مدیرکل حفاظت محیط زیست: تاکنون سند مالکیت ۲۲ درصد پارک ملی گلستان صادر شد

گرگان - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان گفت : از حدود یک سال اخیر برای ۲۳ درصد از عرصه‌های پارک ملی گلستان حدنگاری و سند مالکیت ۶ دانگ تَک برگی صادر شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا محمدرضا کنعانی روز جمعه در نشست خبری به مناسبت هفته ملی حفاظت از محیط زیست و روز محیط‌بان در محل پارک ملی گلستان اظهارداشت: به منظور جلوگیری از هرگونه تعارض و تصرف‌های غیرقانونی و غیرمجاز، نیاز است تا حدنگاری و صدور سند مالکیت تک‌برگی برای مابقی این عرصه زیست بوم جهانی حیات‌وحش، در کمترین و کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود.

وی بیان کرد: عرصه بیش از ۹۲ هزار هکتاری پارک ملی گلستان از لحاظ تقسیم‌بندی جغرافیابی، در سه استان گلستان، خراسان شمالی و سمنان واقع شده که تحت مدیریت و نظارت یکپارچه اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان قرار دارد.

وی با بیان این که در حوزه جغرافیایی سمنان مشکل خاصی وجود ندارد، خاطرنشان کرد: با انجام طرح حدنگاری، مستثنیاتی که متعلق به اشخاص حقیقی بود خریداری کردیم اما اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی بر روی سند اراضی ملی پارک ملی، سند جداگانه گرفته که در حال پیگیری این مساله به طریق قانونی هستیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان یادآور شد: سازمان مرکزی برخی از مناطق داخل پارک را که سکونتگاه یا زمین زراعی شده بود، خریداری کرد.

کنعانی گفت: پارک ملی گستان با ۱۸۵ کیلومتر مرز در واقع به لحاط جغرافیایی در سه استان و ۶ شهرستان واقع شده و دورتادور پارک را هم کمربندی ایجاد کردیم که مسیر اصلی را از محدوده پارک جدا می‌کند و این کار مانع از تعرضات به حریم پارک ملی خواهد شد.

وی ادامه داد: یکی از عمده مشکلات اساسی در این پارک، وجود جاده میان گذر و ارتباطی بین ۲ استان گلستان و خراسان شمالی به طول ۵۵ کیلومتر و مساحت ۷۰ کیلومتر است که اگر این جاده نبود، هیچ تعرض، دخل و تصرفی به پارک ملی نمی‌شد.

وی تصریح کرد: این جاده باعث شده تا مسافران و رانندگان خودروهای عبوری، برای استراحت در این مکان توقف کنند و گاهی هم برای غذا خوردن و چای نوشیدن اقدام به برپایی آتش می‌کنند که عمده آتش‌سوزی‌های پارک ملی به دلیل همین آتش‌های به وجود آمده توسط مسافران بوده است.

مدیرکل حفاظت محیطزیست گلستان ادامه داد: همچنین تردد خودرو و انواع وسایل نقیله گاهی سبب برخورد با حیوانات می‌شود که از سال ۸۰ تاکنون بیش از ۲ هزار تلفات حیات وحشی به علت برخورد با خودرو از جاده میان گذر ثبت شده است.

کنعانی افزود: ریختن پسماند مسافران و رها شدن آنها در دامان طبیعت و همچنین ورود خودروها به داخل پارک، سبب شده تا پوشش گیاهی و خاک پارک ملی دچار کوفتگی و نابود شود.

وی اضافه کرد: در سال ۸۲ هیات وزیران مصوبه خروج جاده میان‌گذر پارک ملی و انتخاب این جاده به عنوان جاده گردشگری را مصوب و ابلاغ کرد و طرح جاده جدید از مسیر شمال پارم ملی به طول ۱۷۰ کیلومتر مجوز احداث دریافت کرد، اما تا امروز این مصوبه وارد مرحله اجرایی نشده است.

وی بیان کرد: سال ۸۵، بار دیگر هیات وزیران مصوبه‌ای دیگر مبنی بر بهسازی جاده موجود به لحاظ ایمنی راه و افراد عبوری و تعهدات زیست محیطی را ابلاغ کرد که ایمنی راه و افراد عبوری با زدن گاردریل انجام شد اما ایمنی حیات وحش که مربوط به احداث روگذر و زیرگذر بود، به سرانجام نرسید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: با توجه به نصب گاردریل و جلوگیری از ورود مردم و خودرو به جنگل، پنج تفرجگاه مصوب در پارک ملی با هدف توسعه گردشگری و بوم‌گردی داریم و در آن مکان‌ها زیرساخت لازم و امنیت مناسب برای گردشگری را فراهم کردیم.

کنعانی اظهارداشت: ورود بی‌ضابطه به داخل پارک، باعث تغییر اکوسیستم و در نتیجه گسترش و تعدد آتش‌سوزی‌ها شده است.

