نماینده مجلس: طرح‌های پتروشیمی فارس تعیین‌تکلیف شوند

شیراز-ایرنا-نماینده داراب و زرین‌دشت در مجلس شورای اسلامی با اشاره به گذشت سالیان از تصویب راه‌اندازی طرح‌های جدید پتروشیمی‌ در استان فارس گفت: وضعیت مبهم پتروشیمی‌ها در این استان باید تعیین‌تکلیف شود.

به‌گزارش دریافتی از دفتر نماینده داراب و زرین‌دشت در مجلس، محمدجواد عسکری، پنجشنبه در نشست تخصصی نمایندگان فارس با استاندار فارس و مدیران دستگاه‌های اجرایی، افزود: حدود ۱۲ سال است که فرآیند احداث پتروشیمی‌ها آغاز شده است و به مردم وعده ساخت و بهره‌برداری آن را داده‌ایم اما کارشکنی می‌شود و پاسخگویی مناسبی هم در این زمینه وجود ندارد؛ چراکه از منظر پدافند غیرعامل هم که به موضوع پتروشیمی‌ها نگاه کنیم، ساخت و توجیه اقتصادی اینگونه صنایع در استان فارس که نزدیک به دریاست، وجود دارد.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع‌طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برخی‌ها هم در حالی که هنوز هیچ پتروشیمی ایجاد نشده است تاکید بر ایجاد صنایع پایین‌دستی دارند که انتظار داریم در این زمینه طبق یک برنامه زمان‌بندی این موضوع تعیین‌تکلیف شود.

عسکری اضافه کرد: برخی‌ها هم در حالی که هنوز هیچ پتروشیمی ایجاد نشده است تاکید بر ایجاد صنایع پایین‌دستی دارند که انتظار داریم در این زمینه طبق یک برنامه زمان‌بندی این موضوع تعیین‌تکلیف شود.

وی گفت: اگر این جلسات خروجی نداشته باشد و طبق یک نقشه راه و دستور کار مناسب تشکیل نشود قطعا ما به اهداف مدنظر نخواهیم رسید و فقط وقت را تلف می‌کنیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع‌طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی در رابطه با اهمیت برنامه‌ریزی در شورای راهبردی آب تاکید کرد و گفت: طرح و برنامه‌ها باید کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت باشد که در حوزه آب باید نحوه تامین و انتقال منابع آبی با یک برنامه‌ریزی مشخص دنبال شود.

ویک در رابطه با اهمیت امنیت سرمایه‌گذاری، اظهار داشت: جذب سرمایه‌گذار باید همراه با تسهیل در بروکراسی اداری و رفع موانع بانکی باشد.

وی با گلایه از آنچه ترک فعل برخی از مدیران بانکی خواند، گفت: در برخی از بانک‌ها میزان اعطای تسهیلات متناسب با تکالیف قانونی نیست که باید این رویه تغییر و اصلاح شود.

نماینده داراب و زرین‌دشت در مجلس شورای اسلامی هماهنگی دولت و مجلس در این استان را یک قابلیت و فرصت برای فارس دانست و گفت: جلسات باید از فضای گفتمانی خارج شود و بایستی در مسیر توسعه نیز روند اداری را با یک برنامه‌ریزی مشخص تسهیل کنیم تا از سایر استان‌ها عقب نباشیم.

وی در رابطه با وضعیت نرخ بیکاری هم اشاره‌ای کرد و گفت: استان فارس به دلیل موقعیت جغرافیایی و سایر مخاطرات، مستعد آسیب‌های اجتماعی است که باید این فضا را با ایجاد اشتغال و سایر فرصت‌های شغلی نیز فراهم کنیم تا وضعیت نامناسب بیکاری در فارس بهبود پیدا کند.

نگاهی به وضعیت طرح‌های پتروشیمی در استان فارس

 هیأت وزیران در سال ۱۳۸۶ با هدف محرومیت‌زدایی و توسعه صنعتی مناطق محروم استان و با تعهد تأمین خوراک از خط اتیلن مرکز، با راه‌اندازی پتروشیمی در شهرهای فیروزآباد، فسا، جهرم و داراب با مشارکت بخش خصوصی موافقت کرد که تاکنون با گذشت حدود ۱۵ سال به مرحله جدی از ساخت نرسیده اند. 

البته دو پتروشیمی دیگر نیز در شهرستان های کازرون و ممسنی کلنگ‌زنی شده که آن‌ها هم تا کنون سرنوشتی مشابه داشته‌اند.

برنامه‌ریزی‌های دولت وقت در مصوب کردن آن چهار واحد که به پتروشیمی پلی اتیلن مرکز مشهورند بر مدار وابستگی‌شان به یکدیگر می‌چرخید به این ترتیب که این چهار واحد درمجموع یک زنجیره را تشکیل می‌دادند که خروجی هر یک از آن‌ها خوراک واحد دیگر را تامین کند تا نهایتا به محصول نهایی ختم شود و مقرر شد راه ارتباطی این چهار واحد هم از طریق خط لوله باشد.

جزئیات آن هم اینگونه بود که پلی‌ اتیلن مورد نیاز را از پارس جنوبی به فیروزآباد بیاورند و پس از انجام فرآیندهایی بر روی آن با خط لوله به جهرم منتقل شود تا پلی اتیلن سنگین استحصال شود و سپس از جهرم به فسا منتقل شود تا پلی اتیلن سبک حاصل شده و نهایتا از فسا به داراب برسد تا فرآورده نهایی به دست آید.

بنابراین طبق این برنامه‌ریزی، این چهار واحد بهتر است به طور همزمان به بهره‌برداری برسند تا بیشترین کارایی را داشته باشند، در غیر این صورت زنجیره پیش بینی شده دچار اخلال خواهد شد.

پیش از این و در سال ۱۳۹۹ اعلام شد که قرارگاه خاتم‌الانبیاء به عنوان سرمایه‌گذار معتقد است که ساخت و اجرای چهار پتروشیمی در چهار شهرستان این استان توجیه و صرفه اقتصادی ندارد و پتروشیمی‌ها باید در یک مکان تجمیع و احداث شود.

 با وجود اظهار نظر سرمایه‌گذار، تاکید نمایندگان چهار شهرستانی که بنا بود این پتروشیمی‌ها در آنجا اجرا شود بر این بود که این پروژه‌ها باید در همان شهرستان ها احداث شود چرا که این مطالبه و خواست مردم آن شهرستان‌هاست.

استاندار فارس ۲۸ فروردین‌ماه جاری در تشریح آخرین وضعیت این طرح ها گفت: این طرحها با حضور نمایندگان فسا، داراب، جهرم و فیروز آباد، معاون وزیر نفت و دیگر مسئولان تعیین تکلیف شدند. 

محمدهادی ایمانیه افزود: بنابر توافقات، گاز اتان در عسلویه به اتیلن تبدیل شده سپس اتیلن توسط لوله ها به داراب و منطقه ای بین فسا و جهرم منتقل خواهد شد.

وی ادامه داد: نماینده فیروز آباد نیز موافقت کرد که شهرک پایین دست پتروشیمی را داشته باشد. 

استاندار فارس تاکید کرد؛ مصوبه نهایی این توافق در هیئت دولت ارایه خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha