به گزارش خبرنگار تجسمی ایرنا، شانزدهمین دوره حراج تهران با آثار متنوعی از عکاسان جنگ و هنرمندان انقلاب، هشتم تیرماه برگزار می شود و این در حالی است که در این دوره از حراج، آثار متنوعی از عکاسان جنگ و هنرمندان انقلاب مانند محمود کلاری، کاظم چلیپا، ناصر پلنگی، امیرعلی جوادیان، مرتضی گودرزی دیباج و سعید صادقی حضور دارد که در ادامه به معرفی و بررسی این آثار میپردازیم.
پادگان عشرت آباد در روز پیروزی انقلاب در حراج تهران
محمود کلاری با یک اثر در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور دارد. این اثر با عنوان پادگان عشرت آباد و در اندازه ۱۳۰*۳۰۰ سانتیمتر و چاپ اثر روی بوم است که به قیمت ۱۲۰ تا ۱۶۰ میلیون تومان چکش میخورد. تاریخ خلق اثر مربوط به سال ۱۳۵۷ است.
محمود کلاری یکی از برجستهترین فیلمبرداران سینمای ایران است. او کار خود را با عکاسی و همکاری با آژانسها و مجلات مشهور آغاز کرد و همچون بسیاری از عکاسان دیگر در روزهای انقلاب به ثبت این رویداد بزرگ و استثنایی پرداخت. اثر حاضر، درست در روز پیروزی انقلاب، ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ گرفته شده؛ زمانی که به گفته خودش، نزدیکی غروب به میدان عشرتآباد و پادگان آن رسیده، دود غلیظی فضای پادگان را پرکرده و وی چند فریم از آخرین حلقه فیلم سیاه و سفید درون دوربینش را به ثبت این فضای غریب اختصاص داده است تا لحظهای مهم از تاریخ ایران ثبت و ماندگار شود. عکس پیشرو ترکیب سه فریم از آخرین عکسهای دوربین محمود کلاری در آن روز تاریخی است که با فرآیندی دیجیتال درهمآمیختهاند.
سعید صادقی با آزادی فتح خرمشهر در حراج تهران
سعید صادقی بار دیگر با اثری درخشان با عنوان آزادی شهر که مربوط به ساعاتی پس از فتح خرمهشر در سال ۱۳۶۱ است در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور دارد. این اثر در اندازه ۱۲۰*۲۰۰ و به قیمت ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون چکش خواهد خورد.
از میان عکاسان ایرانی، نام سعید صادقی، هم از جهت حضور پیوسته و مستمر از آغاز تا پایان دوران دفاع مقدس در صحنههای نبرد و هم از حیث کیفیت عکسهای گرفته شده که با جسارت و خلاقیت عکاس ثبت شدهاند، در تاریخ هنر عکاسی معاصر از اهمیت فراوانی برخوردار است. با تأملی بر مجموعه عکسهای جنگ صادقی میتوان باور داشت که عکاس زمانی به بهترین عملکرد خود رسیده که کیفیت منحصربهفرد این رسانه را به انجام رسانده و آن بازنمایی دنیای واقعی در مناطق جنگی و تجربه عینی و ملموس آن است. عکس حاضر ساعاتی بعد از آزادی خرمشهر در یکی از صحنههایی که تا ساعاتی پیش از آن محل نبردی خونین بوده گرفته شده است و به خوبی نشان میدهد آن پیروزی بزرگ و آزادسازی حماسی شهر نتیجه رشادتها و شهامتهای رزمندگانی گمنام بوده است؛ کسانی که با ایثار و از جانگذشتگی این آزادی شکوهمند را رقم زدند.
«اعزام نیرو به جبههها، میدان حر» در حراج تهران
امیرعلی جوادیان عکاس برجسته جنگ، با یک اثر در شانزدهمین حراج تهران حضور دارد. این اثر با عنوان «اعزام نیرو به جبههها، میدان حر» با اندازه ۱۰۰*۱۸۰ که چاپ فاین آرت روی بوم است به قیمت ۶۰ تا ۸۰ میلیون چکش خواهد خورد. تاریخ خلق این اثر مربوط به سال ۱۳۶۵ است.
جوادیان، کار عکاسی را درسال ۱۳۵۸ در حوزه هنری آغاز کرد و در سال ۱۳۶۰ به عنوان عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران به جبهههای جنگ رفت و از همان زمان جنگ، موضوع اصلی عکسهایش شد. جوادیان تا سال ۱۳۶۵ به طور مستمر در جبهه ها وعملیات جنگی چون فتح خرمشهر، فتح رمضان و... حضور داشت.
حسن روحالامین با یک اثر از مجموعه عصیان
حسن روحالامین با یک اثر از مجموعه عصیان، در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور خواهد داشت. این اثر در اندازه ۱۲۱*۲۰۱ سانتیمتر و با تکنیک رنگروغن و اکریلیک روی بوم و با قیمت ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان چکش خواهد خورد.
