۱۷ خرداد ۱۴۰۱، ۲۳:۰۹
کد خبر: 84780818
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

تکرار ادعای تروئیکا علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران در شورای حکام

لندن – ایرنا – سه کشور اروپایی عضو برجام روز سه‌شنبه پس از ارائه قطعنامه ضد ایرانی به شورای حکام، در بیانیه‌ای مشترک ادعاها علیه برنامه هسته‌ای ایران را تکرار کرده و بدون اشاره به بدعهدی خود در برجام مدعی شدند که گام‌های ایران خطر تضعیف نظام جهانی منع اشاعه را به همراه دارد.

در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر شد به گزارش تحریک‌آمیز، یکسویه و شتابزده اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اشاره شده و نوشته است: انباشت نگران کننده مواد غنی شده، به ویژه اورانیوم با غنای بالای ۶۰ درصد و اورانیوم غنی شده تا ۲۰ درصد، دلیلی برای نگرانی بزرگ است. این امر باعث کاهش بیشتر زمان ایران برای دستیابی به اولین سلاح هسته‌ای می‌شود و باعث بی‌اعتمادی نسبت به اهداف ایران می‌شود.

آن‌ها که در اجرای تعهدات خود ذیل توافق سال ۹۴ بدعهدی کردند مدعی شدند که گام‌های متقابل ایران برای کاهش تعهدات برجامی، «بازگشت به این توافق را پیچیده تر می کند و هیچ یک از این گام‌ها توجیه غیرنظامی معتبری در ایران ندارند.»

به گزارش ایرنا، ایران و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) به توافقی جامع دست یافتند که براساس آن ایران برخی از فعالیت‌های هسته‌ایش را محدود کرد و در مقابل تحریم‌های هسته‌ای علیه تهران تعلیق شد و چند ماه بعد شورای امنیت با تصویب قطعنامه اجماعی ۲۲۳۱ (۲۰۱۵ ) برجام را تایید کرد.

پس از پایان ریاست جمهوری باراک اوباما، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در  ۸ مه ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت۱۳۹۷) فرمانی را امضا کرد که براساس آن واشنگتن از توافق بین المللی و چندجانبه برجام بطور یکجانبه  خارج و تحریم‌های هسته‌ای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی بازگشت.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد.

گفتنی است که کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

این درحالیست که در بیانیه مشترک سه کشور اروپایی ادعا شده است: پیشرفت‌های هسته‌ای ایران نه تنها خطرناک و غیرقانونی هستند، بلکه خطر از هم پاشیدن توافقی را دارند که ما با دقت آن را برای بازگرداندن برجام تنظیم کرده‌ایم.

این بیانیه با اشاره به اینکه ادامه تحقیق و توسعه و استفاده گسترده از سانتریفیوژهای پیشرفته به طور دائمی توان غنی سازی ایران را بهبود می بخشد می‌افزاید: ایران اکنون با بیش از ۲۰۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته، غنی‌سازی می‌کند که می‌توانند چندین برابر سریع‌تر از مدل مجاز در برجام غنی‌سازی کنند.

سه کشور اروپایی بدون اشاره به کارشکنی‌های ایالات متحده و رژیم صهیونیستی در ازسرگیری اجرای برجام ادعا کردند: هر چه ایران بیشتر در حال پیشرفت و انباشت دانش با پیامدهای غیرقابل برگشت باشد، بازگشت به برجام دشوارتر می شود.

در ادامه بیانیه اشاره شده است از زمانی که ایران اقدامات داوطلبانه در برجام را متوقف کرد، «نه آژانس و نه جامعه بین‌المللی نمی‌دانند ایران چه تعداد سانتریفیوژ در فهرست موجودی خود دارد، چه تعداد سانتریفیوژ ساخته شده است.»

تروئیکا بدون اشاره به ماهیت داوطلبانه بودن اجرای برخی تعهداتی که ایران در مقابل بدعهدی‌های طرف مقابل متوقف کرد، ادعا کرده‌اند: فعالیت‌های راستی‌آزمایی و نظارتی آژانس در رابطه با برجام در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهداتش به‌طور جدی تحت تأثیر قرار گرفته است.

در بخش دیگری از این بیانیه به مذاکرات وین برای رفع تحریم‌ها اشاره و ادعا شده است که تروئیکا «از هیچ تلاشی برای ازسرگیری اجرای برجام دریغ نکرده است و زمانی که ما سه ماه پیش وین را ترک کردیم، یک توافق قابل اجرا روی میز داشتیم که ایران را به تعهداتش در برجام و آمریکا را به توافق بازمی‌گرداند.»

آن‌ها بدون اشاره به تعصبات غلط، زیاده‌خواهی و تعلل در تصمیم‌گیری ایالات متحده در ازسرگیری اجرای برجام مدعی شدند: ما متاسفیم که ایران هنوز از فرصت دیپلماتیک برای انعقاد توافق وین استفاده نکرده است. ما همیشه به صراحت گفته ایم که اولویت ما ازسرگیری اجرای برجام بوده است. به همین ترتیب، ما به صراحت اعلام کرده‌ایم که توافق نمی‌تواند به طور نامحدود روی میز بماند، دقیقاً به این دلیل که ایران به پیشرفت توانایی‌های هسته‌ای خود ادامه می‌دهد و مزایای عدم اشاعه برجام و در نتیجه امکان دستیابی به توافق را تضعیف می‌کند.

أن‌ها در این بیانیه از ایران خواسته‌اند که پیشرفت‌های هسته‌ای خود را متوقف کند و بدون فوت وقت توافقی را که روی میز است امضاء کند. «این امر همچنین به آژانس اجازه می‌دهد تا راستی‌آزمایی و نظارت کامل را از سر بگیرد و تداوم دانش خود را در مورد برنامه (صلح آمیز هسته‌ای ایران) بازسازی کند و به جامعه بین‌المللی در مورد ماهیت منحصراً صلح‌آمیز آن تضمین دهد»

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ششم دی‌ماه سال گذشته آغاز شد، از ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شده بود و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشته‌اند.

آمریکا مدعی است: اگر ایران خواهان لغو تحریم‌ها فراتر از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ است، باید به نگرانی‌های آمریکا فراتر از برجام رسیدگی کند.

 دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و نیز تلاش برای بازگشت به برجام بوده، تاکنون گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته است.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی آمریکا در خصوص چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که توافق نهایی، اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقع‌بین باشند در دسترس است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha