مقابله با تهدید خشکسالی در بخش کشاورزی سمنان، از آبیاری نوین تا کشت حفاظتی

سمنان- ایرنا- کاهش شدید نزولات آسمانی و خشک‌سالی مکرر در سالهای اخیر تهدیدهای اصلی بخش کشاورزی استان است که در مقابل آن سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان راهکارهایی مانند کشت گلخانه‌ای و حفاظتی و آبیاری نوین در دستور کار قرار داده است.

به گزارش ایرنا،  سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان عصر چهارشنبه به رسانه‌ها اظهار داشت: در سال‌های اخیر به‌ویژه در سال زراعی جاری به لحاظ میزان نزولات آسمانی و میزان بارش‌ها شرایط خیلی بدی را گذراندیم و در حال حاضر تمامی اقدامات باید در جهت کاهش اثرات مخرب و مخاطرات ناشی از خشک‌سالی باشد.

محمدرضا قاسمی گفت: در قالب کارگروه‌های سازگاری با کم‌آبی و مقابله با خشک‌سالی اقداماتی در بخش کشاورزی در دستور کار دارد. 

اولویت توسعه سامانه‌های نوین آبیاری 

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان افزود: مهم‌ترین آن‌ها در وهله نخست بهینه‌سازی آب است با توجه به اینکه بخش عمده‌ای از منابع آبی مورد مصرف در بخش کشاورزی منابع آب‌های زیرزمینی هستند بنابراین حفظ سفره‌های آب زیرزمینی و صرفه‌جویی در مصرف آب و بهینه‌سازی مصرف در محیط مزرعه با افزایش عملکرد و بره‌وری آبیاری به‌عنوان یک اولویت شناخته می‌شود و توسعه سامانه‌های نوین آبیاری و استفاده از روش‌های نوین آبیاری در مزارع یک اولویت جدی تلقی می‌شود.

قاسمی گفت: با توجه به اینکه قنات‌ها یکی از منابع آبی مهم در استان سمنان در مناطق کویری و بیابانی محسوب می‌شود، بهسازی و لایروبی این قنوات و اصلاح و احیای آن‌ها در دستور کار است.

وی تصریح کرد: اگرچه قنوات نیز وابسته به نزولات آسمانی هستند اما تلاش بر این است حداقل میزان قابل استحصال و برداشت از این قنوات با انجام اقدامات اصلاحی از این قنوات انجام شود.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان ابراز داشت: یکی دیگر از موضوعات مهم در مدیریت آب موضوع انتقال آب است و روش‌های انتقال آب به مزارع اعم از لوله‌گذاری، کانال‌های آبیاری عمومی جزو اصلی‌ترین اقدامات در حوزه آب‌وخاک است. البته تسطیح و تجهیز و نوسازی اراضی است جزو حوزه آب‌وخاک است.

هدفگذاری برای کشت گیاهان مقاوم به خشکی به‌ویژه در غلات 

قاسمی خاطرنشان کرد: در حوزه تولیدات گیاهی توجه به کشت گیاهان مقاوم به خشکی، شناسایی و کشت ارقام مقاوم به خشکی و شوری به‌ویژه در غلات به‌عنوان محصولات راهبردی یکی دیگر از هدف‌گذاری ویژه است.

وی افزود: توسعه کشت حفاظتی و به حداقل رساندن عملیات خاک‌ورزی موضوع دیگر در برخی از محصولات که بیشتر محصولات صیفی و سبزیجات است. توسعه کشت نشایی و تولید نشا به‌منظور تولید این قبیل از محصولات پیگیری می‌شود.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان ‌خاطرنشان کرد: این کار در استان سمنان آغاز شده است و اقدامات خوبی نیز از سوی همکاران انجام شده است و امیدواریم در بخش آموزش و ترویج هم این فرایند را در محیط مزرعه کامل کنیم.

قاسمی گفت: نکته بسیار مهم دیگر در مقابله با کم‌آبی و خشک‌سالی توسعه کشت در فضای بسته و توسعه کشت گلخانه‌ای است.

وی افزود: توسعه کشت گلخانه‌ای می‌تواند مصرف آب را تا ۸۰ درصد نسبت به روش‌های سنتی و محیط باز کاهش دهد.

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت: یک اولویت دیگر در توسعه کشت گلخانه‌ای روش‌های کشت هیدروپونیک است که در آن‌ها بستر کشت به شکل آبی تعریف می‌شود و با بازچرخانی آب ضمن کاهش مصرف با عملکرد بهتر و تولید محصول باکیفیت‌تر می‌تواند به افزایش درآمد بهره‌بردار و تولیدکننده و همین‌طور هدف‌گذاری اصلی در کاهش مصرف آب کمک کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha