انسجام ردههای بالا تا پایین را حفظ کند و دولت و ملت نیز انسجام داشته باشند، میتوان از شرایط سخت فعلی کشور هم عبور کرد. امروز همه خواهان گرفتن و در دوران دفاع مقدس همه خواهان دادن بودهاند.
دستیار و مشاور عالی رهبری در امور نیروهای مسلح با تاکید بر اتحاد و حمایت داخلی نیز گفت: باید جوانها را دریابیم. یکی از جوانان بسیجی به من میگفت، شما فرماندهان ترسو بوده و به ما اجازه عملیات نمیدهید. برای او استدلال کردم و پذیرفت.
رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز در این مراسم ضمن گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر گفت: این پیروزی بزرگ با رهبری معمار کبیر انقلاب که خط مقاومت را با الگوگیری از کربلا ترسیم کردند، حاصل شد.
سیدمرتضی بختیاری با اشاره به دلاوریهای شهدا، فرماندهان و سربازان هشت سال جنگ تحمیلی افزود: حضور شهدای زنده تفضل الهی است که به عنوان یک الگو برای ما ماندهاند تا از این گردنههای خطرناک به سلامت عبور کنیم.
رئیس کمیته امداد با تاکید بر اینکه به وعدههای الهی برای نصرت و پیروزی باور داریم، افزود: تا وقتی که ما صبر و مقاومت را در دستور کار قرار دهیم و سربازی فرمانده معظم کل قوا را افتخار خود میدانیم، راه موفقیت سخت نیست.
بختیاری خاطرنشان کرد: در این مسیر الگوی ما سردار دلها، حاج قاسم سلیمانی و سردارانی هستند که از کشور را از کورانهای سخت دفاع مقدس عبور دادند و وامدار خون شهدایی هستیم که جان عزیز خود را در راه اسلام و ایران گذاشتند.
نظر شما