نقاشیهای حسن روحالامین سرشار از مضامین دینی و مذهبی هستند که با تأثیر از فضای نقاشی باروک و کلاسیسم خلق شدهاند. ترکیببندی، نورپردازی، پیکرهسازی و رنگآمیزی این آثار همگی ویژگیهای هنر باروک را به یاد میآورند. نحوه برخورد وی با نقاشی آیینی حاکی از نگرش او به هنر دینی و شاخهای است که در دوران معاصر کمتر بدان پرداخته شده است. طراحی قوی و قدرتمند و ترکیببندیهای سنجیده، آثارش را از آثاری با مضامین مشابه متمایز میکند. آثار او از زبان تکنیکی غنی و ویژگیهای بصری خاصی برخوردارند.
روحالامین پیش تر تابلویی را با مضمون شهادت سردار قاسم سلیمانی خلق کرده بود که به صورت گسترده در مراسم تشییع سردار سلیمانی و همرزمان شهیدش، در قالب پوستر تکثیر و توزیع شد. روحالامین تابلوهای متعددی درباره تاریخ اسلام، روز عاشورا و تاریخ انقلاب اسلامی خلق کرده است. وی از جمله نقاشان پرکار هنر انقلاب به شمار میرود که با استفاده از سبک «گوتیک» آثار متفاوتی را با مضمون اسلام و انقلاب خلق کرده است. برخی از رسانهها موفقیت روحالامین را که در زمره هنرمندان انقلاب اسلامی شمرده میشود نشانهای از پتانسیل خوب هنر انقلاب برای حضور در عرصه تجاری هنر دانستهاند.
پیشتر اما در چهاردهمین حراج تهران تابلوی نقاشی حسن روح الامین با عنوان «عادیات» با قیمت ۳۸۰ میلیون تومان چکش خورد. همچنین دردوازدهمین دوره حراج تهران تابلوی «مرگ رخش» از حسن روح الامین هفت برابر قیمت پایه به فروش رسید. این اثر از مجموعه «عصیان» این هنرمند با قیمت پایه ۴۰ میلیون تومان پیشنهاد و در نهایت روی رقم ۲۸۰ میلیون تومان چکش خورد که این اتفاق بیسابقه در تاریخ حراج تهران، نویدبخش رشد بی نظیر بازار هنر مذهبی و انقلابی ایران از طریق این رویداد بود.
کاظم چلیپا نقاش برجسته انقلاب در شانزدهمین حراج تهران
کاظم چلیپا با یک اثر در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور دارد. این اثر بدون عنوان و در ابعاد ۱۷۰*۱۹۰ سانتیمتر و به قیمت ۱۲۰تا ۱۶۰ میلیون تومان چکش میخورد.
کاظم چلیپا برنده جایزه دست خط زرین امام در سالگرد جنگ ایران و عراق و برنده قلم موی زرین جایزه ویژه و دیپلم افتخار شدهاست. این نقاش مشهور انقلاب در دوره های پیشین حراج تهران حضور داشته است.
ناصر پلنگی نقاش مشهور انقلاب در شانزدهمین حراج تهران
ناصر پلنگی نقاش مشهور انقلاب با اثری تحت عنوان نقوش فراموش شده شماره ۵ در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور دارد. این اثر در اندازه ۱۲۰*۱۷۷ سانتیمتر در تاریخ ۱۳۹۳ خلق شده است. این اثر به قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان چکش میخورد.
ناصر پلنگی نقاش مشهور انقلاب ، دیوار نگاره مسجد جامع خرمشهر در زمان جنگ ایران و عراق از معروفترین آثار ناصر پلنگی به شمار میرود. این دیوارنگارهها پس از پایان جنگ و بازگشت پلنگی به ایران، توسط خود او بازسازی و مرمت شد. نمایشگاه زنان در جنگ ایران و عراق شامل عکس و طراحی در نگارخانه فویر دانشکده هنر استرالیا در سال ۱۳۸۶ و مکاشفات، عکس، رسانه و نقاشی در موزه تاریخ سنگاپور در سال ۱۳۸۶ از جمله فعالیتهای اوست.
همه برای صلح، صلحی برای همه
مرتضی گودرزی دیباج هنرمند برجسته انقلاب، با یک اثر در شانزدهمین دوره حراج تهران حضور دارد. این اثر با عنوان «همه برای صلح، صلحی برای همه» در ابعاد ۱۵۰*۱۵۰ و به قیمت ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان چکش خواهد خورد.
مرتضی گودرزی دیباج طی سالها فعالیت علمی ـ هنری در جایگاههای مختلفی همچون هیئت علمی دانشگاه سوره، مدیر پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی، مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، عضو کمیسیون هنر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری، داوری رقابتها و رویدادهای هنری و ... حضوری فعال داشته است. مرتضی گودرزی از جمله پژوهشگرانِ عرصه فرهنگ و هنر اسلامی و مؤلف بیش از ۱۰ جلد کتاب است؛ از جمله کتاب تاریخ تطبیقی هنر.
نظر شما