به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات ایرنا، خاطره کوچ اولین رمان عبدالرزاق گورنه، روایت ماجرایی است در سواحل شرقی آفریقا. داستانی با مناظر عجیب و غریب، صداها و مناظر ساحلی آفریقای شرقی که تولد دوباره معنوی یک نوجوان ۱۵ ساله حساس را در نثری کم حجم اما زنده تداعی میکند.
قهرمان، حسن عمر، با خانوادهاش در یک روستای بندری فقیرنشین زندگی میکند که توسط یک چرخه دائمی خشونت و ناامیدی احاطه شده است. داستان مرد جوانی که قبل از آنکه نزد عموی ثروتمندش به کنیا فرستاده شود با رژیم سلطهگر کشورش مبارزه میکند؛ داستانی قانع کننده در مورد تلاشهای آدمی که میخواهد هدف زندگی خود را پیدا کند. گورنه در این اثر تصویری شگفتانگیز از فروپاشی جوامع سنتی، فقیر و تحت فشار را به خواننده نشان میدهد.
نسخه اصلی این کتاب در سال ۱۹۸۷ منتشر شده است. ترجمه این رمان همراه با یک زندگینامهی کوتاه و خطابه او در مراسم اهدای نوبل ۲۰۲۱ در ۲۷۲ صفحه توسط خانه فرهنگ و هنر گویا راهی بازار کتاب شده است.
ناشر در معرفی کتاب آورده است:
این کتاب صدای رسای پناهجویان، تبعیدیها و مهاجران است که به ناگزیر در سرزمینی بیگانه زندگی میکنند اما با غم غربتی که در دل دارند همواره ریشهها و خاطرههای زادگاهشان را به یاد میآورند. داستانی
گیرا با کلامی شورانگیز و تند و تیز، اثری تسخیرناپذیر از خاطره و گمگشتگی. (گاردین)
فکر نمیکنم تاکنون رمانی را خوانده باشم که به گونهای چنین دلنشین، از دست دادن خانه و زادگاه و آرزوی وابستگی را روایت کند. (میشل رابرتز. ایندیپندنت ان ساندی)
تبعید به گورنه دیدگاهی بخشیده که بسیار شگفتانگیز و عالی است. (آبزرور)
عبدالرزاق گورنا» متولد سال ۱۹۴۸ زنگبار که الان بخشی از تانزانیاست، در بریتانیا زندگی میکند و به زبان انگلیسی مینویسد. وی تاکنون ۱۰ رمان و یک مجموعه داستان کوتاه با عنوان «مادرم در یک مزرعه در آفریقا زندگی میکرد» (۲۰۰۶) منتشر کرده است.
رمان بهشت از مهمترین آثار او محسوب میشود که در سال ۱۹۹۴ به فهرست کوتاه جایزه «بوکر» راه یافته بود. «گریز» (۲۰۰۵) و «کنار دریا» (۲۰۰۱) دو رمان معروف دیگر این نویسنده هستند.
عبدالرزاق گورنه ششمین نویسنده آفریقاییتباری است که تاکنون برنده نوبل ادبیات شده است؛ برنده جایزهای که از زمان تاسیس این آکادمی در سال ۱۹۰۱ میلادی عمدتا به نویسندگان اروپایی و آمریکای شمالی داده شده است.
پیش از دریافت جایزه نوبل ادبیات، هیچ اثری از گورنه به فارسی منتشر نشده بود و پیشبینی میشد پس از این جایزه، آثاری از او به فارسی ترجمه و منتشر شود. و حالا پس از چند ماه، کتاب خاطره کوچ از این نویسنده با ترجمه غلامرضا امامی و فرشته عبدلی منتشر شده است.
نظر شما