دیار قومیت‌ها بی‌صبرانه چشم انتظار سفر رییس جمهور

بجنورد- ایرنا- مردم خراسان شمالی که به «دیار گنجینه فرهنگ‌ها و قومیت‌ها» مشهور است پایان این هفته چشم انتظار سفر رییس جمهور و اعضای هیات دولت هستند تا از برکات این سفر برای توسعه استانی که پس از سیستان و بلوچستان دومین استان زیر خط فقر، است بهره‌مند شوند.

مردم این استان که در مهر ۹۱ و در سفر رهبر معظم انقلاب حماسه آفریدند و استقبال بی نظیر آن ها در تاریخ ماندگار شد و هم چنین با توجه به مشارکت بالایی که در انتخابات ریاست جمهور داشتند و حضور همیشگی در صحنه های مختلف سیاسی و اجتماعی اکنون از مسوولان درخواست دارند تا مطابق با منویات رهبر معظم انقلاب که بیان داشتند این استان با ظرفیت هایی که دارد باید در ردیف ده استان برتر کشور قرار گیرد اقدامی جهادی و انقلابی انجام دهند و بتوانیم به آن چه در خور نام گنجینه معرفت ها و فرهنگهاست برسیم.

ظرفیت های خراسان شمالی

   با نگاهی به ظرفیت ها و مزیت های خراسان شمالی می توان دریافت این استان با تولید سالانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن محصول باغی و کشاورزی، ۴۵ هزار تن فولاد و ۹۰۰ هزار تن محصولات پتروشیمی زمینه مساعدی برای رشد و توسعه صنعتی  دارد.

در این استان سالانه بیش از یک میلیون تن سیمان و بیش از ۲۳۰ هزار تن آلومینا تولید می شود که از دیگر قابلیت ها و ظرفیت های تولیدی و صادراتی این استان به شمار می رود.  

روستایی بودن خراسان شمالی یکی دیگر از مزایای آن است به طوری که ۴۴ درصد از مردم این استان در روستاها سکونت دارند به طوری که بر اساس آخرین آمار ثبتی جمعیت، خراسان شمالی ۹۹۶ هزار و ۸۸۵ نفر جمعیت دارد که ۵۵۹ هزار ۴۲۷ نفر از این جمعیت در شهرها و ۴۳۷هزار ۴۵۸ نفر در روستاهای استان سکونت دارند.

این مزیت بسیار خوبی برای پرداختن به بخش کشاورزی با رویکرد صدور این محصولات است و این در حالی است که نزدیکی به کشورهای آسیای مرکزی، وجود ۳۰۱ کیلومتر مرز خارجی با کشور ترکمنستان و دارا بودن مشترکات تاریخی و فرهنگی با این کشور از مزیت‌های مهم این خطه برای توسعه تجارت خارجی است.  

از دیگر سو این استان فاصله کوتاهی با کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان دارد،  به عنوان نمونه فاصله بجنورد تا عشق آباد، پایتخت ترکمنستان، تنها ۲۰۰ کیلومتر است، این مزیت موجب می شود در صورت برنامه ریزی مسوولان استان، صادرات محصولات کشاورزی و باغی با قیمت بسیار مناسب در اختیار کشورهای همسایه قرار گیرد.

دیار قومیت‌ها بی‌صبرانه چشم انتظار سفر رییس جمهور

فقر در شاخص ها

اما با وجود این مزیت ها هنوز این استان در بسیاری از شاخص ها در رتبه های انتهایی جدول استان ها قرار دارد به طوری که این استان دومین استان فقیر کشور  و نرخ بیکاری نیز در آن بالاتر از میانگین کشوری است به طوری که میانگین نرخ بیکاری در کشور۹.۲  و این رقم در خراسان شمالی ۹.۷ است.

خراسان شمالی در شاخص بهبود فضای کسب و کار از استان های آخرین و در نرخ تورم نقطه به نقطه، فصلی و سالانه همیشه در بین ۶ استان نخست کشور قرار دارد و در شاخص درآمد خانوار از آخرین استانهای کشور است و حتی بیشترین تعداد یارانه بگیران را به نسبت جمعیت این استان دارد به طوری که شمار یارانه بگیران استان ۹۱۵ هزار و ۲۱۱ نفر است که بیش از ۹۲درصد مردم استان را شامل می شود و به نوعی نشان دهنده وضعیت در آمدی و اقتصادی نامناسب استان است و این در حالی است که اعتراض های دیگر افرادی که از شمول پرداخت یارانه خارج شده اند هنوز بررسی نشده و احتمال افزایش این رقم وجود دارد.

همچنین تقریبا ۶۰ هزار و ۲۵۵ خانوار با جمعیتی در حدود ۱۱۲  هزار نفر در استان تحت پوشش کمیته امداد و ۱۱۷ هزار نفر نیز از تحت پوشش بهزیستی قرار دارند که ۲۵هزار نفر از این رقم را معلولان استان تشکیل می دهد و در بین استان های دیگر رقم بالایی است و همه این ها می طلبد تا دولت نگاه ویژه ای به این استان داشته باشد به خصوص این که خراسان شمالی بیشترین مشارکت را در انتخابات ریاست جمهور دوره سیزدهم داشت و دومین استانی بود که بیشترین آرای خود را در حمایت از رییس جمهور به صندوق های رای انداخته است.

دیار قومیت‌ها بی‌صبرانه چشم انتظار سفر رییس جمهور

توسعه کشاورزی صنعتی و ایجاد اشتغال

با نگاهی به خواسته های مردم خراسان شمالی ریل گذاری برای توسعه سریع و اقدام جهادی برای  کاهش کمبودهای تاریخی که خراسان شمالی را به لحاظ اقتصادی متحول کند از اهم خوسته ها بود و مردم برای رسیدن به قطار توسعه دیگر استان ها مواردی مطرح کرده بودند که یکی از آن ها ایجاد اشتغال و فرصت های برابر شغلی و توجه بیشتر به کمبود های زیرساختی استان است.

یکی از شهروندان بجنوردی دراین مورد گفت: با وجود این که اقتصاد استان مبتنی بر کشاورزی است ما در آمدهای این بخش کم است و کشاورزی سنتی در استان نهادینه شده است.

حسن محمدی افزود: توسعه کشاورزی صنعتی و به تبع ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی که به خام فروشی محصولات کشاورزی خاتمه دهد و در واقع فرآوری و ایجاد ارزش افزوده برای تولیدات این بخش از خواسته های کشاورزان است.

وی گفت: اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان پا بگیرد به ایجاد اشتغال برای  جوانان تحصیل کرده ما ختم می شود و از خارج شدن استعداد های ما و کوچ تحصیل کرده ها به دیگر استانها جلوگیری می شود.

یکی دیگر از شهروندان بجنوردی نیز گفت: از رییس جمهور می خواهیم برای حل بیکاری مردم  خراسان شمالی وارد گود شود.

علی آصفی افزود: درآمد های مردم کم است و با این وجود مجبورند برای اشتغال جوانان هزینه هایی بالایی را بپردازند که در نبود مشاغل مناسب، کارخانه و صنایع کوچک و بزرگ به سمت بازار می روند اما اجاره های بالای و رکود مستولی بر بازار  آنها را در چند ماه به زانو در می آورد و هر چه با خون دل هزینه کرده اند به باد می رود.

وی خواهان توجه بیشتر صنایع در استفاده از نیروهای بومی شد و افزود:  اندک صنایع بزرگ استان نیز از نیروهای متخصص بومی استفاده نمی کنند و در حالی که جوانان ما مجبورند به شهر های بزرگ تر کوچ کنند صنایع استان که از منابع و آب و خاک استان استفاده می کنند افراد غیر بومی را به کار می گیرند.   

ارتقای زیرساخت های فرهنگی و آموزشی

یکی از بانوان بجنوردی نیز خواهان ارتقای زیرساخت های فرهنگی در استان شد و افزود: کمبود فضاهای فرهنگی، هنری، آموزشی و ورزشی در استان محسوس است و هنوز بسیاری از شهرستان های ما سینما و یا سالن تئاتر ندارند و سالن ۶ هزار نفری بجنورد و استادیوم آن هنوز به بهره برداری نرسیده است.

وی افزود: خراسان شمالی تنها استانی در بین استان های کشور است که زنان هیچ فضای ورزشی مناسب مانند بوستان اختصاصی بانوان ندارند.