وی ادامه داد: اجرایی نشدن مصوبه هیات وزیران را که اجرایی شدن آن برعهده وزارت راه و شهرسازی بود را از طریق بالاترین سطح ممکن پیگیری کردیم اما به علت کمبود اعتبارات در دستگاه متولی اجرای مصوبه به نتیجه‌ای نرسید.

وی خاطرنشان کرد: ایجاد مناطق تفرجگاهی و استفاده و بهره‌برداری آن توسط مردم و جوامع محلی باعث می‌شود تا همین جوامع در حفظ و نگهداری پارک همکاری و مشارکت همه جانبه داشته باشند تا کمتر شاهد حوادث ناگوار در این زیست بوم کره زمین داشته باشیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان اضافه کرد: در پارک ملی گلستان از سال ۵۸ تا ۹۸، شاهد وقوع ۲۴۹ مورد حریق بودیم که بطور متوسط هر سال ۶ مورد آتش‌سوزی ثبت شده که متوسط مساحت حریق هر سال ۲۱۳ هکتار بود اما سال ۹۹، ۸۸ مورد حریق به مساحت ۸۰ هکتار داشتیم که از ابتدای آن سال تا پایان فصل پاییز فقط  ۶ دهم هکتار از عرصه دچار حریق شد و حدود ۷۹ هکتار تنها در دی ماه طعمه حریق قرار گرفت.

کنعانی در خصوص اختلاف مساحت سطح حریق در سال ۹۹، تصریح کرد: در آن سال از جوامع محلی در قالب توافق نامه با سپاه نینوا استان و استفاده از نیروهای بسیجی، اقدام به برپایی چادرهای آتش‌پاد در پارک کردیم که به محض مشاهده و دریافت کوچکترین گزارش و علامت اقدام به مهار آتش می‌کردند که این نیروها با شروع فصل زمستان و جمع‌آوری چادرها و پیش‌بینی ما که دیگر شاهد آتش‌سوزی در زمستان نخواهیم بود، به محل سکونت خود بازگشتند که بعد از آن به علت عوامل مختلف آتش‌سوزی‌ها گسترش و مساحت آن بیشتر شد.

وی بیان کرد: سال قبل هم شاهد ۱۰ مورد آتش سوزی با مساحت ۵۳۹ هکتار از مناطق مختلف پارک ملی بودیم.

وی یادآور شد: ۷۰ درصد پُست‌های سازمانی این اداره کل بلاتصدی است و در پارک ملی گلستان تنها ۳۵ محیط‌بان با ۱۲ پاسگاه داریم که اگر در هر نوبت ۲ نیرو داشته باشیم هم اکنون حداقل ۱۳ محیط بان کم داریم.

در حاشیه این نشست خبرنگاران فعال در حوزه محیط زیست  استان برای نخستین بار در کشور با دریافت کارت شناسایی معتبر به عنوان همیار محیط‌بان محیط زیست معرفی شدند.

کنعانی در این ارتباط یادآور شد: ۲۰ نفر از خبرنگاران گلستانی با دریافت این کارت در کنار رسالت کاری خود، مسوولیتشان نسبت به محیط زیست بیشتر شد و خبرنگاران از بهترین گروه‌هایی هستند که می‌توانند در حفظ محیط زیست به ما کمک کنند.

به اعتقاد مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان رسانه به حفط محیط زیست کمک شایانی می‌کند.

کنعانی افزود: پویایی فضای رسانه‌ای در گلستان در استان‌های دیگر وجود ندارد و این یک مزیت برای استان محسوب می‌شود اما در حوزه‌های تخصصی رسانه باید بیشتر کار شود.

پارک ملی گلستان به عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست کره ثبت شده در میراث جهانی ۱۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری از جمله نیمی از گونه‌های پستانداران ایران را در بیش از ۹۲ هزار هکتار گستره جای داده است.

این پارک از بهترین زیستگاه‌های پستانداران بزرگی چون پلنگ، خرس قهوه‌ای، گرگ، وشق، مرال، شوکا، گوسفند وحشی و بز وحشی، آهوی ایرانی و گراز بوده و بویژه بخاطر جمعیت فراوان قوچ و میش اوریال معروف است.

پارک ملی گلستان دارای سه نوع آب و هوای متفاوت خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب است که همین ویژگی باعث شده این پارک دارای پوشش گیاهی متنوع از استپ خشک تا جنگل انبوه باشد.

گلستان در سال ۱۳۵۴ نخستین پارک ملی ایران شد که در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان یکی از ۵۰ ذخیره‌گاه زیست محیطی کره زمین به ثبت رسیده است.

بیشتر گستره پارک در استان گلستان، حدود ۳۴ درصد آن در خراسان شمالی و بخش ناچیزی نیز در سرزمین استان سمنان قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha