به گزارش خبرنگار ایرنا، تاجقلی فرهنگ دوست روز پنجشنبه به مناسبت ۲۷ خرداد روز جهانی بیابان در جمع خبرنگاران بیان داشت: گلستان ۸۶۲ هزار هکتار مرتع دارد که حدود یک سوم آن که در مناطق شمالی استان بویژه در شهرستانهای "آق قلا، گمیشان و گنبدکاووس" واقع اند، در معرض بیابانی شدن قرار دارند که برای جلوگیری از پیامدهای ریزگردها که آثار آن حتی تا شهرهای گرگان و گنبدکاووس نیز رسیده باید تدابیر ویژهای اتخاذ شود.
وی خاطرنشان کرد: ریزگردها در گلستان ۲ منشا داخلی و خارجی دارند که عمده دلائل داخلی آن "تخریب مراتع و تبدیل آن به اراضی زراعی، کشت در اراضی زراعی کم بازده، خشک شدن تالابها و چرای بیش از حد دام در مراتع" و عمده دلائل خارجی آن که بیشترین سهم را دارند، وجود صحرای "قره قوم" کشور ترکمنستان و ورود گردو غبار از برخی استانهای همجوار (سمنان و خراسان شمالی) میباشد.
فرهنگ دوست افزود: علاوه بر عوامل اشاره شده، تغییرات اقلیمی، شوری خاک، کاهش بارندگیها و وقوع پدیده خشکسالی در سالهای اخیر هم از جمله عوامل طبیعی وقوع پدیده ریزگردها در گلستان میباشد.
رییس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان همچنین با گرامیداشت ۲۷ خرداد روز جهانی بیابان اضافه کرد: شعار امسال بخش بیابان سازمان ملل متحد "عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی" نامگذاری شده است.
وی ادامه داد: استان گلستان با وجود نام زیبای خود اما بیشتر نقاط آن در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده و خطر بیابانی شدن و پدیده ریزگردها این استان شمالی بالاخص نواحی شمالی آن را بشدت تهدید میکند.
فرهنگ دوست افزود: برای مقابله با بیابان زدایی و احیای مراتع نواحی شمالی گلستان از سال ۹۴ تا پایان سال گذشته اعتبارات و اقدامات خوبی در این حوزه انجام شد که تولید هشت میلیون اصله نهال مرتعی و کاشت آن در سطح ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار از مراتع در معرض بیابانی شدن بخشی از این اقدامات بوده است.
وی، مدیریت روان آب یا ایجاد هلالی آبگیر در سطح پنج هزار هکتار، طرح ذخیره نزولات توام با بذرپاشی در سطح هشت هزار و ۵۰۰ هکتار، اجرای پروژه کپه کاری در سطح ۲ هزار و ۶۵۰ هکتار، پروژه حفاظت و قرق مراتع درسطح ۲۱ هزار هکتار، ساخت و توزیع آبشخور فلزی ۵۰۰ دستگاه و مرمت چشمه در مراتع ییلاقی ۳۵ دهنه را از دیگر اقدامات احیای مراتع و مقابله با بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان برشمرد.
به گفته فرهنگ دوست، برای مجموعه فعالیتهای اشاره شده در مجموع ۲۲۰ میلیارد ریال از منابع ملی و استانی هزینه شده است ضمن اینکه بطور میانگین ۸۰ درصد بوته کاریهای انجام شده در حوزه احیای مراتع گلستان از سطح سز خوبی برخوردارند.
رییس اداره امور مراتع و بیابان اداره کل منابع طبیعی گلستان همچنین از پیش بینی هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر ۱۳ اسفند سال گذشته رییس جمهور و برخی اعضای هیات دولت به گلستان جهت انجام اقدامات احیای مراتع و مقابله با بیابان درنواحی شمالی این استان خبر داد و گفت: این اعتبارات ظرف سه سال به گلستان تخصیص مییابد که تاکنون ۵۰ میلیارد ریال آن ویژه سال ۱۴۰۰ تخصیص یافته است.
وی بابیان اینکه هنوز اعتبارات امسال ابلاغ نشده است، بیان کرد: پیشنهاد تخصیص اعتبار از سوی اداره کل منابع طبیعی گلستان برای انجام اقدامات احیای مراتع و مقابله با بیابان استان درسال جاری حداقل ۱۶۰ میلیارد ریال میباشد.
فرهنگ دوست یادآور شد: رقم پیشنهادی و مورد نیاز استان گلستان در برنامه هفتم توسعه کشور برای انجام اقدامات حفظ و احیای مراتع و طرحهای مقابله با بیابان هزار و ۲۴۰ میلیارد ریال است که درصورت تخصیص آن اقدامات خوبی میتوان در این حوزه انجام داد.
وی اضافه کرد: درحوزه مقابله با بیابان و جلوگیری از پدیده ریزگردها علاوه بر اداره کل منابع طبیعی گلستان سایر ادارات و نهادها از جمله اداره کل حفاظت محیط زیست و سازمان جهادکشاورزی و همچنین مشارکت جوامع محلی و تشکلهای مردم نهاد این استان ضروری است.
استان گلستان حدود ۲ میلیون نفر جمعیت دارد.
نظر شما