مشکل آب شرب

یکی دیگر از شهروندان بجنورد نیز خواهان توجه رییس جمهور به حل مشکلات کمبود آب شرب در خراسان شمالی شد.

رضا کریمیان گفت: برخی از شهرها و روستاهای خراسان شمالی در زمینه آب شرب با مشکل مواجه اند و در برخی روستاها آبرسانی سیار انجام می شود و دیگر روستاها نیز با تنش آبی مواجه هستند.

وی خواهان توجه مسوولان و ارتقای زیرساخت ها و خدمات رسانی به روستاها شد و افزود: آبرسانی پایدار، توسعه مخابراتی و راه روستایی از خواسته های مردم است.

کریمیان با اشاره به تورم خراسان شمالی افزود: گرانی در استان ما بیش از دیگر استان هاست و این استان از استان هایی است که نرخ تورم شهری بالایی دارد و تورم روستایی از شهری نیز بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: قیمت مسکن، خوراک و پوشاک و دیگر ملزومات زندگی بیش از استان های هم جوار است و از هیئت دولت می خواهیم تا به این موضوع ورود پیدا کند.

شهروند دیگری با بیان این که این استان در زمینه زیر ساخت هایی مانند حمل و نقل هوایی، راه ریلی و آسفالته با کمبود مواجه است افزود: در استان آزاد راه نداریم و برخی پروژه های راهسازی ما مانند بزرگراه بجنورد به جنگل گلستان، جاجرم  به میامی ده ها سال است نیمه کاره مانده است.

حمید گریوانی با اشاره به نبود راه ریلی در استان افزود: کلنگ راه آهن گرگان- بجنورد- مشهد بارها به زمین خورد اما بدون هیچ فایده ای حتی یک کیلومتر کار نشد و حتی راه آهن جوین – اسفراین نیز با گذشت ده سال هنوز به اتمام نرسیده است.

دیار قومیت‌ها بی‌صبرانه چشم انتظار سفر رییس جمهور

خراسان شمالی گنجینه فرهنگ

اکثریت مردم خراسان شمالی شیعه و بخشی از اقلیت آن که ۱۰ درصد جمعیت است را اهل سنت تشکیل می دهند.

گروه‌های قومی استان شامل کرد، ترک، تات و ترکمن‌ و شمار اندکی از لر و بلوچ هستند.

مساحت این استان ۲۸٬۴۳۴ کیلومتر مربع است که از این نظر پانزدهمین استان ایران است.

جمعیت استان خراسان شمالی طبق سرشماری ۱۳۹۵ برابر با ۸۶۳٬۰۹۲ نفر و بجنورد پرجمعیت‌ترین شهر استان خراسان شمالی، و پس از آن شیروان دومین شهر پرجمعیت‌ استان است.

استان خراسان شمالی دارای ۸ شهرستان بجنورد (مرکز استان)،  شیروان،  اسفراین،  مانه و سملقان،  راز و جرگلان،  جاجرم ،  فاروج و گرمه است و آثار کشف‌شده در این استان نشان از قدمت تاریخی کهن آن دارد به طوریکه محوطه باستانی معروف به پهلوان و کوه حیدران جاجرم، قدمتی بیش از ۱۲ هزار سال دارند و قدیمی‌ترین اثر باستانی پابرجای پیش از اسلام (بنای سنگی اسپاخو) در غرب شهرستان مانه و سملقان در فاصله پنج کیلومتری شمال شاهراه آسیایی در روستای اسپاخو نیز دلیل دیگری بر صحت این ادعاست.

این استان، از نظر موقعیت جغرافیایی از شمال با کشور ترکمنستان (با  ۳۰۱ کیلومتر مرز مشترک)، از شرق و جنوب با استان خراسان رضوی، از جنوب غربی با استان سمنان و از غرب با استان گلستان هم‌مرز است.

همچنین ۱۵۹ مرکز اقامتی، رفاهی و پذیرایی در خراسان شمالی وجود دارد که ظرفیت پذیرش آن ها هزار نفر است و این استان دارای  ۱۱۵ جاذبه گردشگری، ۲۴ منطقه نمونه ملی و استانی و هشت روستای هدف گردشگری مقصدی بکر برای طبیعت دوستان و علاقه‌مندان به فرهنگ و آیین‌های اقوام مختلف است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha